Skocz do zawartości

Zardzewiały Ford F-150

cegie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Prezentuję "zardzewiałka" wykonanego na bazie Forda F-150 rocznik 56. Model firmy Revell USA był w kiepskim stanie (powyginana kabina, popękane słupki A, skrzywiona paka, poszczególne elementy kiepsko do siebie pasowały), w związku z tym zdecydowałem się "popsuć" go jeszcze bardziej.

Zapraszam do oglądania i komentowania.

DSC_0840.JPG

DSC_0842.JPG

DSC_0843.JPG

DSC_0846.JPG

DSC_0851.JPG

DSC_0855.JPG

DSC_0857.JPG

DSC_0858.JPG

DSC_0861.JPG

DSC_0869.JPG

DSC_0870.JPG

DSC_0872.JPG

DSC_0873.JPG

W tej chwili na warsztacie mam podstawkę, na której powyższy model "usiądzie".

Pozdrawiam

Czarek

Dla mnie wygląda to wszystko niesamowicie! Od strony jakości wykonania jestem mocno sponiewierany. Jedyny zgrzyt (moja opinia) to felgi, jakby bbs-y z jakiegoś "niemca", poza tym, oprócz rdzawego nalotu w stanie idealnym. Może warto je zdjąć a pick-up'a postawić na cegłach:]

Rewelacja!

pzdr.

Witam.

Dziękuję, koledzy, za dobre słowa.

Na sąsiednim forum opisałem "co i jak", umieszczę to też tutaj; może się komuś przyda.

1. Podrapałem dremelkiem do paznokci (ukradłem drugiej połowie) miejsca, gdzie rdza zjadła trochę blachy.

2. Podkład.

3. Warstwa burego brązu jako imitacja rdzy. Powinna być bardziej zróżnicowana, żeby pokazać różne jej odcienie - nauka na przyszłość.

4. Miejscowo lakier do włosów nanoszony pędzelkiem, potem na te miejsca drobno zmielona sól.

5. Kolory "fabryczne" według jakiegoś zdjęcia z netu. Maska na szaro - moja koncepcja.

6. Jak to wyschło, delikatne skrobanie na mokro "posolonych" miejsc. Powłoka lakiernicza po zmywaniu zyskała taką białą mgiełkę, jakby filtr, ale akurat w tym wypadku, według mnie, niespodziewanie dobrze to pasuje.

7. Pigmenty z white spiritem, po wyschnięciu zalałem samym spiritem.

8. Dach to test. Na pomalowany "rdzą", naniosłem środek do spękań Pelikan Plaka Krakelee i na jeszcze mokry psiknąłem brudnym białym. Efekt wyszedł ciekawy, bo ten specyfik jak schnie, to powoduje pękanie farby wierzchniej. Jeszcze przed całkowitym jego wyschnięciem, poprawiłem rdzą Miga.

9. Na drzwiach i gratach na pace użyłem siuwaksów z serii Idea patina, (iron + rust patina) i pigmentów.

10. Na koniec - na wszystko lakier matowy.

Oczywiście, że pokażę całość - prace nad podstawką jeszcze trwają.

MartiniOCP - ciekawy pomysł z tymi cegłami, dzięki! Plastik, z którego ten model jest wykonany, jest bardzo kruchy i bałem się, że w czasie maltretowania felg zniszczę je zupełnie, dlatego zostawiłem je "jak fabryka dała".

Pozdrawiam

Czarek

Witam.

Skończyłem dziś podstawkę - Ford właśnie na niej zaparkował.

Warsztatu nie ma - nie umiem jednocześnie bawić się i robić zdjęcia, poza tym, to jak rozłożę swój majdan, to nie mam nawet wolnego centymetra kwadratowego na sprzęt do zdjęć.

MartiniOCP - cegły zamiast kółek - niestety, koła tak cholernie mocno się trzymają, że bez poważnej dewastacji nie udałoby mi się ich zdjąć. Zostaje jak jest.

Zapraszam do oglądania. Komentarze - jak najbardziej.

DSC_0875.JPG

DSC_0879.JPG

DSC_0880.JPG

DSC_0882.JPG

DSC_0883.JPG

DSC_0884.JPG

DSC_0885.JPG

skwarciu21 - dach - dopiero teraz to zauważyłem, ale kiepsko zadziałał środek Pelikana. Chyba znam powód - za szybko zacząłem kombinować z pigmentami i washami, mogłem pozwolić wyschnąć Pelikanowi na pieprz.

DSC_0889.JPG

DSC_0890.JPG

DSC_0891.JPG

DSC_0894.JPG

copycat - kable. Przygotowałem nawet sobie pod nie otworki w grodzi silnika - pewnie jeszcze je dokleję, bo to przecież nie problem.

DSC_0895.JPG

DSC_0898.JPG

Witam

Ciekawy projekt i świetne wykonanie.Tylko fotele mogłyby być trochę bardziej "zmęczone".

Taka melancholia trochę nam się wkradła

Gratuluję i Pozdrawiam!

Kornik

Witam.

Dzięki za dobre słowo.

Tylko fotele mogłyby być trochę bardziej "zmęczone".

To jest mankament zdjęć, albo mojego "nieumiejejstwa" w ich robieniu. Fotele są lekko przekrzywione i mają kilka dziur, z których wystaje gąbka. Tak, wiem, nie widać tego... Jednak masz rację, mogłem się pokusić np. pokazanie kawałka wystającego stelaża z tapicerki...

Pozdrawiam

Czarek

Witam, bardzo fajny model. Felgi pasują, dają do myślenia, że ów Ford był kiedyś Hot Rodem który zadawał szyku i palił gumę na jankeskich arteriach ;). Ja mam taką sugestię, że mógł byś lekko podgiąć maskę w poprzek, jak to się dzieje często z maską podpartą w sposób jak na modelu, szczególnie, że tak długo stoi w tej pozycji. Ale to nie złośliwość tylko taki pomysł, wariacja na temat ;).

Aha, dzięki za instruktarz ;)

Bardzo mi się podoba ta winietka. A tabliczka-podpis wywołała pozytywny uśmiech u mnie. Gratulacje.

Witam.

Mikey - pomysł z maską interesujący, ale plastik jest kruchy i jak pęknie, to będzie "kaplica". Nie będę ryzykował, ale dzięki za kolejny, interesujący koncept.

crustian - czyżbym podpatrzył taką tabliczkę u Ciebie?

Gerd - dzięki.

Pozdrawiam

Czarek

Biorąc pod uwagę to co udało Cię się zdziałać z tym modelem i ile różnych sugestii trafiło do Ciebie zarówno tutaj jak i na innym forum to mam wrażenie, że kolejny projekt "złomka" w Twoim wykonaniu może okazać się prawdziwą kosą ;)

Bardzo liczę na taki projekt i napisałem ten post by Cię trochę podpuścić ;).

bardzo mi sie podoba ten ford

a może by mu tak jeszcze ogumienie popsuć i "spuścić powietrze" z kół?

Witam.

bardzo mi sie podoba ten ford

a może by mu tak jeszcze ogumienie popsuć i "spuścić powietrze" z kół?

Dzięki za opinię.

Powietrza nie ma w lewym przednim kole, ale zdjęcia tego nie uwidaczniają.

Pozdrawiam

Czarek