Bartosz69 Napisano 21 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 21 Grudnia 2011 Po krótkiej przerwie związanej z gorączką przedświąteczną, zaczynam wstępnie malować pierwsze elementy tj. boczki kabiny i tablicę zegarów. Na początek kolory bazowe, potem będzie cieniowanie i postarzanie. Na koniec rezultaty mojej pracy nad kółkiem ogonowym-kółeczko dopiero w powijakach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek38 Napisano 21 Grudnia 2011 Share Napisano 21 Grudnia 2011 Bardzo ładna praca, deska super, kółko ogonowe eleganckie. Czekam na ciąg dalszy, bo i art box ciekawy. Do tej pory byłem zdania, że rury trzeba wyciąć w pień i zastąpić własną produkcją, a w Twoim modelu nawiercenie wygląda bardzo dobrze. Będę czasem zaglądać. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz69 Napisano 27 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 27 Grudnia 2011 Wracamy do pracy po przerwie świątecznej Odcięta i gotowa tablica przyrządów Boczki zaopatrzone w panele sterujące na przwej i lewej burcie Nie wklejam jeszcze tablicy,będzie osadzona po sklejeniu połówek. Jutro zabieram się za skrzydła i wnęki podwozia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 27 Grudnia 2011 Share Napisano 27 Grudnia 2011 Cześć Bartosz, jeśli nie zamontowałeś jeszcze tablicy i masz ochotę wypełnić te dwa puste prostokąty, to na stronie podanej przeze mnie kilka postów temu są dokładne rysunki znajdujących się tam uchwytów. Roboty będzie niewiele, a efekt ciekawy. Fajnie, że jak leci do przodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz69 Napisano 28 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 28 Grudnia 2011 Mikołaju dziękuję za wsparcie-uchwyty km-ów są gotowe i czekają na zamontowanie przed sklejeniem skrzydeł z kadłubem.Jak masz jeszcze jakieś podpowiedzi to czekam na wieści. Powoli idę do przodu-połączone połówki kadłuba Teraz praca na skrzydłami,zmieniam wlot powietrza w lewym skrzydle,a w prawym likwiduję je,ponieważ w pierwszych wersjach wlot był tylko w lewej stronie. Zamontowane już rurki do osadzenia podwozia głównego. Dalsze zdjęcia z prac już niebawem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 28 Grudnia 2011 Share Napisano 28 Grudnia 2011 Z podpowiedziami to trzeba ostrożnie, proponuję raczej podrzucić temat do konsultacji, jeśli coś Ci się nasuwa . W konkursie jest kilka Jaków i wszyscy możemy wymieniać poglądy. Ja się strasznie cieszę, że są modelarze, którzy chcą tym starym modelom dać drugą młodość. A na początku to trzeba było stać po Jaka w kolejce... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz69 Napisano 6 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 6 Stycznia 2012 Witam po krótkiej przerwie.Ostatnie prace związane były z połączeniem kadłuba z przeźroczystą wytłoczką odpowiednikiem drewnianej konstrukji za kabiną pilota Następnie zaszpachlowanie i korekta wlotu powietrza Potem korekta usterzenia pionowego Uzupełnienie poszycia na brzuchu Zaszpachlowany tył z naniesionym podkładem Jaszcze troszkę pracy przy wygładzeniu i poprawieniu otworów na okienka i kadłub będzie gotowy. Mam jeszce pytanie dotyczącze półki za fotelem pilota-czy jest ona obecna w pierwszych egzemplarzach Jaka?Wiem,że w wersjach późniejszych znajdowało się na niej wyposażenie elektryczne.Nie wiem czy umieścic ją w mojej wersji. Następnie zabieram się za tylne usterzenie-stateczniki poziome,stery wysokości i kierunku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 6 Stycznia 2012 Share Napisano 6 Stycznia 2012 Cześć Bartosz, nie mam jasności co do tej półki. W wielu opracowaniach bardzo często mieszane są rysunki wczesnych i późnych wersji. Ponieważ jednak we wczesnych wersjach opancerzone oparcie fotela pilota sięgało wysoko - w zasadzie pod krawędź osłony kabiny, to gdybym ja miał podjąć decyzję, to półki bym nie robił - ale czy mam 100% racji to nie wiem Elegancka jest ta blaszka osłony km-ów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan_Cerny Napisano 6 Stycznia 2012 Share Napisano 6 Stycznia 2012 Tak jak pisał Mikołaj- plecy fotela sięgają pod sam sufit. Półka za nim trochę nieprzydatna by była. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 6 Stycznia 2012 Share Napisano 6 Stycznia 2012 Świetna przeróbka. Jak się chce, to można Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz69 Napisano 13 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 13 Stycznia 2012 Witam zainteresowanych moim warsztatem.Zakończyłem prace nad sterem kierunku,poprawiona lotka i wykonany panel z tylnym światłem pozycyjnym Stateczniki poziome musiałem powiększyć-orginajne "ni jak się miały" do planów.Stery wysokości wykonałem od podstaw i zaznaczyłem linie poszycia(mogą być mało widoczne na zdjęciu) Teraz czas na podwozie główne-opony z zestawu wg. mnie niestety nie odpowiadają wymiarowi,są za cienkie i w moim egzemplarzu są asymetryczne(troszkę śmieci pozostało po pracy i niestety wyszły na zdjeciu) W rupieciach znalazłem wymiarowe opony,a środki dopasowałem chyba z kołpaków od Łosia. Po oponach czas na golenie. Powoli kompletuje wszystkie elementy przed ostatecznym złożeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 13 Stycznia 2012 Share Napisano 13 Stycznia 2012 Cześć Bartosz! Stateczniki i stery podobają mi się. Natomiast koła mi nie leżą, kołpaki nie powinny być wypukłe. Zakładam też, że nawiercisz felgi pod ośki. Dawno Cię nie było . W ogóle zauważyłem, że koledzy z klubu Jaka obniżyli swą aktywność w konkursie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 14 Stycznia 2012 Share Napisano 14 Stycznia 2012 No troszkę zmniejszyli aktywność... Ale to się nazywa "życie". Poza tym chodzi mi po głowie pewna myśl odnośnie Jaczka. Ale o to muszę zapytać gdzie indziej ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz69 Napisano 23 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 23 Stycznia 2012 Witam znowu i przedstawiam kilka elementów na d którymi pracowałem w wolnych chwilach-a tych jest bardzo mało.Poprawione śmigło i kołpak z zamontowaną osłoną działka,elementy jeszcze nie sklejone a połączone na sucho Teraz czas na podwozie - osłony podwozia i goleń - wszystko jeszcze w fazie robót I na koniec zapomniełem o lotkach skrzydeł -fotka zaraz po pracy i jeszce nie oszlifowane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 23 Stycznia 2012 Share Napisano 23 Stycznia 2012 Witaj Bartosz! Śmigło świetne, bardzo mi się podoba. Golenie dobrze rokują i mają nawet charakterystyczne dla wczesnych wersji wygięcie - jedynie do ośki powinien być raczej kąt prosty. Aha! Tylko lewa lotka miała trymer - myślę że łatwa korekta. W klubie Jaków mamy nowego faworyta! Śledzę z uwagą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz69 Napisano 24 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 24 Stycznia 2012 Mikołaju dzięki za podpowiedź w sprawielotki-rzeczywiście tylko lewa lotka jest z trymerem,moje niedopatrzenie.Poprawie ją w wolnej chwil.Co do ośki,jeszcze jest nie skończona-trzeba coś zamieścić, jakieś zdjęcia,efekty z prac na forum,żeby ludziska nie pomysleli,że warsztat przestał działać.A że czasu jak na lekarstwo (jak napisał w którymś z postów Fiedotow) to tempo prac też nie jest zabójcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 31 Stycznia 2012 Share Napisano 31 Stycznia 2012 Ładnie, ładnie... Trzymam kciuki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz69 Napisano 4 Lutego 2012 Autor Share Napisano 4 Lutego 2012 Witam po przerwie,popracowałem ostatnio nad elementami podwozia.Wykonałem siłowniki podwozia,sprężyny i drążki.Na razie wersja surowa - ostateczne wykończenie i spasowanie przez samym zamontowaniem. A to mój celownik Jeszcze nie odcięty i nie pomalowany. Mam już wszystkie elementy do wykonania Jaka,nareszcie mogę go zacząć składać w całość. Acha, jeszcze zamontowałem oszklenie w okienkach za kabiną. W koło szybki jeszcze nic nie jest obrobione wię nie wygląda to rewekacyjnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 4 Lutego 2012 Share Napisano 4 Lutego 2012 Witaj Bartosz! Fajna robota z tym podwoziem, widzę, że wypadło nam mniej więcej w tym samym czasie Patrząc na poziom zdetalowania Twojego modelu, mam jedną refleksję - rury wydechowe, które są do tej pory wystającą częścią kadłuba. Rozważ proszę możliwość ich zeszlifowania, wyfrezowania otworów na rury w blachach - nawet niekoniecznie na wylot - i wklejenie w nie rur wykonanych odrębnie. Myślę, że pozwoli to utrzymać wysoki poziom we wszystkich widocznych fragmentach modelu, a gdybyś się zdecydował, to lepiej to zrobić przed sklejeniem z płatem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz69 Napisano 13 Lutego 2012 Autor Share Napisano 13 Lutego 2012 Witam po długiej przerwie-niestety jak zwykle mało czasu na prace warsztatowe, ale mam nadzieję, że wyrobię się w czasie przed końcem konkursu. Ostatnio zakończyłem pracę na wnętrzem kabiny i będę łączył kadłub ze skrzydłami. Drogi Mikołaju niestety czas mnie goni i nie mam czasu na rozgrzebywanie i poprawianie rur-może nie będą w takim stanie jak w twoim Jaku, nad którym możesz spokojnie i powolutku dłubać. To mój jedyny zakup waloryzacyjny przeznaczony do Jaka,jak wiadomo wszystkim oszklenia fabryczne są okropne-owiewka z Pavli. Musze przysiąśc nocami nad moim Jakiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 13 Lutego 2012 Share Napisano 13 Lutego 2012 Będę szczery - podoba mi się - a zwlaszcza własna waloryzacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 13 Lutego 2012 Share Napisano 13 Lutego 2012 Mi też się podoba, calkiem subtelne to wnętrze . A ten czas to rzeczywiście zmora Open-owców. Opracuj dobry plan 16-dniowy i widzę Jaka na pudle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 13 Lutego 2012 Share Napisano 13 Lutego 2012 Rewelacja!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz69 Napisano 15 Lutego 2012 Autor Share Napisano 15 Lutego 2012 Ostatnie pracy zaowocowały połączeniem kadłuba i skrzydeł i zrobiłem blachy łączącą statecznik pionowy z poziomym Dokleiłem chłodnicę Moje światła na prawym i lewym skrzydle I widok kabiny w środku Teraz przyjdzie pora na pomalowanie i złożenie w całość celownika,dołożenie sterów i lotek-jak je wykonam to załącze kolejną partię fotek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mieszko988 Napisano 15 Lutego 2012 Share Napisano 15 Lutego 2012 Jak dla mnie warsztat nr 1 ekstra idzie i życzę skonczenia w terminie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi