sotter Napisano 21 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 21 Stycznia 2012 Potrójne działka 25 mm w wersji Lionroara + lufki z Aberu. Pierwszy ćwiczebny, konieczna jest jeszcze nieznaczna korekta osi lufek. Generalnie składają się prościej niż zestawy Veterana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sotter Napisano 25 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 25 Stycznia 2012 Bryła złożona, pomalowana, lakier błysk, kalki położone. Teraz "brudzenie", doklejenie dupereli i na makietkę Niestety nie udało mi się zrobić zdjęć mostka, bo nawet kompas wyfasowałem. Nie wiem czy coś będzie widać jak wstawię szybki i daszek Zdjęcia poglądowe, żeby pokazać postęp prac. Linia wodna widoczna będzie jedynie przy samym dziobie, więc nie będę kombinował z beznadziejnym podziałem na część podwodną i malowaną na szaro. Ma ktoś pojęcie, kiedy następowała zmiana mundurów zimowych na letnie i odwrotnie w IJN? Bo zimowe zdaje się były czarne, a letnie białe. Z drugiej strony robocze ubrania załogi chyba były zawsze białe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skoti Napisano 25 Stycznia 2012 Share Napisano 25 Stycznia 2012 Jest jest, widzę że jedna torpeda czai się w wyrzutni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sotter Napisano 25 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 25 Stycznia 2012 Jest jest, widzę że jedna torpeda czai się w wyrzutni Reszta jest gotowa tylko będzie poza wyrzutniami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skoti Napisano 25 Stycznia 2012 Share Napisano 25 Stycznia 2012 Super. Będzie co podziwiać. Zwłaszcza, że znów zaczynam czytać Burzę na Pacyfiku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
r.kalkowski Napisano 27 Stycznia 2012 Share Napisano 27 Stycznia 2012 Podziwiam tempo prac nad tym projektem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 27 Stycznia 2012 Share Napisano 27 Stycznia 2012 Super to wychodzi, przez cały czas podglądam Cię przy robocie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pan_piotrek Napisano 31 Stycznia 2012 Share Napisano 31 Stycznia 2012 Piękna robota. Jak myślisz zestaw Lion Roara nadaję się do modelu Hasegawy? Wydaję się o wiele bogatszy niż Eduard. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sotter Napisano 31 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 31 Stycznia 2012 Jak myślisz zestaw Lion Roara nadaję się do modelu Hasegawy? Zdecydowanie polecałbym zestaw Liona, tyle tylko, że to zestaw nieco inny niż ten do Tamki. Informacja do jakiego zestawu. Ja przebrnąłem przez główne prace stoczniowe. teraz tylko trochę drobiazgów- szalupy, bębny) i retusz. Następnie zabieram się za dioramę z Yukikaze. Póki co trochę zdjęć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alex304 Napisano 1 Lutego 2012 Share Napisano 1 Lutego 2012 Patrząc na foty słyszałem huk wybuchów i czułem swąd prochu mieszający się z zapachem wlewającej się nieustannie na pokład wody... Super robota, po prostu Czekam na dioramkę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZzB Napisano 2 Lutego 2012 Share Napisano 2 Lutego 2012 Fajne figurki Dodają życia na okręcie. Szczególnie te w innych ustawieniach niż "na baczność" Były w zestawie ? Czy coś kleciłeś na własną rękę ? Pozdrowionka ZzB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sotter Napisano 2 Lutego 2012 Autor Share Napisano 2 Lutego 2012 Fajne figurki Dodają życia na okręcie. Szczególnie te w innych ustawieniach niż "na baczność"Były w zestawie ? Czy coś kleciłeś na własną rękę ? Pozdrowionka ZzB Figsy z zestawów Fujimi. Zrobili takie dwa zestawy po 213 i 350 figurynek w zestawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wielkamucha Napisano 4 Lutego 2012 Share Napisano 4 Lutego 2012 Dzięki tym matrosom okręt od razu wygląda inaczej, szkoda, że nikt nie robi ich w wersji pływającej ... bzzz-bzzz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sotter Napisano 4 Lutego 2012 Autor Share Napisano 4 Lutego 2012 Yukikaze został zwodowany. Jak wszystko ładnie przyschnie przyjdzie czas na specyfiki Vallejo i zobaczymy czy uda się w miarę realistyczną wodę zrobić. Nieopodal burty jest dziura w wodzie - tam będzie wpadać do mórz i oceanów długa lanca z Yukiego. Oczywiście woda "dookoła" i za okrętem też zostanie dorobiona. Póki co przykleiłem jedynie z folii stelaż pod odkosy dziobowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wielkamucha Napisano 4 Lutego 2012 Share Napisano 4 Lutego 2012 O JA PIERD... ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sotter Napisano 4 Lutego 2012 Autor Share Napisano 4 Lutego 2012 O JA PIERD... ... oj tam, oj tam wcale nie jestem pewien, że uda mi się sensowną wodę zrobić w tą przerębel ma wpadać torpedo. Ma ktoś jakieś zdjęcia jak to wygląda? Pod jakim kątem z grubsza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kami Napisano 4 Lutego 2012 Share Napisano 4 Lutego 2012 Szalejesz Niedługo pewnie kolejna galeria Pozdrawiam Kami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skoti Napisano 4 Lutego 2012 Share Napisano 4 Lutego 2012 Może to pomoże. Co prawda hamerykańska, ale torpedy zdaje się wpadały podobnie ;). A diorama - się można. Ale w końcu diorama morska z akcją jak się patrzy. Znalazłem coś jeszcze: Czyli Twoja dziura w wodzie będzie ok. Troszeczkę za daleko, ale dla mnie ok. Jak widać, torpedy raz wpadały na płasko dużym chlup a raz po prostu siup jak kamień w wodę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sotter Napisano 4 Lutego 2012 Autor Share Napisano 4 Lutego 2012 Skoti - WIELKIE DZIĘKI!!!! Tego szukałem Rzeczywiście dziurę wyrezałem nieco za daleko ale nie powinno się to rzucać w oczyska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skoti Napisano 4 Lutego 2012 Share Napisano 4 Lutego 2012 Sotter - nie ma sprawy, zawsze służę pomocą . No i czekam z niecierpliwością na galerię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sotter Napisano 5 Lutego 2012 Autor Share Napisano 5 Lutego 2012 No to popaćkałem vallejowym waterem. Nie ma co zwracać uwagi na biały kolor, po wyschnięciu będzie całkowicie przejrzysty. Odkosy powoli się kształtują: Torpeda robi plumm: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skoti Napisano 5 Lutego 2012 Share Napisano 5 Lutego 2012 fantastyczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 5 Lutego 2012 Super Moderator Share Napisano 5 Lutego 2012 robi wrażenie A ta woda, poza białymi odkosami to jak wykonana ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nathan Napisano 5 Lutego 2012 Share Napisano 5 Lutego 2012 No właśnie - też poproszę opis całego warsztatu nad wodą! Niesamowite rzemiosło - piękna praca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sotter Napisano 5 Lutego 2012 Autor Share Napisano 5 Lutego 2012 No właśnie - też poproszę opis całego warsztatu nad wodą! Proszem bardzo, choć sam nie wiem co z tego wyjdzie. Ponieważ chciałem żeby na dioramce umieścić torpedy płynące pod wodą kombinowałem z materiałem, który umożliwia bezproblemowe umieszczenie torped tuż "pod powierzchnią". Na portalu aukcyjnym zaopatrzyłem się w folię imitującą wodę do makiet kolejowych. Niebieski podkład upaćkałem farbami olejnymi mocno rozcieńczonymi, starając się żeby nie był śladów pociągnięć pędzla. Farba utrwalona błyszczącym werniksem. -UWAGA - podkład pod oleje powinno się zagruntować. Ja tego nie zrobiłem i warstwa farb olejnych jest delikatna. Druga sprawa oleje powinny schnąć kilka tygodni, tak by przed werniksem całkowicie odparowały. W moim przypadku próba zalania olejów specyfikiem still water vallejo spowodowało odłażenie farby. - KONIEC DYGRESJI - Na to falista folia. Na to water effect z Vallejo by zróżnicować strukturę fal, kilwater, odkosy, itp. (STAN OBECNY) Na to położę transparentny filtr z water effect pacific. Dzięki temu powinienem osiągnąć złudzenie głębi a równocześnie zmiękczyć różnice odcieni niebieskiego podkładu. Na koniec foam and snow z vallejo i trochę still water. Powinno być ok (teoretycznie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi