Skocz do zawartości

M3A1 Dywizjon Pancerny 1 Dywizji KBW 1:35 HB

Robert Ostrowski

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 121
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Raczej nie . Otrzymaliśmy kilka od Rosjan używane były w wojsku . Po wojnie jako sprzęt nietypowy te kilka sztuk po remoncie przekazano do KBW.Wątpię żeby były to egzemplarze używane przez francuzów.Pochodzenie tego białego kwadratu jest mi całkowicie nie znane . Panowie nie ma co kombinować , bo zapędzimy się w kozi róg . Po prostu róbmy tak jak jest na dokumentacji (zdjęciu). Ja tak swój model zrobiłem - teraz tylko kombinuje z figurkami.Nie zrobiłem tylko z tylu podstaw karabinów, po prostu nie pomyślałem o nich I raczej ich tam nie zrobię . Nie pasują mi tam.

Znalazłem coś takiego:

http://odkrywca.pl/forum_pics/picsforum23/m3_halftrack.jpg

Wprawdzie pojazd nie ten sam ale ciekawe jest malowanie jak widać ledwo zamazane gwiazdy no i podobne oznaczenia US.A więc jak widać oszczedzali na farbie .

Ciekawa jest też data zrobienia zdjęcia autor podaj coś koło 1972 roku na poligonie KBW koło Góry Kalwarii .

Czyli jednak istnieje duże prawdopodobieństwo że tajemniczy biały kwadrat to jakieś oznaczenie amerykańców lub coś niechlujne zamalowane .

A ta pisana przez IPN wcale mi się nie podoba(zaje...ste przegięcie w druga stronę)

Szczęściem wcześniej była bardziej obiektywna i wesoła.

A Ci co tworzyli tą historię szczególnie z rzeczonego korpusu to dopiero byli faceci ....

Pomaziany: czarny podkład , bazaGunze c 135 Russian green , wycieniowany srodki paneli rozjasnionym żółtym;c-135, po liniach Tamiya Nato Green , wystajace elementy w stylu CM ,filtr zielony z chińskich olei rozcieńczonych benzyna z apteki , Dark Wash z Miga

Co do numeru seryjnego to wyszła lipa musiałem dac fikcyjny ,nie znalazłem takiego jak na fotce ,w swoich zapasach a więc troche SF

Jeszcze obicia jasne i ciemne ,jakies rysy ,zacieki specyfikiem AK no i może pigmenty jakiś suchy pędzel.

dsc07265h.jpg

dsc07267cd.jpg

dsc07268c.jpg

dsc07269k.jpg

Tak z tymi kwadratami nie było innego wyjscia , z tym serialem tylko dałem d..py bo nie miałem takiego jak na fotce ,trudno będę musiał z tym żyć

Chyba jeszcze trochę przygaszę tą " żarówiastą " zieleń jakimś filtrem tylko nie wiem jaki kolor zastosować może jakiś brąz?

Do U.S.A. pasowałoby OD.Russian Green sugeruje przemalowywanie.

Nie czepiam się.

Zaciekawiły mnie rozważania o oznakowaniu pojazdów LWP.

Np. biały kwadrat jest pozostałością oznakowania Us , oznakowanie podczas eksploatacji Rus. , czy

oznaczenia nadane już w LWP.?

pzdr

mrcin

Witam

Panowie nic nie będę przemalowywał dam ewentualnie jeszcze zielony filtr , a to dlatego ,że zdjęcia wrzucałem w domu ,dzisiaj zachodzę do firmy odpalam kompa i widzę że fotki są coś nie teges /widać w aparacie coś mi się poprzestawiało/ teraz będą ok odzwierciedlają rzeczywisty wygląd modelu już zmieniłem

dsc07265h.jpg

dsc07267cd.jpg

dsc07268c.jpg

dsc07269k.jpg

Panowie- mała informacja względem białych kwadratów na bokach kadłuba.Robiłem kiedyś model <> z maximem i co ciekawsze w kalkach był tez zestaw z błyskawicami i z białym kwadratem z tylu . Czyli wychodzi na to ze u Rosjan tez coś takiego stosowano , i ze to może być od nich.

Dzięki Marek, więc ten kwadrat to prawdopodobnie po sowietach.

Stan na dzisiaj: zastosowałem zielony filtr , preparat AK do zacieków/ rewelacja/ pigmenty mieszane z Fixerem i nakładane aero , delikatne obicia i suchy pedzel na wystające elementy

dsc07271d.jpg

dsc07275k.jpg

dsc07276s.jpg

dsc07281.jpg

dsc07279s.jpg

Heh, ja się z moim męczę od końca wakacji, a tutaj zaraz model pójdzie na półkę

Tak teraz patrze na moje kalki i kartkę z malowaniami i zauważyłem że te białe kwadraty są w zestawie w kalkomanii. Zapewne też masz tą kartkę z malowaniami co HB dodał do zestawu i w III malowaniu - francuskim są takie białe kwadraty z literką T .

Krzysiu: malowałem swoją Piwata bo Ultrą nie miałem odwagi ,do pojemniczka wsypuję pigment leję fixer Miga proporcje na oko ,taki brudny Fixer /wydaje mi się że benzyna do zapalniczek lub podobne medium tez się sprawdzi/ bełtam i do aerka. Jak psikałem to przysłaniałem kawałkiem kartki ,żeby wszystkiego nie popryskać .Pomimo ,że to fixer to lekko się ścierał więc psiknąłem matem delikatnie.Przy tej metodzie lubi przynajmniej u mnie zatykać się dysza mam 0.2mm / może to wina zle rozdrobnionego pigmentu /

To lepiej nie próbuj bo zatkanie dyszy masz na bank ,podobny efekt osiągniesz pedzlem tylko jest wtedy problem ze wzmocnieniem fixerem ale jeśli delikatnie psikniesz z większej odległości powinno byc ok.

A mój Car stoi na swoich kołach ,fotki nie dam bo światło mam słabe