Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich chętnych do podpatrywania i komentowania mojego kolejnego warsztatu. Tym razem pastwie się nad 4 modelami Attaka w skali 1/72

Panzery sklejone i zapodkładowane.

ssa49824.jpg

Pz.Kpfw 1 A early:

ssa49786.jpg

ssa49789.jpg

ssa49792.jpg

ssa49794.jpg

ssa49787.jpg

cdn...

• Odpowiedzi 61
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Rudi koniecznie napisz coś więcej na temat modeli Attack. Nie są tanie, ale kuszą mnie tematyką strasznie i jak ten baca: wahom sie. Warto? Słyszałem różne opinie na temat ich Panzer I i II.

Napisano

Ooo... wrzesień '39. Z miłą chcią będę podglądał. Jaki jest plan dioramki?

Napisano

Na wszystkie pytania odpowiem , ale pozwólcie mi najpierw wkleić wszystkie zdjęcia z dotychczasowych prac

Lecimy dalej:

kl.Pz.Bef.Wg. 1 A late

ssa49795.jpg

ssa49797.jpg

ssa49800.jpg

ssa49802.jpg

ssa49804.jpg

I na koniec Pz.Kpfw. 2 c - dwie sztuki:

ssa49810.jpg

ssa49813.jpg

ssa49814.jpg

ssa49817.jpg

ssa49818.jpg

Na dzisiaj tyle.

Napisano
Jak sklejalność tych Pz. I? Mało subtelne narzędzia na błotnikach...

Oj z narzędziami to szału nie ma.Co do sklejalności - raczej średnio. przy spasowaniu niektórych większych elementów nie obejdzie się bez szpachli, albo szlifowania. Tyczy to się głównie Panzer 2, Panzer 1 i befels Panzer 1 (praktycznie ta sama zawartość pudełka) są spasowane troche lepiej.

Rudi koniecznie napisz coś więcej na temat modeli Attack. Nie są tanie, ale kuszą mnie tematyką strasznie i jak ten baca: wahom sie. Warto? Słyszałem różne opinie na temat ich Panzer I i II.

Ceny jak u Dragona a jakość gorsza, ale cóż począć jak alternatywy nie ma. Na plus trzeba zaliczyć ładne elementy żywiczne w tych zestawach, choć niestety dosyć kruche i łamliwe. Części odlane ładnie, bez przesunięć form i śladów wypychaczy.Sporo bardzo małych elementów, trudnych do obróbki i przyklejenia, ze względu na wielkość oczywiście. No i te instrukcje - po prostu masakra. Mało czytelne, część elementów w ogóle pomijają albo wskazują w nie właściwych miejscach. Bez zdjęć modeli i pojazdów rzeczywistych nie ma co się brać do roboty.

Napisano
Uuu...zanosi się na ciekawą diorkę.

Się okaże.

Ooo... wrzesień '39. Z miłą chcią będę podglądał. Jaki jest plan dioramki?

Pluton dowódcy kompanii czołgów lekkich przejeżdżający polną drogą wzdłuż lasu. Ot i cała historyja.

Taki jest przynajmniej plan roboczy.

ssa49821.jpg

Napisano

Mam problem przy Panzer II c z zaznaczonym poniżej elementem na tłumiku. Montować, czy nie ?

Na niektórych zdjęciach archiwalnych jest, a na innych go nie ma. A tak w ogóle co to jest i do czego służy ? Jakaś modyfikacja tłumika ?

12814.jpg

Napisano
Nie są to przypadkiem wyrzutniki granatów dymnych?

A całkiem możliwe. Widziałem takie również z tyłu kadłuba Panzer III, z kolei na zdjęciach Panzer II c z kampanii wrześniowej nie znalazłem, więc odpuszczam ten element.

Napisano

Na modele poszła baza - Tamiya XF-63 + Tamiya X-2 , w stosunku 70% - 30%

ssa49913.jpg

ssa49912.jpg

Jutro biorę się za cieniowanie.

Napisano
Zamierzasz robić jakieś cieniowanie koloru bazowego?

Tak

Napisano

Moja wariacja w temacie CM. Co o tym sądzicie ? Niestety jakość zdjęć kiepska ( próbuje na różne sposoby, ale z mojego aparatu nie wiele da się wyciągnąć )

ssa49972z.jpg

ssa49988z.jpg

ssa40025z.jpg

Napisano

Modele prezentuja się już ciekawie. Czekam na dioramę.

Mała a właściwie duża dygresja, czołgu kl.Pz.Bef.Wg. 1 A we wrześniu na naszych drogach nie było.

Napisano

Dziękuje za wszystkie opinie i komentarze .

Mała a właściwie duża dygresja, czołgu kl.Pz.Bef.Wg. 1 A we wrześniu na naszych drogach nie było.

Jarku czy na pewno żadne z tych pojazdów nie dotrwały do kampanii Polskiej ?

Napisano

Pewnie dotrwały, ale w kampani nie brały udziału. Nie ma ich na żadnym zdjeciu z września. Większość wysłano do Hiszpanii. Coś zostało do 1939 r. ale nie w jednostakach bojowych. W wiarygodnych ksiażkach niemieckich (Panzertruppen - Jentz) nie występują na stanie we wrześniu.

Napisano

No cóż, w związku z takimi argumentami nie pozostaje mi nic innego, jak wykluczenie kl.Pz.Bef.Wg. 1 A z projektu, a szkoda bo najładniejszy z całej gromadki

Napisano
Zrób go na "hiszpana".

A wiesz, że o tym samym pomyślałem? Nie posiadam niestety żadnych wiarygodnych schematów malowań dla ''Gruppe Drohne''

Byłbym wdzięczny za wszelką pomoc.