Skocz do zawartości

Panzerwerfer 42, Roden, 1/72

tomek14147

Rekomendowane odpowiedzi

Teraz to już po zawodać, ale jak pisałem, że ukażą się blaszki do modeli Rodena i ... ukazał się zestaw blaszek do modeli : Sd.Kfz. 4/11 i Sd.Kfz. 4/1 Panzerwerfer 42 firmy NH Detail.

390143_296751943676196_174127712605287_1207728_1937207833_n.jpg

• Odpowiedzi 91
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

• 3 weeks later...

Dobra. Trzeba się w końcu zabrać do roboty, bo ile można malować jeden model w 1/72.

Podziałałem trochę olejami. Na początek położyłem 3 filtry, dwa z brązu i jeden szary, żeby nieco stonować kolory i nadać taki pierwszy brud. Niestety byłem zmuszony usunąć klapy i włazy dorabiane z polistyrenu. Przyczyną był White spirit, który dostał się pod nie i je powyginał, bo nie mógł wyschnąć tak szybko jak na reszcie modelu. Ale jak to mówią nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło, bo przez to miałem lepszy dostęp do niektórych części. Po filtrach położyłem cieniutką warstwę lakieru matowego na całość i zrobiłem delikatną biedronkę. Na tylnej części, tam gdzie są wszystkie nity zrobiłem ją nieco jaśniejszą niż przy silniku, z tego powodu, że gdy później zapuszczę w nie wash, to całość może się zrobić za ciemna. Podwozia oprócz filtrów praktycznie jeszcze nie ruszałem. Przy zdjęciach urwał mi się jeden skrajnik, ale już go znalazłem

Kilka szybkich fotek:

DSC00001.JPG

DSC00003.JPG

DSC00004.JPG

DSC00005.JPG

DSC00007.JPG

Firma RB Model produkuje antenę do różnych modeli, myślę, że jest to najlepsze rozwiązanie i nie ma sensu mordować się z tymi włoskami.

2m antena do różnych pojazdów militarnych (nr.kat.: 72A01)

01.jpg

• 1 month later...

Witam was noworocznie.

Kolorowanek ciąg dalszy. Pierwszą rzeczą jaką zrobiłem były obicia. Robiłem je z szarej farby olejnej, starając się nie przesadzić z ilością i rozmiarem. Nie jest to mistrzostwo świata, ale myślę że ujdą. Następnie zrobiłem czarnego wash'a. Całość zabezpieczyłem delikatną warstwą akrylowym lakierem matowym. Po tym zrobiłem całościową płukankę z jasnego brązu, żeby nadać taką wstępną bazę pod kurzenie. Myślę, że to już koniec prac z farbami olejnymi na tym modelu i teraz będę go wykańczał pigmentami. Kilka szybkich fotek:

DSC00015.JPG

DSC00017.JPG

DSC00018.JPG

DSC00019.JPG

DSC00021.JPG

DSC00022.JPG

ale stwierdzam patrząc na Twój model ze jutro z rana urywam jeden wizjer i robię go w postaci otwartej i daje ostanie fotki przed malowaniem.

• 1 month later...

No, no no

Pojazd bardzo fajny model, malowanie genialne, ale największy atut tego modelu to jego wnętrze, które jest wykonane wspaniale, ale i tak za całość Otrzymujesz ode mnie dziesięć na dziesięć punktów

Pozdrawiam

Ostatnio rozpocząłem ostatnią fazę malowania, czyli kurzenie. Na razie użyłem tylko zestawów Tamiyi, które nieco ujednoliciły model. Z tego powodu planuję następnie powyciągać nieco szczegóły robiąc wash'a z pigmentów. Do tego dojdą może jakieś zachlapania i wyschnięte błoto w zakamarkach. Do tego wstępnie osmoliłem wyrzutnię oraz na swoje miejsca trafiły wszystkie klapy.

Kilka szybkich fotek

DSC00002.JPG

DSC00003.JPG

DSC00004.JPG

DSC00005.JPG

DSC00007.JPG

• 1 month later...