cegie Napisano 17 Listopada 2011 Share Napisano 17 Listopada 2011 Witam. Prezentuję "zardzewiałka" wykonanego na bazie Forda F-150 rocznik 56. Model firmy Revell USA był w kiepskim stanie (powyginana kabina, popękane słupki A, skrzywiona paka, poszczególne elementy kiepsko do siebie pasowały), w związku z tym zdecydowałem się "popsuć" go jeszcze bardziej. Zapraszam do oglądania i komentowania. W tej chwili na warsztacie mam podstawkę, na której powyższy model "usiądzie". Pozdrawiam Czarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol_Max Napisano 17 Listopada 2011 Share Napisano 17 Listopada 2011 Revellka Czekam na dioramkę, myślę że też ją tu pokażesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grubyjg Napisano 17 Listopada 2011 Share Napisano 17 Listopada 2011 Bardzo fajny ten styrany fordzik. Rdza pierwsza klasa. Bardzo ciekawy model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MartiniOCP Napisano 17 Listopada 2011 Share Napisano 17 Listopada 2011 Dla mnie wygląda to wszystko niesamowicie! Od strony jakości wykonania jestem mocno sponiewierany. Jedyny zgrzyt (moja opinia) to felgi, jakby bbs-y z jakiegoś "niemca", poza tym, oprócz rdzawego nalotu w stanie idealnym. Może warto je zdjąć a pick-up'a postawić na cegłach:] Rewelacja! pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cegie Napisano 17 Listopada 2011 Autor Share Napisano 17 Listopada 2011 Witam. Dziękuję, koledzy, za dobre słowa. Na sąsiednim forum opisałem "co i jak", umieszczę to też tutaj; może się komuś przyda. 1. Podrapałem dremelkiem do paznokci (ukradłem drugiej połowie) miejsca, gdzie rdza zjadła trochę blachy. 2. Podkład. 3. Warstwa burego brązu jako imitacja rdzy. Powinna być bardziej zróżnicowana, żeby pokazać różne jej odcienie - nauka na przyszłość. 4. Miejscowo lakier do włosów nanoszony pędzelkiem, potem na te miejsca drobno zmielona sól. 5. Kolory "fabryczne" według jakiegoś zdjęcia z netu. Maska na szaro - moja koncepcja. 6. Jak to wyschło, delikatne skrobanie na mokro "posolonych" miejsc. Powłoka lakiernicza po zmywaniu zyskała taką białą mgiełkę, jakby filtr, ale akurat w tym wypadku, według mnie, niespodziewanie dobrze to pasuje. 7. Pigmenty z white spiritem, po wyschnięciu zalałem samym spiritem. 8. Dach to test. Na pomalowany "rdzą", naniosłem środek do spękań Pelikan Plaka Krakelee i na jeszcze mokry psiknąłem brudnym białym. Efekt wyszedł ciekawy, bo ten specyfik jak schnie, to powoduje pękanie farby wierzchniej. Jeszcze przed całkowitym jego wyschnięciem, poprawiłem rdzą Miga. 9. Na drzwiach i gratach na pace użyłem siuwaksów z serii Idea patina, (iron + rust patina) i pigmentów. 10. Na koniec - na wszystko lakier matowy. Oczywiście, że pokażę całość - prace nad podstawką jeszcze trwają. MartiniOCP - ciekawy pomysł z tymi cegłami, dzięki! Plastik, z którego ten model jest wykonany, jest bardzo kruchy i bałem się, że w czasie maltretowania felg zniszczę je zupełnie, dlatego zostawiłem je "jak fabryka dała". Pozdrawiam Czarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Emilssi Napisano 17 Listopada 2011 Share Napisano 17 Listopada 2011 Ale fajny zardzewiak wykonanie poprostu zwala z nóg. Jest gdzieś może jakiś 'warsztat' tego modelu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skwarciu21 Napisano 18 Listopada 2011 Share Napisano 18 Listopada 2011 Super wygląda , mógłbyś dać fotkę dachu aby pokazać ten efekt popękanego lakieru? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
copycat Napisano 18 Listopada 2011 Share Napisano 18 Listopada 2011 Trochę goły ten model, mam takie odczucie, jakieś kable w silniku. Ale, a najważniejsze to co po ale, jest super, efekt rdzy mnie powalił. Z podstawką będzie jeszcze lepiej wyglądał. Mi się podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cegie Napisano 18 Listopada 2011 Autor Share Napisano 18 Listopada 2011 Witam. Skończyłem dziś podstawkę - Ford właśnie na niej zaparkował. Warsztatu nie ma - nie umiem jednocześnie bawić się i robić zdjęcia, poza tym, to jak rozłożę swój majdan, to nie mam nawet wolnego centymetra kwadratowego na sprzęt do zdjęć. MartiniOCP - cegły zamiast kółek - niestety, koła tak cholernie mocno się trzymają, że bez poważnej dewastacji nie udałoby mi się ich zdjąć. Zostaje jak jest. Zapraszam do oglądania. Komentarze - jak najbardziej. skwarciu21 - dach - dopiero teraz to zauważyłem, ale kiepsko zadziałał środek Pelikana. Chyba znam powód - za szybko zacząłem kombinować z pigmentami i washami, mogłem pozwolić wyschnąć Pelikanowi na pieprz. copycat - kable. Przygotowałem nawet sobie pod nie otworki w grodzi silnika - pewnie jeszcze je dokleję, bo to przecież nie problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr A Napisano 18 Listopada 2011 Share Napisano 18 Listopada 2011 Super jak w realu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert nr1 Napisano 20 Listopada 2011 Share Napisano 20 Listopada 2011 modelik super ,kocham takie klimaty ,podziwiam za cierpliwość i wykonanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AFI Napisano 21 Listopada 2011 Share Napisano 21 Listopada 2011 Z diorama realizm wykonania powala. Gratuluje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cegie Napisano 23 Listopada 2011 Autor Share Napisano 23 Listopada 2011 Witam. Dziękuję wszystkim za uwagi - przy następnym "złomku" wezmę je pod rozwagę. Pozdrawiam Czarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 23 Listopada 2011 Share Napisano 23 Listopada 2011 Witam Ciekawy projekt i świetne wykonanie.Tylko fotele mogłyby być trochę bardziej "zmęczone". Taka melancholia trochę nam się wkradła Gratuluję i Pozdrawiam! Kornik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cegie Napisano 23 Listopada 2011 Autor Share Napisano 23 Listopada 2011 Witam. Dzięki za dobre słowo. Tylko fotele mogłyby być trochę bardziej "zmęczone". To jest mankament zdjęć, albo mojego "nieumiejejstwa" w ich robieniu. Fotele są lekko przekrzywione i mają kilka dziur, z których wystaje gąbka. Tak, wiem, nie widać tego... Jednak masz rację, mogłem się pokusić np. pokazanie kawałka wystającego stelaża z tapicerki... Pozdrawiam Czarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikey Napisano 25 Listopada 2011 Share Napisano 25 Listopada 2011 Witam, bardzo fajny model. Felgi pasują, dają do myślenia, że ów Ford był kiedyś Hot Rodem który zadawał szyku i palił gumę na jankeskich arteriach ;). Ja mam taką sugestię, że mógł byś lekko podgiąć maskę w poprzek, jak to się dzieje często z maską podpartą w sposób jak na modelu, szczególnie, że tak długo stoi w tej pozycji. Ale to nie złośliwość tylko taki pomysł, wariacja na temat ;). Aha, dzięki za instruktarz ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crustian Napisano 25 Listopada 2011 Share Napisano 25 Listopada 2011 Bardzo mi się podoba ta winietka. A tabliczka-podpis wywołała pozytywny uśmiech u mnie. Gratulacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 25 Listopada 2011 Share Napisano 25 Listopada 2011 Efekt malarski godny najwyższego podziwu. Lubię takie rzęchy. Gratuluję efektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cegie Napisano 28 Listopada 2011 Autor Share Napisano 28 Listopada 2011 Witam. Mikey - pomysł z maską interesujący, ale plastik jest kruchy i jak pęknie, to będzie "kaplica". Nie będę ryzykował, ale dzięki za kolejny, interesujący koncept. crustian - czyżbym podpatrzył taką tabliczkę u Ciebie? Gerd - dzięki. Pozdrawiam Czarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikey Napisano 29 Listopada 2011 Share Napisano 29 Listopada 2011 Biorąc pod uwagę to co udało Cię się zdziałać z tym modelem i ile różnych sugestii trafiło do Ciebie zarówno tutaj jak i na innym forum to mam wrażenie, że kolejny projekt "złomka" w Twoim wykonaniu może okazać się prawdziwą kosą ;) Bardzo liczę na taki projekt i napisałem ten post by Cię trochę podpuścić ;). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiQ Napisano 1 Grudnia 2011 Share Napisano 1 Grudnia 2011 bardzo mi sie podoba ten ford a może by mu tak jeszcze ogumienie popsuć i "spuścić powietrze" z kół? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cegie Napisano 1 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 1 Grudnia 2011 Witam. bardzo mi sie podoba ten ford a może by mu tak jeszcze ogumienie popsuć i "spuścić powietrze" z kół? Dzięki za opinię. Powietrza nie ma w lewym przednim kole, ale zdjęcia tego nie uwidaczniają. Pozdrawiam Czarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JE1216 Napisano 2 Grudnia 2011 Share Napisano 2 Grudnia 2011 Super model! Gratulacje! Dioramka też gniecie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil83 Napisano 5 Grudnia 2011 Share Napisano 5 Grudnia 2011 Bardzo świetne wykonanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 8 Grudnia 2011 Share Napisano 8 Grudnia 2011 Normalnie bajka, uśmiałem się jak norka, przypomniał mi się film Auta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi