Sandman Napisano 7 Listopada 2011 Napisano 7 Listopada 2011 Witam, Chciałbym przedstawić Wam mój pierwszy sklejony model (po jakiejś 10 letniej przerwie) - mianowicie Jagdpanzer 38(t) Hetzer 1:72 frimy Italeri. Wybrałem go z sentymentu, ponieważ napisałem o tym niszczycielu czołgów pracę licencjacką. Oto lista prac i technik, które wykonałem na tym modelu: - całość pokryta czarnym matowym podkładem, - niektóre elementy dorobiłem ze starych strun gitarowych (np. antena czy mocowanie fragmentów gąsienic na kadłubie), - całość pomalowana w kamuflażu 1 kompanii 511. (dawny 502.) Schwere Panzer Abteilung, rok 1945 lokalizacja Prusy Wschodnie, malowanie niestety wykonane pędzlem przez co jest trochę niedociągnięć (użyte kolory to Panzer Grun i Dunkelgelb z Pactry), -przed nałożeniem brudzenia, wszystkie śrubki, spawy itp. zaznaczyłem miękkim ołówkiem, symulując otarcia, niestety tego teraz nie widać (w 2 modelu, nad którym jeszcze pracuję użyłem suchego pędzla i srebrnej farby, prezentuje się to o wiele lepiej), -brudzenie wykonane suchym pędzlem i miękkim ołówkiem, -kalkomanie nałożone przy użyciu lakieru (a dokładnie to Sidolux do podłóg, sprawdza się tak samo dobrze ) i zmiękczacza Humbrol (sposób podpatrzony w internecie), całość pokryta matowym lakierem z Pactry. Chciałbym Was prosić o wytknięcie błędów, które popełniłem i udzielenie kilku rad. Z góry wielkie dzięki! Pozdrawiam! Cytuj
grzesioj Napisano 7 Listopada 2011 Napisano 7 Listopada 2011 A dlaczego nie wybrałeś modelu firmy UM? Już na starcie miałbyś lepszy (moim skromnym zdaniem) materiał wyjściowy. pozdrawiam Grzesiek Cytuj
krzychu83 Napisano 7 Listopada 2011 Napisano 7 Listopada 2011 to fajnie, że powróciłeś do tego wspaniałego hobby a teraz do rzeczy: 1) dasz rade zrobić lepsze/ bardziej doświetlone zdjęcia? , na tych mało widać 2)nigdy Hetzera nie kleiłem, ale coś jest nie teges z gąsienicami-ułożenie, tu się muszą znawcy wypowiedzieć 3)ja bym na "gąski" jeszcze dał trochę błotka Cytuj
Sandman Napisano 7 Listopada 2011 Autor Napisano 7 Listopada 2011 zdjęcia, zrobię i wrzucę jeszcze dzisiaj. Co do samego modelu, zamówiłem go zanim wkręciłem się w temat i nie zrobiłem porządnego rekonesansu w dostępnych firmach i modelach:) co do gąsek, dałem ciała z nimi:( są krzywo sklejone i schodzą się do środka, chyba będę to musiał w końcu poprawić Cytuj
czak45 Napisano 7 Listopada 2011 Napisano 7 Listopada 2011 Nic nie poprawiaj, zostaw ten model takim jak jest, będziesz miał porównanie w dokonanych postępach przy kolejnych modelach. A z czasem do model zyska u Cienie wielki sentyment. Kup sobie nowy model najlepiej Dragona lub Revella ewentulanie Trumpeter. Na początku trzeba dużo czytać oglądać i podglądać. Wbrew pozorom na forum można wszystko znaleźć ale trzeba na to poświęcić trochę czasu. Kiedyś zrobiłem taki wątek dla początkujących modelarzy. Zapraszam do lektury. http://modelwork.pl/viewtopic.php?f=87&t=27969 Cytuj
michal1702 Napisano 7 Listopada 2011 Napisano 7 Listopada 2011 Właśnie zmagam się z tym modelem i nie jest łatwo, bo Italeri to wielki szajs. Cytuj
dumapolski Napisano 7 Listopada 2011 Napisano 7 Listopada 2011 Jak na model po 10-letniej przerwie, to jest całkiem nieźle. Co do gąsek, to fakt, są krzywo, ale też składałem ten model i ciężko skleić je prosto. Z lewej strony pojazdu pod kołem napędowym dałeś o jedno ogniwo za dużo. Krzywo naklejony jest krzyż z tyłu. Również lufa jest krzywo. Nie poprawiaj go. Za jakiś czas sklej jeszcze raz taki sam model i porównaj efekt końcowy. Zapewniam, że daje to dużo satysfakcji. Cytuj
Sandman Napisano 7 Listopada 2011 Autor Napisano 7 Listopada 2011 dzięki za ten post:) mam wrażenie, że większość z tych rzeczy już przyswoiłem, ale i tak za chwilę siądę do dokładnej lektury. Za chwilę wrzucę zdjęcia. @dumapolski dzięki za uznanie, rzeczywiście chyba skleję kolejnego Hetzera, z tym że w innej wersji może Flammpanzer 38t zobaczymy:) Cytuj
Sandman Napisano 7 Listopada 2011 Autor Napisano 7 Listopada 2011 Kolejna partia zdjęć, teraz sobie zdałem sprawę, że fragmenty gąsek z tyłu zamontowałem odwrotnie :/ natomiast gąski po bokach kadłuba to już moja inwencja, niestety farba średnio łapie na strunach gitarowych, będę musiał przejść na zwykły drut bez owijki. Cytuj
Mierzu Napisano 7 Listopada 2011 Napisano 7 Listopada 2011 Wszyscy o modelu, a praca !? Gdzieś mogłeś ją napisać, na jakim kierunku, na jakiej uczelni, czy możesz ją opublikować na tym forum ( chociażby, spis treści, bibliografię). Cytuj
Sandman Napisano 7 Listopada 2011 Autor Napisano 7 Listopada 2011 dzięki za zainteresowanie moją pracą pisałem ją na kierunku Historia ze spec. hist. wojskowości na Akademii Marynarki Wojennej w Gdyni. Mógłbym wrzucić, jeżeli bardzo chcecie, ale nie jest ona wysokich lotów, a ja nie jestem specem, dlatego miejcie litość, jak zdarzy mi się palnąć coś głupiego:) Cytuj
maciejooo Napisano 7 Listopada 2011 Napisano 7 Listopada 2011 daj daj daj daj daj i jeszcze raz daj ykhhymm tzn. poproszę Cytuj
Mierzu Napisano 7 Listopada 2011 Napisano 7 Listopada 2011 Najbardziej ciekawi mnie to, jaką tezę postawiłeś w swojej pracy. Cytuj
Sandman Napisano 8 Listopada 2011 Autor Napisano 8 Listopada 2011 "Celem pracy jest ujęcie tematu dotyczącego rozwoju i znaczenia na polu walki Jagdpanzer 38(t) Hetzer oraz wykazanie jego miejsca w nowym sposobie prowadzenia wojny. W tym celu autor w pierwszym rozdziale opisał zmiany, które zaszły w doktrynach użycia wojsk pancernych i zmechanizowanych. Nacisk został nałożony przede wszystkim na niemiecki dorobek w tej dziedzinie. Podstawowa pozycja książkowa (H. Guderian, Achtung-Panzer!), którą posługiwał się autor, niestety nie została przetłumaczona na język polski." Tutaj, macie link do moich bazgrołów, do pracy dołączony jest aneks, jest tam kilka raportów z bitew Hetzerów, troche rysunków prototypów i trochę ruskiego ustrojstwa. http://www.megaupload.com/?d=Q8MGEGUA - praca http://www.megaupload.com/?d=7INTQYWZ - aneks Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi