Skocz do zawartości

Graf Spee 1:350 Trumpeter + dodatki

dzidas71

Rekomendowane odpowiedzi

Tak samo i ja uważam, napewno cztery działa posiadały drzwi na swoich maskach. Pierwsza para przy wieży dowodzenia i napewno trzecia para licząc od dziobu. Będę to jeszcze sprawdzał, w monografii uzbrojenia morskiego niemieckich okrętów wojennych.

• 1 month later...
  • Odpowiedzi 101
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Mało czasu i inne projekty.

Przygotowuje drabinki z drutu 0,25 - mozolna robota.

Te na kadłubie oczywiście do usunięcia.

A nie prościej skorzystać z szablonu do wiercenia otworków i kształtować szczebelki bezpośrednio "na kadłubie" osadzając drucik w tych otworach?

Na pewno szablon do wiercenia byłby pomocny , już się nad tym zastanawiałem.

Ale skąd go wziąć ???

Co do wyginania drucików , wydaje mi się ,że wyginanie w nawierconych otworach , lub gdziekolwiek indziej nie da tak ostrego kąta . To oczywiście szczegół , ale czymże jest właśnie to nasze modelarstwo.

Na pewno szablon do wiercenia byłby pomocny , już się nad tym zastanawiałem.

Ale skąd go wziąć ???

Wytrawić.

W razie czego, za 2 tygodnie zestaw szablonów do 350 i 700 do kupienia u mnie Żeby nie spamować tematu jeśli byłbyś zainteresowany prosze o PW

• 1 month later...
  • 5 months later...
  • 4 months later...

Dzidas71, zlituj się, jak każesz czekać na następną aktualizację tematu kolejne 5 miesięcy, to przysięgam, że Cię storpeduję

A tak już bardziej poważnie, zrób coś z łączeniem pokładów, wygląda to... nie, za cholerę nie wygląda to jak powinno, a powinno wyglądać dobrze Reszta jest ok, może tylko trochę za sterylnie

Tyle to trwa , bo kończyłem 2 inne modele (nie okręty). Przyznaje ,że podchodzę do tego tematu trochę po macoszemu, jest to mój pierwszy nawodny okręt , i najczęściej nie mam weny do niego. W tym czasie najczęściej buduje dioramkę , składam pojazd czy samolot.

Czy chodzi o to prostopadłe połączenie pokładu drewnianego widoczne na pierwszym zdjęciu ?

Powinieneś traktować jako cel nadrzędny, w końcu to OKRĘT Dokładnie to łączenie mierzi me oczęta, widoczne również na zdjęciu nr 2

A widzisz. Łączenie to nie przypadkowo jest w tym miejscu. Okręt ten , ma taką konstukcje ,że tu właśnie nadbudówka sięga od burty do burty , czyli łączenie w 100% jest niewidoczne. Może teraz nabrałem trochę chęci na niego , ale jak pomyślę ile jeszcze roboty...

• 3 months later...

Prace oczywiście powoli do przodu. Może do końca roku skończę

8e3875ceb0f7359fmed.jpg

965132ee4268f179med.jpg

I przymiarka

1a5dd5ac7c7041b5med.jpg

0605749a0b7ced54med.jpg

86cea4290b39362emed.jpg

Pomalowana bazą część pozostałych dupereli

3ed3b87b9020ff51med.jpg

Nie wiem czemu zdjęcia takie małe! Pierwszy raz musiałem zamieścić je przez Fotosik

Zawsze korzystałem z Photobucketa , ale po dłuższej przerwie nie wiem co się tam stało , po 2 godzinach walki

i przekleństw jakich nawet nie będe kropkował - poddałem się.

No właśnie . Tak jak wcześniej pisałem ,to moja pierwsza jednostka nawodna i ... popełnia się szkolne błędy

Maskowanie byłoby niemożliwe i musiałem wszystko to pędzelkami (0 - 000) męczyć. Po kilku godzinach i paru poprawkach jest ok, nawet z bliska

Dzięki. Ogólnie lekki problem był z tymi pokładami w nadbudówkach, bo powklejane zostały wszystkie detale.

Ale już malowanie kamuflażu pędzelkami to nie problem. Ogólnie co mogę (wiem,że wyjdzie dobrze) maluje pędzlami ,a to dlatego,że jest w modelarstwie jedna, jedyna rzecz której nienawidzę - maskowanie.