Skocz do zawartości

Relacja z budowy S-100 firmy REVELL skala 1:72

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Przedtawiam relację z budowy mojego pierwszego w życiu modelu z plastiku. Wybór padł na Schnellboot S-100 firmy REVELL w skali 1:72

Proszę o komentarze i porady

• Odpowiedzi 81
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

No to zaczynam ! Na początek przód modelu w którym zmodyfikowałem obszar w obrębie karabinu. Zeszlifowany został kołnierz i dorobiony nowy. Dodałem blaszkę osłaniającą . Widoczny jeszcze miejscami szpachel

0c4dcdbda73e96d8.jpg

Mam nadzieje że widać zdjęcie ?

Napisano

A i dekiel został zeszlifowany bo ten zaproponowany przez producenta modelu był o niebo zawysoki.

Napisano

Następne na tapecie wyrzutnie torped. Dodołem do nich parę elementów aby przypominały oryginał. Przerobiłem okrągłe drzwiczki, teraz mają zeszlifowane zawiasy które były przeskalowane i dodaną rączke. Dodane zostały osie z uchwytami i przerobiona rurka łącząca to ustrojstwo z podłogą.

A oto moje wypociny

36feac9bb3fb7493.jpg

Tak to wyglądało w oryginale

8495efb6a52b1f72m.jpg

A tak według firmy REVELL

91a55405f2f04b09m.jpg

Napisano

Kolejny wykonany element nadbudówka. Revell wykonał ją całkiem popranie, no właśnie parę pierdułek aż prosi się o modyfikacje. Pierwsza sprawa najbardziej widoczna barierka która odstrasza grubością, ja zastosowałem cienki drucik i wygląda to o niebo lepiej. Następnie drzwi dziwna z nimi sprawa od zewnątrz są a od środka niema wygląda to fatalnie więc dorobiłem dwie sztuki. Dodałem też klamki i przerobiłem przednie drzwi które powinny mieć zaokrąglone rogi i oczywiście to okno w drzwiach to kolejna pomyłka producenta najwidoczniej stwiedrdził że i tak je ciężko dostrzec więc zrobią jakie mają

0b1cc1e99a7c4a23.jpg

03aaf1bad477facam.jpg

d57584c9705aa5f3m.jpg

Wszystkie elementy które pokazuje są pomalowane podkładem więc nie jest to jescze efekt końcowy

Napisano

Aktualnie siedzę nad uzbrojeniem.

A oto efek:

96b936f1e9a3417a.jpg

Wymieniłem osłonę bo Revell zdecydowanie przegiął z grubością.

No i tylne działo:

aef96aa6eb6e6c1bm.jpg

I nowa osłona :

373bc14703e556f3m.jpg

Napisano

I narazie wszystko

Postaram się systematycznie zamieszczać relacje z postępu prac, jeśli oczywiście będzie zainteresowanie.

Czekam też na komentarze.

Napisano

Z mojej strony zainteresowanie masz zapewnione.

Ładnie to wszystko wygląda. Swoją drogą - jak Ci pójdzie pomalowanie, na przykład tych wyrzutni torped, wciśniętych w zakamarki? Inna sprawa, czy wyrzutnia po prawej stronie jest niedokończona, czy też jest tam coś innego?

Napisano

Wyrzutnie jak i cała reszta są tylko zainstalowane do zdjęcia

Natomiast tą po prawej pokazałem dla porównania Revell vs Myfg.

10d14c8a97fda918m.jpg

Napisano

Nieźle Ci to idzie! Mam do zrobienia jeszcze jednego s-100 i chciałbym się zapytać, czy masz może fotki lub schematy jednostek w bardziej okazałych malowaniach niż szaro-czarnych. Doszły mnie słuchy, że te schnellboot'y były malowane w różne tygrysie i pasiaste wzory. Z góry dziękuję:P

Napisano

Melduje sie jako kolejny widz. Kurna ale czysciutko

Aktualnie siedzę nad uzbrojeniem.

A oto efek:

96b936f1e9a3417a.jpg

Czekam na dokonczenie tego MG ( to chyba 151/15 )

Doszły mnie słuchy, że te schnellboot'y były malowane w różne tygrysie i pasiaste wzory.

No nie do konca tygrysie ale byly takie

b0a8f8d52137ff23.jpg

Napisano

piękna relacja, jak już zauważył okonek bardzo czyściutko to wygląda, dobra robota

z chęcią popatrzę na dalszy ciąg relacji

Jędrek

Napisano

Relacja zapowiada się bardzo ciekawie No to biorę i siadam na widowni

Napisano

Dzięki za komentarze !

Zabrałem się za dokończenie działka.

Oryginał wygląda tak:

9addf878ef7b8cfam.jpg

a to co zaproponował producent to niestety zupełnie coś innego.

Zabrałem się za poprawki, na początek dwa drobiazgi:

osłona która to niewiadomo dlaczego jest niesymetryczna. Błąd ten psuje cały wygląd niemówiąc nic o jej grubości.

Zmajstrowałem z blaszki takie coś:

57decc5b50e6dd29m.jpg

Nie jest to mistrzostwo świata ale bardziej przypomina oryginał

Następny drobiazg to siedzenia:

Revell

f461f9ff5bc5b50cm.jpg

No i te moje poprawione tarnikiem

2df10571884f1392m.jpg

I na dzisiaj wystarczy trzeba trochę posiedzieć z rodzinką

Napisano

Ja na widowni siędzę od początku, ale obawiam się, że moje kwalifikacje nie upoważaniają mnie do zabierania głosu.

Powodzenia!

Napisano

Działo ukończone !

Dorobiłem w zasadzie większość elementów. Wykorzystałem cieńką blachę aluminiową, drut i 3 fototrawione koła.

Niestety zrobiłem też błąd a mianowicie za nisko wyszły uchwyty na nogi no ale trudno już tak zostanie, zresztą wszystko poklejone więc nie ma jak tego poprawić. Jutro przeczyszcze papierkiem i można malować.

A oto moje całodniowe wypociny

433cd67b1a390b17m.jpg

12a2cd7a2138a737m.jpg

Napisano

Niestety z braku czasu prace nad S-100 zwolniły

Wykonałem nowe wytwornice dymu.

Podkład trochę niewyszedł, ale mam nadzieje że farba pokryje niedociągnięcia

98749c83e3de484fm.jpg

a tak to powinno wyglądać:

2e995130304e6471m.jpg

Napisano
Wykonałem nowe wytwornice dymu.

różnica znaczna

ciekawie się ogląda Twoją pracę

Jędrek

Napisano

Nawet dla takiego laika pływadłowego jak ja oglądanie Twojej relacji jest całkiem przyjemne

Z niecierpliwością czekam na więcej

Pozdrawiam,

Przemek

Napisano

No fajnie i całkiem przydatne dla tych co chcą zbucować coś takiego, np. ja. Powodzenia w budowie. A może zrobisz jego w trakcie wstrzału torpedy.