Skocz do zawartości

Polski T-70 1:35 MiniArt

pankot13

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 332
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Piotrze czy zechciałbyś zrobić kilka zdjęć etapów tworzenia tych spawów? Dość często jest to kontrowersyjny element kilku relacji, a twoje są bardzo ładne. Dzięki z góry.

Jak się uda i znajdę dzisiaj czas to wstawię jakieś fotki.Ale to nic specjalnego zwykła metoda na wyciskanie spawu stępioną i lekko zeszlifowaną igłą lekarską (1mm)

Piotrze czy zechciałbyś zrobić kilka zdjęć etapów tworzenia tych spawów? Dość często jest to kontrowersyjny element kilku relacji, a twoje są bardzo ładne. Dzięki z góry.

Krzysiek a więc robię to tak;

Na początku zawsze tam gdzie jest to tylko możliwe i pozwala na to budowa modelu

trasuję skalpelem lub piłką modelarską rowek pod spaw.

Póżniej robię sobie wałeczki z masy Tamki lub GS

100_0406-1.jpg

Następnie ugniatam tą masę w wytrasowane miejsce.Jeśli spoina wychodzi przy ugniataniu za szeroka to ją przycinam po bokach skalpelem.

Zawsze trzeba zwilżać narzędzie wodą bo masa się strasznie do nich klei.

Na koniec pozostaje wykonać imitację spawu.Ja do tego celu używam igły 1 mm,w której stępiłem i zaokrągliłem końcówkę.Można też

to zrobić drugą stroną cienkiego wiertełka.

100_0407-1.jpg

Oczywiście trzeba się tylko lepiej przyłożyć do spawu niż ja to zrobiłem na szybkiego przy tej fotce pokazowej

Witam.

Za to że robisz naszego T-70, oprócz dużego + ode mnie, dostaniesz jeszcze to

Na razie cz.I

ab01-5.jpg

ab02-11.jpg

ab03-7.jpg

ab04-4.jpg

ab05-5.jpg

ab06-3.jpg

ab07-2.jpg

ab08-1.jpg

ab09.jpg

ab10.jpg

hak.jpg

Może będą pomocne przy budowie

Pozdrawiam

Jacek

Dzięki.

Tylko teraz mam problem.A mianowicie moje błotniki fototrawione z Abera są z tyłu okrągłe dłuższe i przede wszystkim ryflowane.

Z włazem na wieży(ponieważ też jest inny) sobie poradzę tylko szkoda mi tych trawionych błotników.

Może coś doradzicie?

Dzięki.

Tylko teraz mam problem.A mianowicie moje błotniki fototrawione z Abera są z tyłu okrągłe dłuższe i przede wszystkim ryflowane.

Z włazem na wieży(ponieważ też jest inny) sobie poradzę tylko szkoda mi tych trawionych błotników.

Może coś doradzicie?

Te błotniki na T-70 który zachował się w Muzeum Broni Pancernej, wcale nie muszą być oryginalne.

Ten T-70 najprawdopodobniej uległ zniszczeniu podczas walk w Bieszczadach z oddziałami UPA.

Uszkodzony, pozbawiony wielu części stał w Baligrodzie jaka pomnik.

W latach siedemdziesiątych został przetransportowany do Wyższej Szkoły Oficerskiej Wojsk Pancernych im. S. Czarnieckiego w Poznaniu, gdzie został odrestaurowany.

Pozdrawiam

Jacek