SAMSON Napisano 4 Listopada 2011 Share Napisano 4 Listopada 2011 Witamy, razem z kolegą wol1 Skończyliśmy naszą dioramkę ukazającą akcję Szarych Szeregów w Celestynowie (błędnie określana mianem "pod Celestynowem", ale wszyscy tę nazwę kojarzą). Akcja miała na celu odbicie więźniów z transportu z więzienia na zamku w Lublinie do Oświęcimia. Dioramka wykonana na zlecenie Zespołu Szkół w Celestynowie, a dokładnie gimnazjum im. Józefa Czumy "Skrytego" (innego dywersanta, cichociemnego). No to tyle rysu historycznego, zdjęcia tera. z lotu alianckiego samolotu (nie było takowych w tej akcji ale tak ładnie wojennie brzmi ) budynek stacji od strony torów a tu od strony ul.Kolejowej i gazik na pierwszym planie gazika cd. a tu... latryna (przydatna być musiała, chociaż pani która podczas akcji nasikała (z góry przepraszam jak komuś to nie wsmak) partyzantowi na głowę widocznie nie była potrzebna ) welcome to Celestynów! a tu obserwator akcji Tadeusz Zawadzki "Zośka" (w pulowerku), za nim Jerzy Gawin "Słoń", ciemno bo noc w końcu była a tu na pierwszym planie dowódca akcji Maciej Bittner "Maciek" jeszcze wcześniejsi panowie: stacja: a tu nareszcie szkopy: a i jeszcze wagonów zdjęć nie było wstawionych: przepraszamy za zdjęcia, postaramy się zrobić lepsze coby dało się jeszcze więcej błędów wychwycić. Za wszystkie komentarze krytykujące z góry dziękujemy (cały czas do przodu trza iść i lepsze rzeczy robić). Pozdrawiamy wol1 i SAMSON Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 4 Listopada 2011 Share Napisano 4 Listopada 2011 (...)Kolejny dzień jak pale ogniem wilczura pysk Kolejny świński blondyn z trupią główką polazł ziemie gryźć, ziemie gryźć, ziemie gryźć Gar gówna tym gówno ryją i pstryczek w nos Rykoszet rozpieprzył zbożówki termos, spale papieros papieros papieros, papieros, papieros(...) Gratulacje za pomysł, podejście. Przede wszystkim fajnie że chciało Wam się odtwarzać coś co zdarzyło się naprawdę. Co do samego wykonania, to jedynie co mi się nie podoba, to dachy dworca, oraz wagony, wyglądają zrobione byle jak. Figurkom natomiast przydał by się mocniejszy mat, jeszcze delikatnie się świecą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol_Max Napisano 4 Listopada 2011 Share Napisano 4 Listopada 2011 A mnie zastanawia ten czarny pan. Tutaj strzelanina, padają trupy a ten klata do przodu i jak terminator wali prosto na wroga Również podpisuję się pod Mosesem zamysł na dioramkę bardzo zacny i ciekawy, ale jednak wykonanie mogło by być ciut lepsze, popraw to o czym wspomniał i będzie super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 4 Listopada 2011 Share Napisano 4 Listopada 2011 Bardzo ciekawy pomysł. Wykonanie jak już pisano mogło być lepsze, ale na przyzwoitym poziomie. Szczególnie że wiele rzeczy jest niedostępnych jako gotowce. Czekam na kolejny warsztat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SAMSON Napisano 4 Listopada 2011 Autor Share Napisano 4 Listopada 2011 Terminator bo oficer SS to nie byle chłopczyk z karabinem i nie raz prochu wąchał! A co do dachu stacji, kurde no nie mielismy pomusłu na to. Aż się przylać po dupie chce... A wagony? Nie powidziałbym, moim zdaniem bardzo dobra robota mojego kolegi, postaram się wstawić lepsze zdjęcia żebyście mogli zobaczyc co i jak. A figurki! Faktycznie kiepski mat na tym szkopie w galowym mundurze. za płędy przepraszam i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SAMSON Napisano 4 Listopada 2011 Autor Share Napisano 4 Listopada 2011 Gotowcem były tylko figurki i GAZ... Dzięki. Jakoś sobie poradziliśmy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 4 Listopada 2011 Share Napisano 4 Listopada 2011 (...)Kolejny dzień jak pale ogniem wilczura pyskKolejny świński blondyn z trupią główką polazł ziemie gryźć, ziemie gryźć, ziemie gryźć Gar gówna tym gówno ryją i pstryczek w nos Rykoszet rozpieprzył zbożówki termos, spale papieros papieros papieros, papieros, papieros(...) (...)los los los barykado nasza Polsko mała! Idź Pod Prąd! Na barykadzie, na Rejtana, jeden, drugi bedzie w portki rżnąć, w portki rżnąć, w portki rżnąć! Żaden to wstyd, wszak wszyscyśmy tutaj wiarą dusz. Polka na RKM i granaty....(...) Lao Che rządzi Wybacz mi offtopa kolego Samson, ale nie mogłem się powstrzymać... Co do samej dioramy to mam mocno mieszane uczucia (odbijające nieznacznie w stronę pozytywną): Plusy: 1. Wspaniały jest pomysł 2. Zacna jest idea 3. Godna podziwu podbudowa merytoryczna, w której widać niesamowitą pasję do tej wspaniałej tematyki. 4. Detale (smaczki) takie jak latryna, plakaty i tablice 4. To, że Ci wam się chciało !!! Specjalnie zaznaczyłem ten ostatni punkt wykrzyknikami, bo jestem pełen szacunku dla waszej pracy i tego, że się jej podjęliście. Chylę czoła, gratuluję i zazdroszczę. Gorzej jest już niestety z samym wykonaniem... Minusy: 1. Ogólny dość zabawkowy wygląd całości (szczególnie fasady dworca i wagonów). Brak trójwymiarowości, którą można było podkreslić wyrazistszym washem i pigmentami. 2. Sztuczność części roślinności (krzewy) 3. Błyszczące figury Ogólnie wydaje mi się, że całość zbyt szybko i pochopnie została zakończona. Można było jeszcze nad tym wszystkim popracować i osiągnąć naprawdę fajny efekt. Zabrakło dłuższego zastanowienia nad technicznym rozwiązaniem elementów dioramy. Według mnie to jest główny problem waszego projektu. Nie merytoryka, a pośpiech i brak przygotowania operacyjnego. Jeszcze raz chciałbym podkreślić, że jestem pełen uznania dla waszej pracy i mam nadzieję, że będziecie kontynuować przygodę z tą tematyką, bo naprawdę jest czym się zająć. Te tematy są totalnie zaniedbane przez modelarzy. Ja osobiście powoli szykuję elementy do projektu związanego z Żołnierzami Wyklętymi. Wiem, że pewnie niektórym będzie to nie w smak, ale mnie to nie obchodzi. Czekam na kolejne wasze prace z niecierpliwością i jeśli tylko będę mógł służyć wam swoją pomocą, to dajcie znać. Czuwaj! Pozdrawiam Kornik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MICHAŁ R Napisano 4 Listopada 2011 Share Napisano 4 Listopada 2011 Koledzy napisali już o błędach z mojej strony chciałbym ci pogratulować fajnej dioramki. Temat trochę zapomniany przez modelarzy a twoja praca pokazuje jak ciekawa to tematyka. Gratulacje za podjęcie tematu, życzę powodzenia przy następnych projektach. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wol1 Napisano 4 Listopada 2011 Share Napisano 4 Listopada 2011 Diorama ta będzie stała w gimnazjum w Celestynowie (mamy taką nadzieję ) i na razie nie mamy do niej dostępu. Niestety mieliśmy określony termin złożenia tego wszystkiego do kupy i dostarczenia do szkoły. Bardzo się śpieszyliśmy i niestety wyszły błędy i niedociągnięcia . Często siedzieliśmy do północy żeby się tylko wyrobić w terminie. Dziękuję za komentarze i dobre rady ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 4 Listopada 2011 Share Napisano 4 Listopada 2011 Dołączę się z pochwałami do przedmówców bo rzeczą chwalebną jest propagować chwałę oręża polskiego. Jeżeli chodzi o minusy to o ile Ak-owcy zrobieni są świetnie / ten pulowerek/ jest dużo szczegółów jak kibel, plakaty itp. to szkopy są zdecydowanie słabsi np. te piorunki na chełmach są zdecydowanie za duże i ten gestapowiec jest jakiś taki dziwny. Jeżeli już budujecie dioramkę dla celów edukacyjnych to radziłbym np zainwestować w jakieś kalkomanie z dystynkcjami i emblematami dla SS bo dystynkcje były takie same jak w Waffen SS a co do gestapowca jemu też by to pomogło . Dach tej stacji faktycznie trochę sztuczny, ale myślę że był kryty papą dlatego proponuję okleić go paskami np wodnego papieru ściernego i pomalować na czarno i będzie super. Generalnie bardzo pozytywne odczucie na tle tych wszystkich czwórek, tygrysów i szkopów.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SAMSON Napisano 4 Listopada 2011 Autor Share Napisano 4 Listopada 2011 Ja tylko uprzedzam jak będziemy mieli do tego dostep to popracujemy, serio! Za rady wielkie dzieki, wiadomo chociaż co poprawiać napewno! ps. Lao Che naprawde rządzi Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nicpon Napisano 4 Listopada 2011 Share Napisano 4 Listopada 2011 Wydaje mi się że zbyt mocno oświetliłeś dioramę do zdjęć i to nadało sztuczności. Trzeba się trochę więcej pobawić w fotografa. Ogólnie pomysł nadrabia niedociągnięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SAMSON Napisano 5 Listopada 2011 Autor Share Napisano 5 Listopada 2011 Wydaje mi się że zbyt mocno oświetliłeś dioramę do zdjęć i to nadało sztuczności. Trzeba się trochę więcej pobawić w fotografa. Ogólnie pomysł nadrabia niedociągnięcia. no właśnie też mi się tak wydaje, na żywo wygląda to duzo lepiej, ba figurki się nawet nie święcą, nie licząc tego gestapowca (on się nieco świeci jednak). Jak pisałem przepraszam za te marne zdjęcia i postaram się zorganizowac lepsze. Jeśli masz (macie) jakieś rady jak zrobić dobre zdjęcia (pomijając aparat, chodzi mi właśnie o świetlenie) tej dioramce, będę ogromnie wdzięczny. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nicpon Napisano 5 Listopada 2011 Share Napisano 5 Listopada 2011 Jest temat na forum http://www.modelwork.pl/viewtopic.php?f=40&t=29357 w ostatnim poście podany został link do poradnika o fotografowaniu modeli w j. angielskim. Może to coś pomoże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SAMSON Napisano 5 Listopada 2011 Autor Share Napisano 5 Listopada 2011 Wielkie dzięki, przyda się na pewno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi