Skocz do zawartości

SdKfz 182 Konigs Tiger 1:72 Italeri

Sandman

Rekomendowane odpowiedzi

dzięki za sugestie, podziałałem dzisiaj trochę, jak na razie zrobiłem washa na fartuchach i zeszlifowałem boki kadłuba i wieży. Dzisiaj postaram sie zacząć kłaść szpachlę i robić zimm, ciekawe co z tego wyjdzie. Jeżeli chodzi o dorabianie części i liny, pozmieniam je, tak żeby były w skali.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/5f5833587d2aa043.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/dd7bb0d5b39e687e.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/77443b841bc408e6.html

• Odpowiedzi 54
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Cześć, zdaję relację z postępu, dzisiaj położyłem zimmerit a na niego czarny podkład, jak widzicie na zdjęciach tył jeszcze wiązał jak robiłem zdjęcia. Zdaje sobie sprawę, ze miejscami jest słabo i krzywo, ale w sumie na zdjęciach archiwalnych wygląda to podobnie:)

98497539.jpg

46886372.jpg

40896363.jpg

28332804.jpg

Co Wy na to?

Witam

Troszkę już walczyłem z zimmeritem więc jakąś opinie mam

Jak na tą skalę to wydaje mi się że u ciebie jest on strasznie gruby

Tutaj chyba trochę wy palcowałeś go

46886372.jpg

Tutaj zaś go brakuje

40896363.jpg

Jeśli o mnie chodzi to proponuję go zdrapać zakupić greenstuff i wtedy spróbować raz jeszcze

wiem:) bedzie, chodzi mi tylko to czy reszta się zgadza? kurde trochę dzisiaj nad tym zimm siedziałem, i wszystko trzeba będzie zdzierać :/

Dla pocieszenia powiem Ci że ja 3 razy zdzierałem zimm i to na modelu w 1:35...

A kolejne próby były coraz lepsze... zastanów się bo warto się pomęczyć

Jak byś się zdecydował to proponuje ci "lepiszcze" GreenStuff bardzo fajnie się z nim pracuje

Witam.

Jak dla mnie to zimmerit jest za gruby, niezbyt ciekawie to wygląda.

Ja bym to zdarł i spróbował jeszcze raz. Zerknij na ten zimmerit.

IMG_1465.jpg

IMG_1468.jpg

IMG_1473.jpg

A tak wyglądał w oryginale

IShCC.jpg

Skan pochodzi z Panzerwrecks 12

Pozdrawiam

Jacek

• 1 month later...

Cześć,

dawno nie pisałem, bo zagoniony byłem i aparat szwankował. Zrobiłem zimmerit (lepiej już nie wyjdzie), poobdzierałem i poobijałem model, nałożyłem kalkomanie (jeszcze walczę z nimi decal fixem) potem wszystko jeszcze raz przejadę matem. Zmieniłem gaski na plastykowe, bo poprzednie mi się porozłaziły wrękach, pobrudziłem go nieco. Co Wy na to?

p4160201.jpg

p4160202.jpg

p4160203.jpg

p4160204.jpg

p4160205.jpg

wydaje mi się że kwestia światła, w rzeczywistości jest jaśniejszy, fartuchy są już brudzone, zrobiłem bardziej doświetlone zdjecia

p4160202.jpg

p4160203.jpg

p4160204.jpg

p4160205.jpg

p4160206.jpg

Cześć,

pobrudziłem go nieco]

beka

Model według mnie do czyszczenia łącznie z zimmeritem.

jesteś w stanie udzelić mi jakiejś konstruktywnej rady, czy to wszystko na co cie stać? dopiero zaczynam przygodę z modelami, wiec skoro coś jest spaprane, napisz mi konkretnie co i poradź jak to zrobić lepiej.

Moje zdanie jest takie że nie powinieneś babrać się zimmem jeśli jesteś początkującym, bo głównie to powoduje że model jest w tej chwili no... nieatrakcyjny. Również liny wyglądają na potężne. Bardziej musisz rozcieńczyć farbę, bo mam wrażenie że zalało szczegóły (sam mam z tym problemy).

Pozdrawiam

Ja radził bym ci iż jesteś początkujący zostawić to i tylko przeszlifować Zimmerit żeby "pocieniał" i pomalować jescze raz na jaśniejsze kolorki albo po porostu nie tłamsić washem

dzięki, co do zimm z przodu i z tyłu kadłuba jest grubawy-fakt, reszta to cienka warstwa, nie wiem czy jestem w stanie zrobić cieńszą, co do całości, możliwe przesadziłem z washem. Nie wiem, czy będę jeszcze przy nim dłubał (wierzcie albo i nie, ale wiele godzin nad nim spędziłem) i wyciągnę wnioski robiąc kolejne.

Jeżeli masz jeszcze cierpliwość do tego modelu... to ja bym go zmył pozdzierał zimm i zrobił raz jeszcze. Tylko tym razem zrób go bez zimmu, pomaluj i wstaw zdjęcia, poczekaj na opinie i wtedy bierz się za dalsze działanie... tym razem totalnie się pośpieszyłeś forum modelarskie jest po to żeby robić wszystko krok po kroku i konsultować to z innymi (a Ty tym razem wstawiłeś zdjęcia gotowca)

Robienie zimeritu zachowaj sobie na modele w większej skali R_Mazzi wcześniej napisał że zrobienie zimmu na modelu w skali 72 to ciężki kawałek chleba... i ma rację.

dzięki Twitch, z tego co pamiętam Ty akurat z zimmem długo walczyłeś myślałem jeszcze, żeby jakoś go 'uratować' a właściwie to zakryć babole które narobiłem siatką maskującą albo dioramką ze sceną jak wyjeżdża z sadzawki czy bagna i uświnić go doszczętnie, bo jak myślę o zdzieraniu tego wszystkiego i robieniu od nowa...