Alan Napisano 12 Września 2011 Share Napisano 12 Września 2011 Witam. chciałbym się dowiedzieć jak uzyskać tzn. zrobić ogień lub efekt wystrzału. Chodzi mi jak za pomocą waty można uzyskać ładny efekt. Główne moje pytanie jest takie czy do tego potrzebny jest aerograf, żeby nadać barw watce, czy da się w jakiś inny sposób? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stakor1 Napisano 12 Września 2011 Share Napisano 12 Września 2011 Nie można, lepiej o tym zapomnij. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 12 Września 2011 Share Napisano 12 Września 2011 Może uda zrobić się coś fajnego - próbuj! Tutaj inny pomysł na płomień sztarbala.com Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 13 Września 2011 Share Napisano 13 Września 2011 Sorry Karambolis ale ten ogień wygląda jak paw ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piter Napisano 13 Września 2011 Share Napisano 13 Września 2011 Dobitnie o tym świadczy fakt, że drewienka zostały nim obryzgane - oczywiście nie piszę tego by jakoś się naśmiewać, gdyż właściwie wszystkie tego typu efekty to eksperymenty i to bardzo odważne, a wiadomo takie przynoszą różne efekty. Problemem w tym wszystkim jest uzyskanie odpowiedniej transparentności dymu i ognia. Widziałem kilka ciekawych wystrzałów zrobionych właśnie z waty i cieniowanych tak umiejętnie, że z pewnej perspektywy potrafiły całkiem nieźle oszukać oko. Myślę, że tutaj raczej niema gotowej recepty i jest to swoista zabawa w stworzenie sztuczki która urozmaici dioramke (raczej w przypadku wolno stojącego modelu będzie to dziwnie wyglądało). Pozdrawiam Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crustian Napisano 13 Września 2011 Share Napisano 13 Września 2011 (edytowane) To co mówi Piter,ja bodaj widziałem takie cacko na starym PWM'ie jak mnie pamięć nie myli. Dobrze pamiętałem . Toma777 diorama pt.: "Potyczka z Kozakami"- Rzeczpospolita XVII w. 1/72. Edytowane 13 Września 2011 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 13 Września 2011 Share Napisano 13 Września 2011 Sorry Karambolis ale ten ogień wygląda jak paw ;)Pokazałem tą fotkę trzem osobom w pracy... wszyscy mieli identyczne skojarzenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crustian Napisano 13 Września 2011 Share Napisano 13 Września 2011 Sorry Karambolis ale ten ogień wygląda jak paw ;)Pokazałem tą fotkę trzem osobom w pracy... wszyscy mieli identyczne skojarzenie Ja miałem z tzw.: glutfasą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piter Napisano 13 Września 2011 Share Napisano 13 Września 2011 Hmmm... Zupa jarzynowa A tak poważnie to troszkę jest tego w sieci - z tego co mi się nawinęło na szybkości : http://www.modelshipwrights.com/modules.php?op=modload&name=Sections&file=index&req=viewarticle&artid=3395 Tu jeszcze przykładowy efekt z podświetleniem (no właśnie... ile jeszcze dają zabawy z podświetleniem i umiejętnie zrobione zdjęcia) : http://www.universalmonsterarmy.com/forum/index.php?topic=6011.15 Pozdrawiam Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 13 Września 2011 Share Napisano 13 Września 2011 Fotkę pokazałem jako przykład innego podejścia. Że wygląda jak paw to ja wiem Ciekawe jest natomiast wymalowanie żółtą farbą światła od wybuchu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 13 Września 2011 Share Napisano 13 Września 2011 Nie można, lepiej o tym zapomnij. No to tutaj przykład że cos takiego jak wybuchy, wystrzały i inne eksplozje da sie zrobić i że wyglada to dość naturalnie: Więcej o tym, jak tworzyć takie bajery i jakich materiałów do tego uzyć na stronie: www.scalerama.com Fajna stronka, producenta wszystkiego co potrzebne jest do stworzenia ładnej dioramki. Można tam znaleźć też instrukcje jak zrobić rozbryzgująca sie wodę na dioramie lub tumany kurzy unoszące się spod kół pojazdów. Jest tam też kilka filmików instruktażowych. Takie filmiki można też znaleźć na Youtube. Mam nadzieję że nie spóźniłem się z tym postem?? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stakor1 Napisano 13 Września 2011 Share Napisano 13 Września 2011 Nie można, lepiej o tym zapomnij. No to tutaj przykład że cos takiego jak wybuchy, wystrzały i inne eksplozje da sie zrobić i że wyglada to dość naturalnie: No wygląda może i naturalnie, ale raczej jak naturalne jajko sadzone a nie jak ogień... Rzeczywiście to co cytuje piter już dużo lepiej, ale to i tak się kłóci z podstawową zasadą Ziobrzyzmu - nie przedstawiać dioram dynamicznych bo wychodzą kiczowato. Najdynamiczniejszym i najbardziej ulotnym elementem dioramy jest ogień i dym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skoti Napisano 13 Września 2011 Share Napisano 13 Września 2011 Tutaj chyba najlepszy efekt płomieni jaki widziałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alan Napisano 13 Września 2011 Autor Share Napisano 13 Września 2011 Dzięki za pomoc. Trochę poeksperymentuję i może uda się uzyskać coś ciekawego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
liec Napisano 15 Września 2011 Share Napisano 15 Września 2011 Tutaj chyba najlepszy efekt płomieni jaki widziałem Niestety prawdopodobnie tylko na zdjęciach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skoti Napisano 15 Września 2011 Share Napisano 15 Września 2011 Możesz rozwinąć swoją myśl, bo nie rozumiem o co Ci chodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 16 Września 2011 Share Napisano 16 Września 2011 Możesz rozwinąć swoją myśl, bo nie rozumiem o co Ci chodzi? Może jakbyś przeczytał wypowiedź Kamila z poprzedniej strony to byś wiedział o co chodzi: ...ogien czy dym zawsze bedzie umowny. czasem wtgląda dośc efektownie, ale niestety tylko przy odpowiedniej aranżacji sesji zdjęciowej, zdjęciach w jakości i formacie przystosowanych do prezentacji w internecie. na żywo, jak by nie kombinować, zawsze będzie jak kolorowana wata, podświetlany polistyren itp. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skoti Napisano 16 Września 2011 Share Napisano 16 Września 2011 Widziałem tę figurkę na żywo. Szczęka na kolanach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi