Myfg Napisano 26 Maja 2007 Share Napisano 26 Maja 2007 Przedtawiam relację z budowy mojego pierwszego w życiu modelu z plastiku. Wybór padł na Schnellboot S-100 firmy REVELL w skali 1:72 Proszę o komentarze i porady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roobert Napisano 26 Maja 2007 Share Napisano 26 Maja 2007 Narazie nie ma co komentować bo brak fotek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 26 Maja 2007 Share Napisano 26 Maja 2007 No to dobrze wybrałeś. Powodzenia. Też sklejałem ten model: http://picasaweb.google.com/piotrreddig/S100Schnellboot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Myfg Napisano 26 Maja 2007 Autor Share Napisano 26 Maja 2007 No to zaczynam ! Na początek przód modelu w którym zmodyfikowałem obszar w obrębie karabinu. Zeszlifowany został kołnierz i dorobiony nowy. Dodałem blaszkę osłaniającą . Widoczny jeszcze miejscami szpachel Mam nadzieje że widać zdjęcie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Myfg Napisano 26 Maja 2007 Autor Share Napisano 26 Maja 2007 A i dekiel został zeszlifowany bo ten zaproponowany przez producenta modelu był o niebo zawysoki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Myfg Napisano 26 Maja 2007 Autor Share Napisano 26 Maja 2007 Następne na tapecie wyrzutnie torped. Dodołem do nich parę elementów aby przypominały oryginał. Przerobiłem okrągłe drzwiczki, teraz mają zeszlifowane zawiasy które były przeskalowane i dodaną rączke. Dodane zostały osie z uchwytami i przerobiona rurka łącząca to ustrojstwo z podłogą. A oto moje wypociny Tak to wyglądało w oryginale A tak według firmy REVELL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Myfg Napisano 26 Maja 2007 Autor Share Napisano 26 Maja 2007 Kolejny wykonany element nadbudówka. Revell wykonał ją całkiem popranie, no właśnie parę pierdułek aż prosi się o modyfikacje. Pierwsza sprawa najbardziej widoczna barierka która odstrasza grubością, ja zastosowałem cienki drucik i wygląda to o niebo lepiej. Następnie drzwi dziwna z nimi sprawa od zewnątrz są a od środka niema wygląda to fatalnie więc dorobiłem dwie sztuki. Dodałem też klamki i przerobiłem przednie drzwi które powinny mieć zaokrąglone rogi i oczywiście to okno w drzwiach to kolejna pomyłka producenta najwidoczniej stwiedrdził że i tak je ciężko dostrzec więc zrobią jakie mają Wszystkie elementy które pokazuje są pomalowane podkładem więc nie jest to jescze efekt końcowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Myfg Napisano 26 Maja 2007 Autor Share Napisano 26 Maja 2007 Aktualnie siedzę nad uzbrojeniem. A oto efek: Wymieniłem osłonę bo Revell zdecydowanie przegiął z grubością. No i tylne działo: I nowa osłona : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Myfg Napisano 26 Maja 2007 Autor Share Napisano 26 Maja 2007 I narazie wszystko Postaram się systematycznie zamieszczać relacje z postępu prac, jeśli oczywiście będzie zainteresowanie. Czekam też na komentarze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 26 Maja 2007 Share Napisano 26 Maja 2007 Z mojej strony zainteresowanie masz zapewnione. Ładnie to wszystko wygląda. Swoją drogą - jak Ci pójdzie pomalowanie, na przykład tych wyrzutni torped, wciśniętych w zakamarki? Inna sprawa, czy wyrzutnia po prawej stronie jest niedokończona, czy też jest tam coś innego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Myfg Napisano 26 Maja 2007 Autor Share Napisano 26 Maja 2007 Wyrzutnie jak i cała reszta są tylko zainstalowane do zdjęcia Natomiast tą po prawej pokazałem dla porównania Revell vs Myfg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 26 Maja 2007 Share Napisano 26 Maja 2007 Właśnie widzę, że stoi taka dziurawa biedula:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 26 Maja 2007 Share Napisano 26 Maja 2007 Nieźle Ci to idzie! Mam do zrobienia jeszcze jednego s-100 i chciałbym się zapytać, czy masz może fotki lub schematy jednostek w bardziej okazałych malowaniach niż szaro-czarnych. Doszły mnie słuchy, że te schnellboot'y były malowane w różne tygrysie i pasiaste wzory. Z góry dziękuję:P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 27 Maja 2007 Share Napisano 27 Maja 2007 Melduje sie jako kolejny widz. Kurna ale czysciutko Aktualnie siedzę nad uzbrojeniem. A oto efek: Czekam na dokonczenie tego MG ( to chyba 151/15 ) Doszły mnie słuchy, że te schnellboot'y były malowane w różne tygrysie i pasiaste wzory. No nie do konca tygrysie ale byly takie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 27 Maja 2007 Share Napisano 27 Maja 2007 piękna relacja, jak już zauważył okonek bardzo czyściutko to wygląda, dobra robota z chęcią popatrzę na dalszy ciąg relacji Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 27 Maja 2007 Share Napisano 27 Maja 2007 Relacja zapowiada się bardzo ciekawie No to biorę i siadam na widowni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Myfg Napisano 27 Maja 2007 Autor Share Napisano 27 Maja 2007 Dzięki za komentarze ! Zabrałem się za dokończenie działka. Oryginał wygląda tak: a to co zaproponował producent to niestety zupełnie coś innego. Zabrałem się za poprawki, na początek dwa drobiazgi: osłona która to niewiadomo dlaczego jest niesymetryczna. Błąd ten psuje cały wygląd niemówiąc nic o jej grubości. Zmajstrowałem z blaszki takie coś: Nie jest to mistrzostwo świata ale bardziej przypomina oryginał Następny drobiazg to siedzenia: Revell No i te moje poprawione tarnikiem I na dzisiaj wystarczy trzeba trochę posiedzieć z rodzinką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Myfg Napisano 27 Maja 2007 Autor Share Napisano 27 Maja 2007 Reggy polecam Ci stronkę: http://www.prinzeugen.com/colors.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
derywator Napisano 28 Maja 2007 Share Napisano 28 Maja 2007 Ja na widowni siędzę od początku, ale obawiam się, że moje kwalifikacje nie upoważaniają mnie do zabierania głosu. Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Myfg Napisano 28 Maja 2007 Autor Share Napisano 28 Maja 2007 Działo ukończone ! Dorobiłem w zasadzie większość elementów. Wykorzystałem cieńką blachę aluminiową, drut i 3 fototrawione koła. Niestety zrobiłem też błąd a mianowicie za nisko wyszły uchwyty na nogi no ale trudno już tak zostanie, zresztą wszystko poklejone więc nie ma jak tego poprawić. Jutro przeczyszcze papierkiem i można malować. A oto moje całodniowe wypociny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 29 Maja 2007 Share Napisano 29 Maja 2007 piękna robota Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Myfg Napisano 3 Czerwca 2007 Autor Share Napisano 3 Czerwca 2007 Niestety z braku czasu prace nad S-100 zwolniły Wykonałem nowe wytwornice dymu. Podkład trochę niewyszedł, ale mam nadzieje że farba pokryje niedociągnięcia a tak to powinno wyglądać: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 4 Czerwca 2007 Share Napisano 4 Czerwca 2007 Wykonałem nowe wytwornice dymu. różnica znaczna ciekawie się ogląda Twoją pracę Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Praetorian Napisano 4 Czerwca 2007 Share Napisano 4 Czerwca 2007 Nawet dla takiego laika pływadłowego jak ja oglądanie Twojej relacji jest całkiem przyjemne Z niecierpliwością czekam na więcej Pozdrawiam, Przemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
u-boot Napisano 4 Czerwca 2007 Share Napisano 4 Czerwca 2007 No fajnie i całkiem przydatne dla tych co chcą zbucować coś takiego, np. ja. Powodzenia w budowie. A może zrobisz jego w trakcie wstrzału torpedy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi