Skocz do zawartości

Panzerwerfer 42, Roden, 1/72

tomek14147

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 91
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Dlaczego? Śmiało, mów.

Tomku, wiem jak to jest jak coś męczy. Ale problem jest taki, że ta część pewnie będzie najbardziej rzucać się w oczy przy zdjęciach. Dlatego mimo twojego zniechęcenia do walki nakłaniam cię do podjęcia kolejnej próby poprawy tego elementu. Odłóż model na kolka dni i podejdź do tego jeszcze raz. Postaraj się wyciąć paski żaluzji o tej samej grubości i przykleić je pod tym samym kątem. Jeżeli masz z tym problem to przyklej jeden pasek, odczekaj aż dobrze klej wyschnie, użyj jakiegoś dystansu np. płaskiego kawałka plastiku i przyklej następną. To pozwoli ci na zachowanie kąta i jednakowego dystansu.

Naprawdę warto powalczyć o ten element.

Dlaczego? Śmiało, mów.

Tomku, wiem jak to jest jak coś męczy. Ale problem jest taki, że ta część pewnie będzie najbardziej rzucać się w oczy przy zdjęciach. Dlatego mimo twojego zniechęcenia do walki nakłaniam cię do podjęcia kolejnej próby poprawy tego elementu. Odłóż model na kolka dni i podejdź do tego jeszcze raz. Postaraj się wyciąć paski żaluzji o tej samej grubości i przykleić je pod tym samym kątem. Jeżeli masz z tym problem to przyklej jeden pasek, odczekaj aż dobrze klej wyschnie, użyj jakiegoś dystansu np. płaskiego kawałka plastiku i przyklej następną. To pozwoli ci na zachowanie kąta i jednakowego dystansu.

Naprawdę warto powalczyć o ten element.

Popatrz ile razy ja zdzierałem zimmerit na mojej paterze... trochę się pomęczysz ale będziesz dumny z tego co zrobiłeś

Ehh cały czas męczy mnie ten element. Dzisiaj podjąłem kolejną próbą. Postawiłem przed sobą zdjęcie:

1.jpg

wziąłem do ręki kawałek puszki, skalpel, linijkę, klej CA i wymodziłem coś takiego. To jeszcze nie jest to, ale myślę, że jak dotąd wyszło najlepiej.

Untitled-3.jpg

Tomek, te wloty powietrza, grile czy jak je zwal bylyby juz spoko gdyby:

1. Poszczegolne plytki byly idelanie rowne (u Ciebie niektore sa nieco zdezelowane do nieco psuje efekt)

2. Bylo by fajnie gdyby byly umocowane idealnie rownolegle w stosunku do sasiednich

3. Z tego jak mi sie wydaje krawedzie plytek nie powinny wystawac poza maske pojazdu ...zrob je rowno i bedzie dobrze.

Pozdro

Skoro planujesz jeszcze je męczyć to jeszcze kilka uwag/podpowiedzi:

- na zdjęciach (szczególnie ostatnim) widać,że rogi są pod kątem prostym, a u ciebie zaokrąglone

- może spróbuj wykonać ramkę i wkleić żaluzje osobno, a potem to wszystko zainstalować w pojeździe i zaszpachlować

Taki montaż pozwoli ci na większą kontrolę tego co robisz (a skoro masz zdjęcie w pełni otwartych żaluzji to masz wolną rękę), a w razie jak coś nie wyjdzie to zawsze można zrobić jeszcze raz bez obawy o uszkodzenie modelu. Brawo za ambicję.

na zdjęciach (szczególnie ostatnim) widać,że rogi są pod kątem prostym, a u ciebie zaokrąglone

Fakt, nieco się zaokrągliły od tych ciągłych poprawek. Trzeba będzie poprawić.

może spróbuj wykonać ramkę i wkleić żaluzje osobno, a potem to wszystko zainstalować w pojeździe i zaszpachlować

Nie pomyślałem o takiej metodzie, ale wygląda na wartą przemyślenia.

Brawo za ambicję.

Dzięki. Jak robić porządnie to do samego końca. Niech chociaż jeden mój model w tej skali będzie dobrze zrobiony

bazylms dobrze radzi. przede wszystkim wytnij równe odcinki blaszki lub plastiku (blaszka lepsza) a później możesz się bawić we wklejanie w ramkę. jesli tniesz blaszkę nożyczkami to zmień technikę na metalową linijkę i nożyk - efekty są dużo lepsze i elementy się nie wyginają podczas cięcia.

Czasami chyba trzeba po prostu sobie zrobić przerwę. Poprawiłem żaluzje i poprawiłem rogi tak jak sugerowaliście. Wyszły chyba najlepiej ze wszystkich prób, więc tak już zostaną. Po tym w końcu mogłem zabrać się za malowanie. Na razie wszystko w podstawowych kolorach. Następnie planuję trochę je poniszczyć olejami.

DSC00245.jpg

DSC00244.JPG