Skocz do zawartości

ogień lub wystrzał

Alan

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. chciałbym się dowiedzieć jak uzyskać tzn. zrobić ogień lub efekt wystrzału. Chodzi mi jak za pomocą waty można uzyskać ładny efekt. Główne moje pytanie jest takie czy do tego potrzebny jest aerograf, żeby nadać barw watce, czy da się w jakiś inny sposób?

Dobitnie o tym świadczy fakt, że drewienka zostały nim obryzgane - oczywiście nie piszę tego by jakoś się naśmiewać, gdyż właściwie wszystkie tego typu efekty to eksperymenty i to bardzo odważne, a wiadomo takie przynoszą różne efekty. Problemem w tym wszystkim jest uzyskanie odpowiedniej transparentności dymu i ognia. Widziałem kilka ciekawych wystrzałów zrobionych właśnie z waty i cieniowanych tak umiejętnie, że z pewnej perspektywy potrafiły całkiem nieźle oszukać oko. Myślę, że tutaj raczej niema gotowej recepty i jest to swoista zabawa w stworzenie sztuczki która urozmaici dioramke (raczej w przypadku wolno stojącego modelu będzie to dziwnie wyglądało).

Pozdrawiam

Piotrek

To co mówi Piter,ja bodaj widziałem takie cacko na starym PWM'ie jak mnie pamięć nie myli.

Dobrze pamiętałem . Toma777 diorama pt.: "Potyczka z Kozakami"- Rzeczpospolita XVII w. 1/72.

Edytowane przez Gość

Sorry Karambolis ale ten ogień wygląda jak paw ;)
Pokazałem tą fotkę trzem osobom w pracy... wszyscy mieli identyczne skojarzenie

Sorry Karambolis ale ten ogień wygląda jak paw ;)
Pokazałem tą fotkę trzem osobom w pracy... wszyscy mieli identyczne skojarzenie

Ja miałem z tzw.: glutfasą

Hmmm... Zupa jarzynowa

A tak poważnie to troszkę jest tego w sieci - z tego co mi się nawinęło na szybkości :

http://www.modelshipwrights.com/modules.php?op=modload&name=Sections&file=index&req=viewarticle&artid=3395

Tu jeszcze przykładowy efekt z podświetleniem (no właśnie... ile jeszcze dają zabawy z podświetleniem i umiejętnie zrobione zdjęcia) :

http://www.universalmonsterarmy.com/forum/index.php?topic=6011.15

Pozdrawiam

Piotrek

Nie można, lepiej o tym zapomnij.

No to tutaj przykład że cos takiego jak wybuchy, wystrzały i inne eksplozje da sie zrobić i że wyglada to dość naturalnie:

2009_07080173.jpg

2009_07080174.jpg

Więcej o tym, jak tworzyć takie bajery i jakich materiałów do tego uzyć na stronie: www.scalerama.com

Fajna stronka, producenta wszystkiego co potrzebne jest do stworzenia ładnej dioramki. Można tam znaleźć też instrukcje jak zrobić rozbryzgująca sie wodę na dioramie lub tumany kurzy unoszące się spod kół pojazdów. Jest tam też kilka filmików instruktażowych. Takie filmiki można też znaleźć na Youtube. Mam nadzieję że nie spóźniłem się z tym postem?? Pozdrawiam.

Nie można, lepiej o tym zapomnij.

No to tutaj przykład że cos takiego jak wybuchy, wystrzały i inne eksplozje da sie zrobić i że wyglada to dość naturalnie:

No wygląda może i naturalnie, ale raczej jak naturalne jajko sadzone a nie jak ogień...

Rzeczywiście to co cytuje piter już dużo lepiej, ale to i tak się kłóci z podstawową zasadą Ziobrzyzmu - nie przedstawiać dioram dynamicznych bo wychodzą kiczowato. Najdynamiczniejszym i najbardziej ulotnym elementem dioramy jest ogień i dym.

Możesz rozwinąć swoją myśl, bo nie rozumiem o co Ci chodzi?

Może jakbyś przeczytał wypowiedź Kamila z poprzedniej strony to byś wiedział o co chodzi:

...ogien czy dym zawsze bedzie umowny. czasem wtgląda dośc efektownie, ale niestety tylko przy odpowiedniej aranżacji sesji zdjęciowej, zdjęciach w jakości i formacie przystosowanych do prezentacji w internecie. na żywo, jak by nie kombinować, zawsze będzie jak kolorowana wata, podświetlany polistyren itp.

Pzdr