kalaruch Napisano 3 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 3 Grudnia 2011 widziałem, trafiłem szukając pomysłu na wodę - byłem tym zajarany jak dziewica po pukanku haha a to jest żywiczka barwiona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Warka Bear Napisano 3 Grudnia 2011 Share Napisano 3 Grudnia 2011 to jest żywiczka barwiona Ile kg zywicy bedzie potrzeba, zeby utopic tego ruskiego u-boota? Do tego dochodzi niebagatelna cena epoksydu. Gdzies na niemieckich forach przeczytalem o zastosowaniu bezbarwnego lakieru akrylowego do odtworzenia wody. Takiego do malowania ram okiennych. Trzeba bylo zalewac kilka razy, bo sie kurczy podczas schniecia. Moze warto wyprobowac ta metode? Wydatek niewielki, a noz-widelec okaze sie skuteczna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czesio Napisano 4 Grudnia 2011 Share Napisano 4 Grudnia 2011 Ten sherman z tego co pamiętam to żywica akrylowa która tania nie jest.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drinkman Napisano 4 Grudnia 2011 Share Napisano 4 Grudnia 2011 Do wody możesz użyć żywicy poliestrowej transparentnej. To ustrojstwo kosztuje ok. 30zł za 1l w zależności od marki. Minusem jest to że śmierdzi, i smród ten jest trujący. Jeśli chodzi o wykonanie rozprysku nad powierzchnią wody, to racze tylko silikon, a efekt bardzo ładny. Nie wiem tylko jak chcesz wykonać bąbelki pod powierzchnią wody Pzdr Niekoniecznie.Żywica poliestrowa na 99% wejdzie w reakcję z plastikiem/farbą.Ma do 6% skurczu,więc by musiała być cienkimi warstwami a co za tym idzie widać by było kolejne warstwy.Na pewno by popękała i nie odgazowała się dobrze,więc uwięzione by w niej były pęcherzyki powietrza.Żywica poliestrowa uzyskuje wytrzymałość w połączeniu z matą/tkaniną szklaną,sama z siebie nie ma wytrzymałości i dlatego pęka.Na dokładkę podczas procesu utwardzania wytwarzana jest temperatura co spowodowałoby doskonałe poskręcanie modelu.Pracuję z tymi materiałami od ponad,co najmniej 12 lat,więc jakieś doświadczenie posiadam. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kalaruch Napisano 4 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 4 Grudnia 2011 drinkman - a o mały włos bym kupił 2 litry... to co polecasz przyjacielu ?? a może pozostanę przy zalaniu wszystkiego klejem polimerowym i sobie sam z siebie zaschnie ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cloner16 Napisano 4 Grudnia 2011 Share Napisano 4 Grudnia 2011 wbyłem tym zajarany jak dziewica po pukanku haha umarłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drinkman Napisano 4 Grudnia 2011 Share Napisano 4 Grudnia 2011 drinkman - a o mały włos bym kupił 2 litry... to co polecasz przyjacielu ??a może pozostanę przy zalaniu wszystkiego klejem polimerowym i sobie sam z siebie zaschnie ??? Klej polimerowy może także zareagować z tworzywem.Pozostaje jeszcze kwestia żywicy epoksydowej,przeźroczystej,do zalewania,ale to też nie będzie tanie ustrojstwo.No i temperatura.Prawdopodobnie jednak nie uda się tego zalać tanim kosztem.Spróbuję porozmawiać z technologiem u mnie w firmie,może on jakiś pomysł podsunie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dumapolski Napisano 4 Grudnia 2011 Share Napisano 4 Grudnia 2011 To byś czekał z miesiąc, albo i dłużej. Może, jeśli nie zależy Ci na wodzie jako takiej, to pomaluj gablotkę od wewnątrz jakimś niebieskim clearem. Ciekawe, ile by kosztowała potrzebna Ci ilość Vallejo Still Water? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kalaruch Napisano 5 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 5 Grudnia 2011 walejo - 1,5 litra, czyli 7x200ml=7x40zl-140 lub 150 PLN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czesio Napisano 5 Grudnia 2011 Share Napisano 5 Grudnia 2011 a obczajcie to :http://pwm.org.pl/viewtopic.php?f=28&t=16506&start=15 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kalaruch Napisano 5 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 5 Grudnia 2011 to już wiadomo w czym utopili shermiego, ale ja jednak odpuszczam żywiczkę, model będzie pod plexą podmalowaną transparentem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kalaruch Napisano 7 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 7 Grudnia 2011 Paka doszłam, miła zawartość Może inboxik strzelę ? Broncowa Szczuka II mnie rozwaliła na łopatki. Ale można tylko Gieparda zrobić, chyba że się zrobi opływkę sonaru holowanego samemu, to już można Nerpę, Wiepra albo Leoparda machnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 7 Grudnia 2011 Share Napisano 7 Grudnia 2011 Tylko nie zapomnij o drugim sterze przy Kursku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kalaruch Napisano 8 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 8 Grudnia 2011 Jakim drugim sterze ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 8 Grudnia 2011 Share Napisano 8 Grudnia 2011 Jakim drugim sterze ?? W modelu masz tylko jeden a powinno być tak: Było o tym w temacie: http://www.modelwork.pl/viewtopic.php?t=559 Niestety ze znanych powodów brakuje tam wielu fotek. W razie czego służę pomocą. Ps. Tu masz Granita i jego start z 949-ki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ganjavir Napisano 9 Grudnia 2011 Share Napisano 9 Grudnia 2011 Zdjęcie w doku w nocy ustawiłem jako tapetę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawlik Napisano 11 Grudnia 2011 Share Napisano 11 Grudnia 2011 No gaspadin Kalaruszkin,to będzie coś! Trzymam kciuki! Fajny pomysł. No a ja słabnę i z robotą już tak nie wyrabiam.Kurcze chęci jest mnóstwo,ale sił mało.Pozdrawiam i powodzenia!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kalaruch Napisano 18 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 18 Grudnia 2011 Dobra dobra nie jarać się tak, są problemy - uciąłem się w palucha OLFĄ paskudnie. Ale kadłub obrabiam dzielnie. Coby nie wyglądał pokracznie bez poszpachlowania miejsca sklejenia elementów kadłuba. A tu przygotowania do zrobienia rufowych dolnych sterów kierunku: Chciałem potrasować linie gdzie zamocowany były kostki poszucia wytłumiającego...Ale chyba po naniesieniu pierwszej warstwy koloru po prostu zrobię je 0,18 cienkopisem, albo wcale nie zrobię, bo na jednych zdjęciach jest widoczne a na innych nie ... Porównanie do 971M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawlik Napisano 30 Grudnia 2011 Share Napisano 30 Grudnia 2011 No jak tam admirale Kalaruszkin?! Totalny zastój! Może by tak coś zrobić dalej? Bo jak nie to kaukaz, albo daleka Syberia bez ciepłych gatek! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kalaruch Napisano 31 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 31 Grudnia 2011 Oj zasuw mam w robocie na święta, staruchy pobrali sobie urlopy a ja jak koń na westernie tyram. W przyszłym tygodniu coś ruszy się w warsztacie. Aktualnie Akulę obrabiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arkady Napisano 10 Stycznia 2012 Share Napisano 10 Stycznia 2012 Witam, a'propos modelu zanurzonego: przez przypadek znalazłem coś takiego: http://books.google.pl/books?id=tge5LXsoGQIC&pg=PA31&lpg=PA31&dq=models++effect+bare+foil&source=bl&ots=ebyHOVopVl&sig=BlIeNy126M2GIWacW6jGVW_qoZk&hl=pl&sa=X&ei=GfsLT7nAIIKd-waUu4WsBw&sqi=2&ved=0CGQQ6AEwBw#v=onepage&q=models%20%20effect%20bare%20foil&f=false Zobacz strona 32 rysunek 23. Pozdrawiam, A Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dumapolski Napisano 10 Stycznia 2012 Share Napisano 10 Stycznia 2012 Wygląda, jakby imitacja wody była tylko na powierzchni. Okręt pewnie jest zawieszony na peryskopie i strumieniu za rakietą, w którym jest ukryty drut, albo linka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ganjavir Napisano 11 Stycznia 2012 Share Napisano 11 Stycznia 2012 Ta rakiet wypadająca z wody robi niezłe wrażenie. Okręt troszkę sucho na takim jasnym tle wypada ale strumień za pociskiem ciekawy. Ktoś się spotkał z tą książką na rynku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kalaruch Napisano 14 Listopada 2012 Autor Share Napisano 14 Listopada 2012 No teraz zastanawiam się jak na sucho przed dioramką zrobić taki dymek. Potem już będzie z dioramką profeska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kula5nw Napisano 15 Listopada 2012 Share Napisano 15 Listopada 2012 no nareszcie coś się ruszyło, podglądam bo w przyszłości czeka mnie "popełninie bratniego okręta", co do dymu to aby sprawdzić jak "gabarytowo" to wypadnie, warto pobawić się na szybko zwykłą watą, jeśli chcesz bardziej profesjonalnie i dłużej to biały silikon z sztywnym wypełnieniem wewnątrz, pozdrawiam i podglądam nadal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi