Twitch Napisano 20 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 20 Grudnia 2011 Witam.Niektóre miejsca, gdzie farba jest pozdzierana wyglądają ładnie, ale Dunkelgelb to totalna masakra. Ten kolor wygląda jakby była to nieudolna próba cieniowania. też jestem za zmyciem tej farby i zrobieniem kamo od nowa. Nie wiem na pewno, ale podobno Bluetack jest też dobry do maskowania. Dunkelgelb był cieniowany i to z pozytywnym efektem... a coś takiego zostało po ratowaniu przed Micro Mask Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cloner16 Napisano 20 Grudnia 2011 Share Napisano 20 Grudnia 2011 Wiesz co wyglada fajnie, zostaw i jedziesz z filtrami Co wygląda? Jak dla mnie do zmycia całość. On i tak teraz wygląda jak po myciu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pan_piotrek Napisano 20 Grudnia 2011 Share Napisano 20 Grudnia 2011 Zmywać bez zastanowienia. Kolega Dumo chyba raczy żartować ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 20 Grudnia 2011 Share Napisano 20 Grudnia 2011 Oj panowie z tego malowania mozna bardzo fajnie wyjsc wyglada jakby bylo nakladane na lakie do wlosow i przetarte dla mnie miodzio. Po plukankach i filtrze powinno sie wszystko fajnie zgrac. Proponuje zostawic i pracowac na tym, jezeli nic nie wyjdzie zawsze mozna zmyc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pan_piotrek Napisano 20 Grudnia 2011 Share Napisano 20 Grudnia 2011 No cóż. To jego model niech robi jak uważa. Mi się wydaję że ciężko będzie mu to uratować. Za dużo chaosu w tych plamach, oraz za małe doświadczenie modelarza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad C Napisano 20 Grudnia 2011 Share Napisano 20 Grudnia 2011 A mówiłem rób jednolite. ;) Zamaluj go najpierw i zobacz czy nie trzeba zmywać farby, jeśli psikałeś mało to nie potrzebne jest mycie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ups Napisano 20 Grudnia 2011 Share Napisano 20 Grudnia 2011 Cleanux, zresztą plastik i tak już widać. Wygląda tragicznie..... niestety. Zastanów się czy rzeczywiście jednobarwnego nie robić. Bryła tego klocka daje niezłe pole do popisu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twitch Napisano 20 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 20 Grudnia 2011 Cleanux, zresztą plastik i tak już widać. Wygląda tragicznie..... niestety. Zastanów się czy rzeczywiście jednobarwnego nie robić. Bryła tego klocka daje niezłe pole do popisu. Pozdrawiam Tutaj jest Twój błąd bo plastik jest widoczny ale w minimalnym stopniu... i dało by się to zamaskowac. Plastik jest szary................ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cloner16 Napisano 20 Grudnia 2011 Share Napisano 20 Grudnia 2011 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twitch Napisano 26 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 26 Grudnia 2011 Witam wszystkich moich fanów i tych niedowiarków Jakie poczynania co do mojej "baby jagi" Zrobiłem jej obicia... co poniektórzy stwierdzą że wygląda jak obita na chama młotkiem (ale tak chciałem... jest wizja) inni zaś stwierdzą że te obicia to totalny kicz a ostatnia grupa się nie wypowie (nie zależy mi) Zrobiłem również washa (wydaje mi się że jest on strasznie delikatny... ale to lepiej bo jak coś to się jeszcze dołoży) no i to samo... jedni stwierdzą że lipa i do zmycia, inni że go nie widać i trzeba poprawić a inni że tu i ówdzie trzeba troszkę zetrzeć... no i blablabla Tak się to teraz prezentuje: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtas Napisano 26 Grudnia 2011 Share Napisano 26 Grudnia 2011 Sorry Twitch ale przy calej sympatii do Ciebie jakos tego nie widze. Spojrz na fote-nie jest to nowy egzemplarz-ale obic prawie nie widac,a na pewno byly.My modelarze musimy naprawde uwazac w tej materii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twitch Napisano 26 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 26 Grudnia 2011 Sorry Twitch ale przy calej sympatii do Ciebie jakos tego nie widze. Spojrz na fote-nie jest to nowy egzemplarz-ale obic prawie nie widac,a na pewno byly.My modelarze musimy naprawde uwazac w tej materii. Dziękuje za wypowiedz. Pomimo iż podważa moją pracę a zdjęciem dopełniasz wszystkiego... ale jak pisałem jest wizja. Chodzi mi o podstawkę/winietkę/dioramke chciałbym Jage postawić w jakimś rozwalonym budynku, solidnie obitą przez cegły, graty z mieszkań itp. itd. (gruzowisko) Takie przykłady: 1.http://www.mojehobby.pl/MiniArt-Belgium-village-house-p-1-345449.html 2.http://www.mojehobby.pl/MiniArt-Normandy-City-Building-p-1-969396.html 3.http://www.mojehobby.pl/MiniArt-Budynek-z-Prus-Wschodnich-p-1-548541.html Z tych wszystkich pozycji widzi mi się opcja 2 i 3 Nie wiem może moja wizja ma ręce i nogi. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 26 Grudnia 2011 Share Napisano 26 Grudnia 2011 (edytowane) Zanim napiszę coś o samym modelu odniosę się jeszcze do twojego przedostatniego postu. Nie bardzo rozumiem twoje podejście do ludzi na forum. Z jednej strony prowadzisz warsztat, dajesz zdjęcia co ma prowadzić do wyrażenia opinii zarówno technicznych jak i czysto subiektywnych widzi mi się lub nie (jak z reguły moje), a z drugiej piszesz że ci na nich nie zależy - szczególnie na krytycznych. Jaki jest sens wiec prowadzić warsztat? Może wrzuć go pi prostu ukończony do galerii i wtedy jakąkolwiek opinia nie będzie miała wpływu na ostateczny wygląd modelu. Takimi wypowiedziami nie zachęca ludzi do wypowiedzi. Teraz coś z typu porady psychologiczne itp. Obserwując kilka twoich warsztatów zauważyłem że na początku nieźle ci idzie, a potem jedną decyzją przekreślasz cały projekt. Pisałem zdaje mi się w warsztacie z pantery najpierw pytaj potem rób. Proponuję ci abyś zaczął robić na boku modelu na kawałku plastiku to co chcesz robić na modelu, pokazał tutaj a potem zastosował się rad. A teraz trochę o modelu. Zanim obstroiłeś go tymi obiciami (niestety jestem na nie) trzeba było spróbować zrobić coś w kierunku naprawy tych uszkodzeń po zerwaniu maskowania. Wydaje mi się że można było coś z nich wyciągnąć. Na temat washa trudno mi coś powiedzieć bo jest niejako zgłoszony przez te odbicia. Co do samych obić. Myślę że nawet wjeżdżając w budynek nie są w stanie wyglądać w sposób jaki je przedstawiłeś. No bo jak miałyby niby obić się aż tak tylny właz który jest pionowo umieszczony? W takim wypadku góra byłaby chyba kompletnie bez farby. Same odbicia są zbyt przesądzone, a płaskie powierzchnie prawie nie naruszone. Przykro mi, ale nie podobają mi się. A to co tutaj napisałem to tylko taki bla bla bla i nie musisz tego brać pod uwagę. Liczy się tylko twoja wizja i oby tylko nie była zbliżona do wizji pantery - przepraszam za ten sarkazm). Mam nadzieję, że uda ci się wyciągnąć ten model, a na razie życzę ci Wszystkiego Najlepszego z okazji Świąt Bożego Narodzenia. Edytowane 26 Grudnia 2011 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 26 Grudnia 2011 Share Napisano 26 Grudnia 2011 Twich wrzuć go do cleanluxa bo nie wygląda to dobrze ,kamo do dupy ,obicia również , wyziewający goły plastik .swzkoda Twojej roboty umyj go i pomaluj jeszcze raz dasz radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twitch Napisano 26 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 26 Grudnia 2011 Dobra powiem tak albo mam kaca albo Robert i Krzysiek przekonaliście mnie Jak wrócę z ostatniej świątecznej wyżerki to wezmę się za zmywanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
templess Napisano 26 Grudnia 2011 Share Napisano 26 Grudnia 2011 Bardzo,bardzo słuszna decyzja . Z ratowania nic nie wyszło poza wnioskiem- nie przesadzać z obiciami. Zawsze to doświadczenie więc praca nie poszła na marne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 26 Grudnia 2011 Share Napisano 26 Grudnia 2011 A może wymaluj go tylko WO i pobaw sie w cieniowanie ,łosze filtry i delikatne /delikatne /obicia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 26 Grudnia 2011 Share Napisano 26 Grudnia 2011 Sory Twich, Ale jak widzę tak pomasakrowane Dragony, to nie mam siły... Tutaj już nawert nie chodzi o kasę, bo nie wiem i mnie nie obchodzi na co wydajesz, nikt ci nie zabroni... Chodzi o to, jaki potencjał mają modele, które tak partaczysz momentami. Szkoda, że tę Panterę wywaliłeś, bo mógłbyś potrenować wszystko na niej i potem na Jagdtigerze i KT. Sam nie wiem, już co mam ci napisać... Kup sobie italerkę lub tamkę starą i szybko jej sklejaj na nich próbując wszystkich specyfików... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twitch Napisano 26 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 26 Grudnia 2011 Sory Twich, Ale jak widzę tak pomasakrowane Dragony, to nie mam siły... Tutaj już nawert nie chodzi o kasę, bo nie wiem i mnie nie obchodzi na co wydajesz, nikt ci nie zabroni... Chodzi o to, jaki potencjał mają modele, które tak partaczysz momentami. Szkoda, że tę Panterę wywaliłeś, bo mógłbyś potrenować wszystko na niej i potem na Jagdtigerze i KT. Sam nie wiem, już co mam ci napisać... Kup sobie italerkę lub tamkę starą i szybko jej sklejaj na nich próbując wszystkich specyfików... To się nie patrz nie no żartuję... Widzisz ja mam tak że nie lubię pracować z modelami które mnie drażnią przy składaniu więc cały czas będę obstawiał na Dragona. Z nim nie ma praktycznie żadnych problemów... zaś co do malowania i innych etapów to niestety wypada że na nich muszę ćwiczyć nie raz nie dwa szlak mnie trafi ale dojdę do ładu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 26 Grudnia 2011 Share Napisano 26 Grudnia 2011 Trudności zawsze będą, bo nie ma modeli idealnych. Piękno tego hobby polega na pokonywaniu barier. Ile to razy z modeli Skifa, Italeri czy starej Tamiy'y ludzie wyprawiali cuda. Tyle wkładasz siły i energi w ładne sklejenia, a za chwile cały efekt spieprzony malowaniem. Przecież nikt nie był odrazu wymiataczem modelarskim. Pewnych rzeczy można za wczasu uniknąc i o to wszystkim chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 26 Grudnia 2011 Share Napisano 26 Grudnia 2011 A ja się nie zgodze, że każdy model Dragona jest lepszy od innych. Z innymi czasem trzeba się więcej pomęczyć (nie zawsze) ale efekty mogą być powalające. Zresztą ostateczny efekt zależy nie od modelu ale od autora oraz wkładu pracy- i tego radziłbym się trzymać. Dla przykładu popatrz na model Krzyśka (Pz.Kpfw II - od starej Tamiy). A za pieniądze pozostałe z tańszego zestawu zainwestuj np. w elementy fototrawione - i rozwijaj się też w tym kierunku.Nie obraź się za te słowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twitch Napisano 26 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 26 Grudnia 2011 A ja się nie zgodze, że każdy model Dragona jest lepszy od innych. Z innymi czasem trzeba się więcej pomęczyć (nie zawsze) ale efekty mogą być powalające. Zresztą ostateczny efekt zależy nie od modelu ale od autora oraz wkładu pracy- i tego radziłbym się trzymać. Dla przykładu popatrz na model Krzyśka (Pz.Kpfw II - od starej Tamiy). A za pieniądze pozostałe z tańszego zestawu zainwestuj np. w elementy fototrawione - i rozwijaj się też w tym kierunku.Nie obraź się za te słowa. Ależ skąd... w pełni masz racje z tym co mówisz. Nie wszystkie modele dragona to perełki nad niektórymi trzeba się pomęczyć. Akurat mi się trafiło bo mój KT i JT są naprawdę dobrze dopracowane... mam nadzieję że tak samo będzie z moim świątecznym prezentem VK.45.02(P)H Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twitch Napisano 26 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 26 Grudnia 2011 Zdjęcie tak na szybko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam .B Napisano 26 Grudnia 2011 Share Napisano 26 Grudnia 2011 elegancko, działaj dalej! btw. czy ta "plama" na wieży, w rogu, to pozostałość po wcześniejszym kamo, czy nierówno położona farba ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 26 Grudnia 2011 Share Napisano 26 Grudnia 2011 dajesz dalej ,nie znam sie na tych wszystkich Tigerach ale na tym kamo podziałaj cieniowaniem ,filtrami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi