Gościu Napisano 14 Listopada 2011 Share Napisano 14 Listopada 2011 Cześć. Jakiś czas lepię kolejną scenkę, także z Powstania. Projekt nie jest mojego autorstwa, obiecałem znajomemu iż będzie ją miał(zapomniałem już ile czasu temu - wypadałoby zrobić) jednak przeze mnie nieco skorygowany by był do przyjęcia. Nie w/g prawideł modelarski to tu, to tu i tak będzie poprawnie - nie, moje widzimisię. Na chwilę obecną mam taki stan: Scena tuż przed wejściem czołgu na pierwszą z barykad Gęsiówki, Powstańcy także znajdą tam dla siebie miejsce Rafal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 14 Listopada 2011 Share Napisano 14 Listopada 2011 Ju mi się podoba. A jak patrzę na twoją diorkę z powstania to nie mogę się doczekać końca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 14 Listopada 2011 Share Napisano 14 Listopada 2011 No to mnie ubiegłeś Miałem zaczynać tę maszynę po ukończeniu Shermana. Teraz przy Twoim projekcie będę chyba musiał na jakiś czas spasować W każdym razie gorąco Ci kibicuję i na pewno będę tutaj stałym bywalcem. Mam nadzieję, że ryngraf z Matką Boską też zamontujesz Powodzenia i pozdrawiam! Kornik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 15 Listopada 2011 Share Napisano 15 Listopada 2011 po ostatnim Twoim popisie dot. Powstania - wysoka poprzeczka ! Przeskoczysz! Będę zaglądał! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 15 Listopada 2011 Share Napisano 15 Listopada 2011 Ciszę się że "Pudel" wpadł w Twoje ręce. Mamy tym samym gwarancję jakości. Przykro było by oglądać w wersji ułomnej, tak ważny epizod Walczącej Warszawy. Czujesz już odpowiedzialność? Naród potrzebuje tej Pantery! A ewentualni naśladowcy będą mieli wzorzec. Ty go budujesz. Choć o efekty to akurat jestem spokojny. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 17 Listopada 2011 Autor Share Napisano 17 Listopada 2011 0_o Nieźle, nieźle. To już poważniej. Zanim zacznę cokolwiek zalewać płukankami, malować olejną i kurzyć pomalowałem co się dało akrylem. Jaskrawość kolorów nie przeszkadza, jasny pigment i ciemna płukanka zrobią swoje przy czym nie mogę doprowadzić do zaciemnienia scenki - coby czarna dziura nie zrobiła się - wyjdzie i tak w praktyce, gadać sobie można a prace niekoniecznie i niezawsze współpracują jakbym sobie tego życzył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rubid Napisano 17 Listopada 2011 Share Napisano 17 Listopada 2011 Mimo, że jak stwierdziłeś prace trwają mi już dech zapiera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 17 Listopada 2011 Share Napisano 17 Listopada 2011 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 18 Listopada 2011 Autor Share Napisano 18 Listopada 2011 Dzięki. Jak powiedziałem tak się stało. Barwy jaskrawe stonowane olejami, zaprawa między cegłami mocno wypłaszczyła ostre cieniowanie cegły, uzupełniłem szczeliny między kapciami czołgu a podłożem i odstawiam całość do wyschnięcia. Kolejno dam jeszcze płukanek w niektórych miejscach... muszę poczekać aż wyschnie olejna a ziemia pod gąsienicami stwardnieje na kamień. Nie przepadam za scenkami miastowymi, prace wykonuje etapowo. Przy samej ziemi mogę działać na szybko...co zrobić. Zdjęcia nieco zaciemnione z uwagi na aurę i późne ich robienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 18 Listopada 2011 Share Napisano 18 Listopada 2011 Mógłbyś trochę opisać tworzenie tej scenki od strony technicznej. Interesuje mnie np proces malowania ściany, jakich kolorów używasz itd., ziemia z czego i jak. Pisz tak jak do kompletnego laika i jakbyś chciał aby tobie wytłumaczono gdy nie masz zielonego pojęcia. Dzięki z góry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 20 Listopada 2011 Share Napisano 20 Listopada 2011 Podpinam się pod prośbę Krzyśka. Nie wiem jak to robisz, ale ceglane móry twej produkcji są genialne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 20 Listopada 2011 Share Napisano 20 Listopada 2011 Podpinam się pod prośbę Krzyśka. Nie wiem jak to robisz, ale ceglane móry twej produkcji są genialne. Przepraszam, wysłały mi się dwa posty. Prosze administrację o skasowanie tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 20 Listopada 2011 Autor Share Napisano 20 Listopada 2011 Witam. Na ścianę kładę rdzawy brąz, póżniej stopniowo rozjaśniam pomarańczą, kolejno wybieram cegły pojedyncze, które maluję w innym odcieniu - jak to w murach bywa. Rzadkim akrylem lub rozpuszczonym pigmentem maluję zaprawę między cegłą. Ziemia, to zwykła ziemia polna namoczona rzadkim wikolem by scaliło. Położyłem na model kolory bazowe, bazowymi także zaczynam malować detale po czy zacznę dawać płukanki: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cloner16 Napisano 20 Listopada 2011 Share Napisano 20 Listopada 2011 To malowanie jest cudowne. Za każdym warsztatem uświadamiam sobie jaki jestem beznadziejny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 20 Listopada 2011 Share Napisano 20 Listopada 2011 To malowanie jest cudowne. Za każdym warsztatem uświadamiam sobie jaki jestem beznadziejny... Nie przejmuj się, nie jesteś, sam - też tak mam, jak zapewne wielu innych . Jest Cudowne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 20 Listopada 2011 Share Napisano 20 Listopada 2011 Ładnie, dajesz dalej. A farby na cegłach to akryle czy olejne? Można jakieś numery, nazwy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 23 Listopada 2011 Autor Share Napisano 23 Listopada 2011 Akryle, w poprzednich postach pokazałem zdjęcie gdzie było wszytko pomalowane tylko tą farbą. Kolory - ciemny brąz(black brown) i pomarańcz(nie wiem jaki - starte wszytko na etykiecie) ja mam od Vallejo, ale czy to będzie Pactra czy Tamiya..czy cokolwiek innego znaczenia nie ma. Kwestia nakładania kolejno od najciemniejszej do najjaśniejszej tonacji i niekoniecznie trzymanie się numerków bo : - dużo farb, nie tracisz czasu na grzebanie w pudle w poszukiwaniach - jak się chwycisz tych wspomnianych nazw i numerków to każda praca będzie niemal identyczna, a nie o to chodzi Generalnie dbaj o to by prezentowała się dobrze i przejrzyście w świetle dziennym, nie sztucznym... np podczas prezentacji będziesz musiał ganiać z nią po dworze, żeby przekonywać jaka to ona jest dobra... Przykład, poprzednie zdjęcia były pod żarówką i model wpadał w żółć/pomarańcz - przy świetle dziennym otrzymałem barwy stonowane i w moim guście tak wyglądać powinien dunkelgelb na ten okres. Model otrzymał płukanki i pigment, w nim zostało już niewiele do zrobienia: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 23 Listopada 2011 Share Napisano 23 Listopada 2011 Piękne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 23 Listopada 2011 Share Napisano 23 Listopada 2011 Śliczne - jak zawsze . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 24 Listopada 2011 Share Napisano 24 Listopada 2011 Jest niesamowita! Teraz to już na pewno szybko nie zacznę swojej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol_Max Napisano 24 Listopada 2011 Share Napisano 24 Listopada 2011 Chłopie to jest świetne Mógł byś może napisać jak zrobić prawdziwą gonsiennicę tylko 35 razy mniejszą, bo jest po prostu jak żywa Pomyśleć że to jeszcze nie skończone... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skoti Napisano 24 Listopada 2011 Share Napisano 24 Listopada 2011 Gościu w najwyższej formie. Super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 25 Listopada 2011 Share Napisano 25 Listopada 2011 A nie mówiłem? Pięknie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamikaze77 Napisano 28 Listopada 2011 Share Napisano 28 Listopada 2011 mógłbyś namalować na murze symbol polski walczącej, a tak to jest świetnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 28 Listopada 2011 Autor Share Napisano 28 Listopada 2011 Dzięki. Figurki w trakcie malowania: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi