jpl Napisano 2 Grudnia 2011 Share Napisano 2 Grudnia 2011 Witam wszystkich, to mój pierwszy konkurs w życiu. Jako, że chciałem wystartować modelem polskiego samolotu, wybrałem RWD-8. Nie jestem mistrzem w sklejaniu, więc sam udział będzie dla mnie dobrą zabawą, taką mam przynajmniej nadzieję. Model planuję wykonać w polskich barwach, tak jak napisałem, w standardzie, za pomocą kalkomanii z instrukcji, jako samolot z Dęblina, numer boczny 31. Dobrze, teraz in-box: OK, no to w takim razie zaczynam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr A Napisano 3 Grudnia 2011 Share Napisano 3 Grudnia 2011 Życzę powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek38 Napisano 3 Grudnia 2011 Share Napisano 3 Grudnia 2011 Fajny modelik, powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jpl Napisano 4 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 4 Grudnia 2011 Dziękuję za życzenia powodzenia, czas na pierwsze zdjęcia z budowy. Najpierw kokpit, fotele i drążki sterowe. Wszystko lekko dopasowane i "doskalowane" (drążki sterowe...) Jako, że nie można waloryzować, pasy zostały namalowane. Obrobilem i wstępnie pomalowałem też koła, ale zapewne będą miały jeszcze malowane kołpaki. Chyba że źródła historyczne pokażą coś innego. Kadłub też został od środka pomalowany srebrzanką. Nie usuwałem śladów po wypychaczach - i tak ich nie widać. Kadłub złożyłem, oczywiście będzie jeszcze obrabiany przed malowaniem. OK, to na razie tyle. Jak na raie idzie dobrze. Farby, jakie stosuję, to... Dupli Color srebrny i czarny, oraz Pactra A46 Black Matt i A65 Clear Red. Wstrząśniętych tymi Dupli Colorami uspokajam, że reszta będzie już malowana w cywilizowany sposób, za pomocą aerografu. Pactrami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 6 Grudnia 2011 Share Napisano 6 Grudnia 2011 Idzie nieźle - zyczę powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jpl Napisano 8 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 8 Grudnia 2011 OK, dzięki za słowa wsparcia. Teraz poszło nieco gorzej, ale cóż, mam nadzieję, nadrobić to malowaniem. Model został już właściwie sklejony niemal w całości (w końcu to tylko dwie niewielkie ramki + trzecia z oszkleniem...) a, że nie ma żadnych modyfikacji, to i nie trwało to długo. Zdjęcia są jakie są, obiecuję na przyszły raz bardziej się postarać. Dopiero na zdjęciu zauważyłem, że mi się ułamał drążek w drugiej kabinie - nie wiem, regulamin kokursu przewiduje na taką okoliczność - można dorobić, czy nie? Tymczasem galeria z postępów prac. Szpachli nie użyłem na razie zbyt dużo, co mimo wszystko dość dobrze świadczy o modelu. OK, to na razie tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 8 Grudnia 2011 Share Napisano 8 Grudnia 2011 A jesteś pewien, że połączenia połówek kadłuba nie będzie widać po pomalowaniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PsyhoSpider Napisano 8 Grudnia 2011 Share Napisano 8 Grudnia 2011 A co się stało ze skrzydłem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jpl Napisano 31 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 31 Grudnia 2011 @Mikele - nie widać. @PsyhoSpider - co konkretnie - udało mi się posprawdzać wszystko, jest w miarę równo. Malowanie poszło gorzej, ale jakoś popoprawiałem. Wiem, że niebieski powinien być mniej intensywny. Postaram się też zrobić lepsze zdjęcia, przy naturalnym świetle, o ile się uda. Malowany był Pactrami: A017 Wood Tan (chyba, nie jestem pewien), A46 Black Matt, A66 Polish Blue I, A67 Polish Khaki, i metalizerem Humbrola 27002. Do tego czarny Dupli-color z puszki. Wyszło, jak wyszło, grunt, że w końcu udało mi się (prawie) go skończyć. Zostało położenie kalkomani, i jakieś poprawki/minimalne brudzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jpl Napisano 3 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 3 Stycznia 2012 OK, model gotowy, kalki nakładałem przy pomocy Tamiya Mark Fit, na koniec został potraktowany lakierem bezbarwnym Vallejo Satin Varnish. Zapraszam do galerii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi