Skocz do zawartości

ShkH DANA vz. 77- 1:35 HB

kamil83

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 61
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

podoba mi się ten driver... jest naturalny.....

zwłaszcza zapita lekko otyła twarz tylko szkoda że siedzi w złej kurtce ze źródeł wynika że wszyscy chodzą w pustynnych mundurkach

To nie jest zła kurtka tylko raczej bluza polarowa. Poprzeglądaj źródła to zobaczysz. Ma po prostu trochę dziwny kolor na zdjęciu.

• 3 weeks later...
ze źródeł wynika że wszyscy chodzą w pustynnych mundurkach

intrygująca uwaga. mógl byś się podzielić tymi 'źródłami'?

No też ciekaw jestem

Patrząc na fotki i relacje, wygląda jednak, że "chodzą" w czym popadnie. W bieżącym odcinku "Afganistan..." chłopcy z rozpoznania w jednej drużynie mają na sobie chyba z pięć wariantów umundurowania, z tego chyba dwa :regulaminowe" reszta to chyba wariacje Helikonu. W dodatku wszystko to w barwach leśnych, pustynnych i camogrom co obiektywnie patrząc niezależnie od faktycznych realiów przypomina grupę najemników a nie formację wojskową.

Jak więc nie pomaluje się figurek nie będzie to S-f a smutna prawda.

Skoro już się pojawił temat figuranta. To może ktoś mi pomoże, jak pomalować spodnie żołnierza. Ktoś ma jakiś sposób na te plamy?

tylko szkoda że siedzi w złej kurtce ze źródeł wynika że wszyscy chodzą w pustynnych mundurkach

Patrząc na fotki i relacje, wygląda jednak, że "chodzą" w czym popadnie. W bieżącym odcinku "Afganistan..." chłopcy z rozpoznania w jednej drużynie mają na sobie chyba z pięć wariantów umundurowania, z tego chyba dwa :regulaminowe" reszta to chyba wariacje Helikonu. W dodatku wszystko to w barwach leśnych, pustynnych i camogrom co obiektywnie patrząc niezależnie od faktycznych realiów przypomina grupę najemników a nie formację wojskową.

Czytając takie opinie ręce same opadają. Patrząc na fotki i relacja trzeba rozumieć co się widzi, zanim się coś napisze tak śmiesznego.

Każdy wyjeżdżający do Afganistanu zabiera dwa komplety mundurów, zimowy (zielony) i letni (piaskowy). Do tego goretexowa kurtka zimowa z podpinką-polarem w kolorze czarnym. Żołnierze z pododdziałów specjalnych i rozpoznawczych noszą raczej kombinezony niż mundury w innych barwach. Dostali je do testowania. Stąd mogą pojawiać się czasami różnice w umundurowaniu widziana na fotkach w perspektywie tych kilku lat.

Zbychm - chyba za dużo naczytałeś się ksiażek o najemnikach.

tyle to pewnie z kwatermistrzostwa dostaje. a co kupuje na miejscu (bądź w kraju jeszcze) to zupełnie inna sprawa.

w obrębie jednej zmiany nie trudno odnaleźć niezwykle swobodne mieszaniny mundurów i ekwipunku.

ba, jak dobrze poszukać, to się znajdzie fotogramy, gdzie wzorem rosyjskich żolnierzy chłopcy poginają w obuwiu sportowym.

Jakoś ani w Bagram ani w Ghazni nie spotkałem sklepów z naszym umundurowaniem lub Heliconu. Jeśli w kraju coś się kupuje to wyposażenie a nie umundurowanie.

Mieszanie umundurowania to zupełnie inna sprawa. Czy zimowy (czarny) polar z letnimi spodniami (piaskowe) to coś złego?

Nie widziałem żołnierzy grup bojowych poginających na patrole w obuwiu sportowym. Na terenie bazy, po służbie, dlaczego nie?

tylko szkoda że siedzi w złej kurtce ze źródeł wynika że wszyscy chodzą w pustynnych mundurkach

Czytając takie opinie ręce same opadają. Patrząc na fotki i relacja trzeba rozumieć co się widzi, zanim się coś napisze tak śmiesznego.

Każdy wyjeżdżający do Afganistanu zabiera dwa komplety mundurów, zimowy (zielony) i letni (piaskowy). Do tego goretexowa kurtka zimowa z podpinką-polarem w kolorze czarnym. Żołnierze z pododdziałów specjalnych i rozpoznawczych noszą raczej kombinezony niż mundury w innych barwach. Dostali je do testowania. Stąd mogą pojawiać się czasami różnice w umundurowaniu widziana na fotkach w perspektywie tych kilku lat.

Zbychm - chyba za dużo naczytałeś się ksiażek o najemnikach.

Mylisz się i nie czytasz uważnie. Napisałem, że zdaję sobie sprawę jakie są realia nie dodałem "uśmiechu" czy innych emotikonów, choć powinienem raczej dodać :(

Nie czytałem o najemnikach, lecz o podstawach dyscypliny. Tak jak napisał Kamil, rozporządzenie ministra jest traktowane bardzo swobodnie. Zauważ, że nie piszę tylko o odmianach leśnym i pustynnym lecz o różnym kroju i kolorach. Nie powiesz, że pluton w którym można zobaczyć dwa rodzaje polskiego kamo, do tego komplet nieregulaminowego "camogromu" i części odzieży w A.C.U. wygląda jak oddział wojskowy a nie grupa najemników czy partyzantów. Podkreślam, że nie bawi mnie to lecz smuci, ludzie wysłani są bez pełnego zabezpieczenia logistycznego, myślę, że z tym się raczej każdy zgodzi.

Zacznijmy od tego sformułowania:

(...) Patrząc na fotki i relacje, wygląda jednak, że "chodzą" w czym popadnie. (...)

I tego typu formułowania dotyczył mój post. Co innego dodatki, byty. Przecież polskich butów na wymianę nie można dostać. Jak zniszczysz, musisz kupić amerykańskie.

(...) Nie powiesz, że pluton w którym można zobaczyć dwa rodzaje polskiego kamo, do tego komplet nieregulaminowego "camogromu" i części odzieży w A.C.U. wygląda jak oddział wojskowy a nie grupa najemników czy partyzantów. (...)

Gdzie taki pluton spotkałeś w Afganistanie?

Może i nieudolnie, ale chciałbym wam uświadomić, że nie macie racji takimi radykalnymi sformułowaniami. Swoich zdjęć mam więcej niż jest na obu forach razem które pokazałeś. Nie widzę na nich pstrokacizny i amerykańskiego umundurowania.

Swoje stanowisko opierasz na dostępnych zdjęciach a ja na znajomości należności mundurowych i to co widziałem i nosiłem na dwóch wyjazdach. Widzisz subtelną różnicę?

Mam nadzieję, że dyskusja mundurowa nie osłabi warsztatu kolejnej fajnej Dany?

Ta swoboda staje sie normą. Przepisy ubiorcze stają się coraz elastyczniejsze.

Jeśli do tego zestawu (ogólnowojskowego) dołożysz umundurowanie testowane przez spec i rozpoznanie (jest też regulaminowe) to będzie komplet (razem 3 wzory). O jakiej pstrokaciźnie mówimy?

Z przyjemnością zobaczę naszego żołnierza z częścią amerykańskiego umundurowania lub z Helikonu (spodnie, bluza, czapka, kapelusz).

a wiesz, z kolorami też bywa wesoło.

wracając do figurki szofera do dany. spodnie jak spodnie- wersja letnia, więc albo piaskowe, albo w ostateczności zielone. polar granatowo czarny ze wstawkami woodlandowymi na ramionach/barkach i rękawach. tu akurat dowolności nie ma, bo czarny ze wstawkami granatowymi, choć podobny ma jednak inny krój. hełmofon albo w piaskowy kamuflaż, albo czarny, przy czym bez względu na kolor mocno spłowiały.

Kamil, żeby nie było, że się czepiam. Opisujesz umundurowanie z tego co widzisz na zdjęciach, nie do końca wiedzą co widzisz. Wcale z kolorami nie jest wesoło, inny materiał bazowy to i odcienie lekko mrożnią się.

Na zdjęciu masz zimowe mundury, raczej jeden letni i jedną osobę w Goretexie (pełnym ze spodniami). Jak widać Goretex ma trochę inny odcień zieleni.

Co do polaru to jest on 100 % czarny a nie czarno-granatowy. Nie ma polary z wstawkami granatowymi. Polar z wstawkami czarnymi to teraz jest zamiast dresu. Krój ma taki sam. Różni się lekko z przodu linia wszycia wstawki i obszyciem kieszeni.

no tak

mała uwaga na temat figurki i rozgorzała dyskusja na temat bogactwa polskiego umundurowania w Afganistanie...

a ja chciałem tylko zaznaczyć że polarek mi nie pasuje do tej figurki i tyle :p

Muszę uważać na każdą uwagę bo od razu wyśmieją

A wracając do tematu:

prawda jest taka że po bazie każdy chodzi jak lubi z zachowaniem reguły albo w mundurze albo "na sportowo" owa dowolność jest regulowana mniejszą lub większą upierdliwością przełożonych. Generalnie panuje zasada że powinno się wyglądać "schludnie", koniec końców mimo że na końcu świata dalej się służy w wojsku.

Sama kolorystyka mundurów zmienia się w zależności od stopnia "sprania", od producenta, użytego materiału i ekspozycji na słońce. Więc moim zdaniem sprzeczanie się odnoście odcieni nie ma większego sensu

Jeszcze tylko uwaga na temat obuwia: Buty to podstawa zwłaszcza jak trzeba biegać po kamieniach a jest tam ich dość sporo :p więc częstą praktyką było kupowanie zwykłych trekingowych butów w kolorze czarnym lub brązowym tak żeby pasowały kolorystycznie tak mniej więcej, a w kwestii butów sportowych to nam kierowcę który przez całą zmianę prowadził Rosomaka w Adidasach :p

a ja chciałem tylko zaznaczyć że polarek mi nie pasuje do tej figurki i tyle :p

:p

Po za upalnym latem, w większości dni poranki i noce są zimne i wszyscy chodzą w czarnych polarach na okrągło. Resztę roku tym bardziej. Ghazni leży na wysokości 2219 m.

chyba wiem na czym wzorował się twórca figurki :P nie mówię że tak się nie chodzi tylko że mi się na figurce nie specjalnie podoba...

@jarekk

chodzi mi o polar czarny ten potocznie zwany "windstopperem"

stare "józefy" przeszły drobną metamorfozę... lepiej wyglądają, jakościowo to dalej syf

Dla własnej ciekawości postanowiłem wyciągnąć sorty zielone w dostępnych wariantach i porównać je kolorystycznie:

P3083889.jpg

od lewej (sorty nowe) :spodnie letnie, zimowe i Goretex. Różnica w kolorach widoczna?

P3083888.jpg

Spodnie zimowe ( od lewej): chodzone (brudne) i nówki.

Jak napisał franki różne kolory wynikają ze stopnia sprania a następnie pobrudzenia. Nie zależą od partii i producenta. Sorty mundurowe obecnie produkuje wyłącznie firma KAMA ( nie znalazłem na starych i nowych innych metek).

Zdjecia z lampą. Może przy słońcu różnice byłyby bardziej widoczne.

PS. Bluza polarowa dresowa ze zdjecia jest raczej bardzo brudna i sprana a nie czarno-granatowa.

ja stwierdzam jedynie, że na wielu zięciach (nie tylko tych powyższych) ma wyraźnie granatowy odcień. Jak dla mnie, to u zarania ona mogła by być nawet fioletowa. jednak w sytuacji, gdy na znaczącej części zdjęć wygląda na granatowo czarną, to nie będę zaklinał rzeczywistości i twierdził, że jest czarna, bo czarne mon zamówił.

Nadal stawiasz na szali co widzisz na zdjęciu z oryginałem!

Nie wiem jak widzisz ten kolor polaru na zdjęciach ( na komputerze).

Chciałbym Cię poinformować, że w oryginale oba polary są czarne. Dzisiaj był to główny temat przerwy na kawę.

Jak sam wiesz, sprawa ekwipunku jest dwojaka. W kraju jedno a w Afganistanie króluje praktyczność. Amerykańskiego nie za bardzo coś kupisz bo ichniejsze zakazy. Za to gadżety firmy Cpec-Ops. bez problemu. W Ghazni takich sklepów jednak nie ma.