bazylms Napisano 12 Września 2011 Share Napisano 12 Września 2011 Nie, to by chyba raczej się nie opłaciło. Jak chcesz dawać zimowe kamo, na lakier? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek14147 Napisano 12 Września 2011 Share Napisano 12 Września 2011 No ale coż teraz wszystko zmywać? Niekoniecznie. A gdyby tak wymieszać szary z sidoluksem, żeby zrobić taką transparentną farbę i psiknąć całość? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czak45 Napisano 12 Września 2011 Autor Share Napisano 12 Września 2011 Psiałem całość już szarym bazowym. Zabieg miał na celu przytłumić czarny kolor, którym pomalowałem gąski, koła i inne elementy. Psiknięcie jeszcze raz spowoduje, iż ten w.w. czarny stanie się szary. Jedyne co może uratować ten kolor to jeszcze większy filtr z czarnej olejnej dla plastyków. A camo zimowe bede kład na SIDOLUX. Zmienię też chyba całkiem podstawkę na zimową bez błota. Taką jak ta już kiedyś robiłem i nie lubię sie powtarzać. Pozdrawiam i dzięki za odzew. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek14147 Napisano 12 Września 2011 Share Napisano 12 Września 2011 W tym przypadku filtr olejny faktycznie wydaje się być bezpieczniejszą opcją. Chociaż ja zamiast czerni użyłbym szarego, może z lekką domieszką niebieskiego. Po sidoluksie cały model też myślę powinien nieco zmienić odcień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 13 Września 2011 Share Napisano 13 Września 2011 tomek ma absolutną rację, dobrze radzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czak45 Napisano 1 Października 2011 Autor Share Napisano 1 Października 2011 Na podstawkę nałożyłem śnieg z sody spożywczej. Model pomalowałem pigmentem AGAMY białym. Malowałem dwa razy, ponieważ za pierwszym razem wyszło za grubo. Niestety po zmyciu na modelu zostały przebarwienia. Tak więc za drugim razem musiałem malować w tych samych miejscach. Malowanie ma przypominać taki zimowy kamuflaż zmywalny zrobiony wapnem. Ma być taki niestaranny robiony na szybko. Nie wyszło idealnie, ale przed utrwaleniem jeszcze co nie co poprawię. Robię coś takiego pierwszy raz. Większość modelarzy robi zimowe kamo technika na lakier do włosów. A ja chciałem pokazać coś innego mniej spotykanego. ZDJĘCIA: Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 1 Października 2011 Share Napisano 1 Października 2011 Jak na niestaranny jest bardzo staranny. Bardzo ciekawie wyszedł. Chyba kiedyś też coś podobnego zmaluję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek14147 Napisano 1 Października 2011 Share Napisano 1 Października 2011 Robiłeś coś z Panzergrau, bo wygląda na znacznie ciemniejszy? Zimowe ubranko wyszło oryginalnie, muszę przyznać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pioter Napisano 2 Października 2011 Share Napisano 2 Października 2011 wszystko fajnie. Szkoda tylko, ze wapno wyeliinowalo prawie wszystkiedetale Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czak45 Napisano 3 Października 2011 Autor Share Napisano 3 Października 2011 Pomalowałem Sidoluxem i zrobiło się ciemniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Prop Napisano 3 Października 2011 Share Napisano 3 Października 2011 Białe kamo jest ok, widzę, że jednak zdecydowałeś się na mój sposób ;) Jeżeli nie utwardziłeś tego jeszcze sidoluxem, to teraz kolejnym krokiem u mnie było kilkakrotne przetarcie suchym twardym pędzlem po tym co zmalowałeś na biało, żeby wszystko wyglądało na cieńszą warstwę. Tak naprawdę to sporo farby zdejmiesz znowu z modelu. A po tym już suchym pigmentem białym wcieraj w te same pomalowane miejsca. Jak wyjdzie gdzieś za grubo/dużo, to aerkiem na wysokim ciśnieniu zdmu:bip:esz nadmiar i dalej wcierasz suchy pigment. Będziesz wiedział, że już wystarczy, jak znowu będzie widać detale na modelu (bez przesady, w końcu to ma być gęst wapno ;) Widziałem jak to robił jeden zaprzyjaźniony modelarz z Włoch. Efekt, przy co prawda, mnóstwie pracy wielokrotnie powtarzanej, jest naprawdę piękny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czak45 Napisano 4 Października 2011 Autor Share Napisano 4 Października 2011 Prop tak właśnie zrobiłem, no może troszkę inaczej. Dodatkowo na białym kamo zrobiłem jeszcze delikatne washe i brudzenia. Dodałem też śnieg na układzie jezdnym. Wygląda to tak. Ps. Masz jakieś większe zbliżenia na Twojego BISHOPA? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czak45 Napisano 6 Października 2011 Autor Share Napisano 6 Października 2011 Model skończony, już niebawem będzie w GALERII. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 6 Października 2011 Share Napisano 6 Października 2011 Super wygląda, ale mam jedno "ale". Czy nie uważasz, że śnieg jest ciut za czysty? Wygląda jak by to była dopiero podstawka do dalszej pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czak45 Napisano 6 Października 2011 Autor Share Napisano 6 Października 2011 Wiesz to ma być czysty śnieg na czystym rosyjskim stepie Choć wrażenie takie można odnieść, że to taka biała plama. Tymczasem zapraszam do GALERii: viewtopic.php?f=68&t=29149 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi