Kamil K. Napisano 13 Grudnia 2011 Share Napisano 13 Grudnia 2011 Pełen podziw za wkład pracy. Z zębami może być ciężko, możesz ew. spróbować wyciąć ostrze piły z cieniutkiego polistyrenu i w nim ponacinać ząbki. Jak nie masz polistyrenu to rozejrzyj się za opakowaniami plastikowymi, np. po jogurtach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek18 Napisano 13 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 13 Grudnia 2011 Heh spróbuję jeszcze skalpelem te ząbki zrobic. Tak to jest jak człowiek grosza skąpi i sobie blaszek nie kupi A ja nigdy z blachami, takimi z prawdziwego zdarzenia , nie robiłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 13 Grudnia 2011 Share Napisano 13 Grudnia 2011 A delikatnie dremelkiem? Dobra robota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maszynista93 Napisano 13 Grudnia 2011 Share Napisano 13 Grudnia 2011 Heh spróbuję jeszcze skalpelem te ząbki zrobic. Tak to jest jak człowiek grosza skąpi i sobie blaszek nie kupi A ja nigdy z blachami, takimi z prawdziwego zdarzenia , nie robiłem bo jak się ma takie zdolności jak ty to i po co fototrawionki są dla tych mniej cierpliwych no popróbuj jeszcze - może trójkątnym pilniczkiem a jak tych małych ząbków nie będzie to i też może nikt nie zauważy w natłoku reszty pięknej pracy zawsze można przykryć jakąś szmatką popraw lekko łopaty bo ostry czubek wykałaczki wychodzi Ci na szpadel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek18 Napisano 13 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 13 Grudnia 2011 Bardzo mi miło że się podoba:) piła już dostała ząbki , skalpel dał rady, i już jest na modelu. Łopaty oczywiście poprawię. Właśnie, fototrawionki są dla leszczy!!! A tak na serio, to jak sie widzi niektóre modele przed malowaniem. Gdy na nich jest więcej blaszek niż plastiku, to normalnie zatyka (mnie przynajmniej). A już nie wspomnę o Konradzie C który zrobił Tks-a całego z PE w skali 1:72. To co ja tu robię to taka amatorszczyzna jest. Ale się staram, i chyba się podoba, więc wszystko jest ok Jak będą jakieś postępy to wrzucę zdjęcia. Aha, wymieniłem te liny od zvezdy na miedziany zwijany przewód. Ale to już następnym razem. Pozdrawiam, z tym razem wietrznej Twardorzeczki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maszynista93 Napisano 13 Grudnia 2011 Share Napisano 13 Grudnia 2011 dobra dobra nie amatorszczyzna czekam na malowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad C Napisano 13 Grudnia 2011 Share Napisano 13 Grudnia 2011 A już nie wspomnę o Konradzie C który zrobił Tks-a całego z PE w skali 1:72.To co ja tu robię to taka amatorszczyzna jest. Ale się staram, i chyba się podoba, więc wszystko jest ok Oj tam ,oj tam. Mnie się Twa robota podoba! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek18 Napisano 14 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 14 Grudnia 2011 heh no wszyscy się zgodzą że ten tks to było mistrzostwo Co do mojej pracy to tak: -ZROBIŁEM ZĄBKI W PILE:lajkonik: -tuninguje reflektor -poprawiłem łopaty -i poprawiłem liny Wsio: Mało ale zawsze:) Nawet nie wiecie jak ciężko było zrobic fotę tej piły:) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 14 Grudnia 2011 Share Napisano 14 Grudnia 2011 Jak robisz reflektor? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek18 Napisano 14 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 14 Grudnia 2011 Reflektor w środku wymalowałem srebrną farba, a potem zalałem go klejem bezbarwnym, hermolem. Ale klej ten jest marny bo, bardzo się kurczy po wyschnięciu. Trzeba by znaleźc jakiś o małej kurczliwości, i będzie git. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maszynista93 Napisano 14 Grudnia 2011 Share Napisano 14 Grudnia 2011 jak już bierzesz się za lampę to pamiętaj poprawić zvezdę mocowań reflektora też było kilka rodzai, ten jednak wydaje się najprostszy do zrobienia obok masz też klakson Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek18 Napisano 14 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 14 Grudnia 2011 Aha ok, sie zrobi. A mam takie troszkę głupie pytanko. Gdzie powinny byc umieszczone te łopaty? Bo zrobiłem już klamry do mocowania, i kiedy miałem je kleic postanowiłem sprawdzic gdzie to ma byc. W instrukcji ni hu hu. A na zdjęciach tez ich nie widziałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maszynista93 Napisano 14 Grudnia 2011 Share Napisano 14 Grudnia 2011 Gdzie powinny byc umieszczone te łopaty? oj trudne pytanie - po prostu tam gdzie było miejsce w przypadku wojennych teciaków (jakim jest twój) najczęściej występowały wraz z innymi bambetlami poutykane za skrzynki, zbiorniki lub po prostu za uchwyty na pancerzu. mocowane klamrami występowały też w różnych miejscach (zależnie od fabryki, okresu) może to być np. zamiast piły, nad piłą lub tuż za nią tam gdzie był słynny napis RUDY w przypadku twojego teta najlepiej chyba jednak będą prezentowały się zamocowane na prawej burcie nad "grzebieniami" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek18 Napisano 14 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 14 Grudnia 2011 No i ekstra, tak też uczynię. Wielkie dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bombee Napisano 14 Grudnia 2011 Share Napisano 14 Grudnia 2011 Hej, model prezentuje sie jak do tej pory super! Gratulacje! Tak sobie myśle już od dłuższego czasu na temat reflektorów, że może po zamalowaniu srebrną farbką zalać kropelką lub dwoma płynnego szkła? Nie wiem, czy ktoś już próbował tej metody, ale myśle że mogłaby się sprawdzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maszynista93 Napisano 14 Grudnia 2011 Share Napisano 14 Grudnia 2011 tak sobie myśle już od dłuższego czasu na temat reflektorów, że może po zamalowaniu srebrną farbką zalać kropelką lub dwoma płynnego szkła? Nie wiem, czy ktoś już próbował tej metody, ale myśle że mogłaby się sprawdzić. owszem, ktoś próbował - można tak zrobić trzeba jednak pamiętać że szkło wodne odparowuje i lekko "siada", aby uzyskać poprawną krzywiznę trzeba dać kilka warstw - nie widać jednak łączeń warstw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bombee Napisano 15 Grudnia 2011 Share Napisano 15 Grudnia 2011 maszynista93 Ale chyba lepsze takie rozwiązanie niż zalewanie klejem jak to zrobił bartek18? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek18 Napisano 15 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 15 Grudnia 2011 Cześc Mam pytanko, to płynne szkło to co to jest? Gdzie to można kupic? To co ja robię jest raczej marnym pomysłem gdyż klej ten po wyschnięciu pozostawia tylko cienką warstwę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bombee Napisano 15 Grudnia 2011 Share Napisano 15 Grudnia 2011 Bartek18, trochę źle się wyraziłem. Dokladnie się to nazywa szkło wodne. Poszukaj na allegro, albo w sklepach z chemią. Opis znajdziesz w internecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maszynista93 Napisano 15 Grudnia 2011 Share Napisano 15 Grudnia 2011 szkło wodne można dostać w sklepach przemysłowych (np. bricomarche), stoi na półce z rozpuszczalnikami cena - ok. 4,5 - 5 zł za 500ml jest to opłacalne biorąc pod uwagę że modelarskie (tzn. tak się nazywają ) specyfiki kosztują po kilkanaście złotych za kilkadziesiąt ml Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek18 Napisano 16 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 16 Grudnia 2011 Aha znalazłem, może uda mi się to dostac gdzieś w Żywcu. Wielkie dzięki koledzy. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek18 Napisano 16 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 16 Grudnia 2011 Witam wszystkich wwwwwww piątek wieczorem:D, jak ja kocham piątkowe wieczory . Bez zbędnego gadania, chciałbym pokazac stan obecny: -dorobiłem poręcze desantowe z drutu -zamontowałem piłę i łopaty -poczyniłem jakieś kroki w kierunku zrobienia stelażu dodatkowych zbiorników paliwa, oczywiście z blaszki piwnej:) -no i zrobiłem coś co by miało za zadanie imitowac montaż reflektora. Na razie tyle. Jestem bardzo ciekaw waszych komentarzy na temat tego mocowania zbiornika. Jeśli będzie ok to zabieram się za budowę kolejnych. Zdaje sobie sprawę z tego że nie jest to jakieś cudo, ale wydaje mi sie że wygląda dużo lepiej niż to zvezdovskie, plastikowe. Mam w planach z drugiej strony nie montowac jednego zbiornika i zostawic pusty stelaż. No i wsio Pozdrawiam Bartek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maszynista93 Napisano 16 Grudnia 2011 Share Napisano 16 Grudnia 2011 niestety ale muszę Cię zmartwić - powiem szczerze że nie podoba mi się to mocowanie zbiornika wzorowałeś się pewnie na zvezdzie i zrobiłeś ten sam błąd, ten sposób mocowania pasował by do 76mm twój natomiast powinien mieć już nowsze mocowania obejma przytrzymująca zbiornik skręcana na środku a nie przy podstawie poza tym zbiornik jest chyba lekko ubrudzony klejem, a to niestety widać po pomalowaniu musisz jeszcze dodać hol do armat - taki jak tutaj oraz gniazdo anteny i jeszcze jedno - obspawaj osłony pierścienia wieży i haki zanim zapomnisz dla lepszego efektu całości podniszcz nieco błotniki oraz ogumienie kół Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bombee Napisano 16 Grudnia 2011 Share Napisano 16 Grudnia 2011 Poza uwagami maszynisty93 chyba ciut za wysoko wisi ten zbiornik. tutaj masz kilka fotek tylko inne obejmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maszynista93 Napisano 16 Grudnia 2011 Share Napisano 16 Grudnia 2011 chyba ciut za wysoko wisi ten zbiornik. to też prawda jeszcze coś mi się przypomniało pomęczę Cię trochę musisz dodać jeszcze uchwyty takie jak te zaznaczone strzałkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi