lkmiec Napisano 11 Grudnia 2011 Share Napisano 11 Grudnia 2011 Czołem, nierówna walka z modelem Italieri zakończona, planuję jeszcze niewielkie poprawki pigmentowe przy okazji malowania przyczepki (chciałbym stworzyć taki nietypowy zestaw - widać na niektórych zdjęciach) co do "prawdy historycznej" to niestety material zdjęciowy do tego pojazdu jest bardzo ubogi, szczególnie że większość Demagów z Pakiem to frontowe przeróbki - stąd nie udaję, że można go przypisać do konkretnej jednostki proszę o łagodny wymiar kary ;) Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek_gnr Napisano 11 Grudnia 2011 Share Napisano 11 Grudnia 2011 ten pigment wszystko psuje :/ odcień zupełnie nietrafiony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 11 Grudnia 2011 Share Napisano 11 Grudnia 2011 Dokładnie, jak się da (jak nie był utrwalony) to go zmyj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GeraltofPoland Napisano 11 Grudnia 2011 Share Napisano 11 Grudnia 2011 Ten pigment wcale nie wygląda jak kurz- prędzej powiedziałbym, że ktoś spryskał ten pojazd pomarańczową farbką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter Napisano 11 Grudnia 2011 Share Napisano 11 Grudnia 2011 Pigment dobry na kurz, ale w Wietnamie, poza tym tak zakurzony model bez podstawki wygląda jak wyrwane z niewiadomo jakiej przestrzeni, jak sie porywamy to na całego ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lkmiec Napisano 11 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 11 Grudnia 2011 ^^ Dzięki za komentarze (poza tym o spryskaniu farbką - kompletny brak zrozumienia tematu), ale nic nie będę raczej zmywał. Kolor pigmentu to kwestia gustu, a o gustach się nie dyskutuje. Wojna toczyła się w różnych krajach, w różnych warunkach glebowych, więc nie ma tutaj jedynie słusznej prawdy i jest duże pole do popisu dla modelarza. Co do podstawki - racja, winietka powstanie, ale drugi jej bohater czeka jeszcze na malowanie, a ja nie chciałem tak długo czekać z pokazaniem modelu Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 11 Grudnia 2011 Share Napisano 11 Grudnia 2011 to kwestia gustu, a o gustach się nie dyskutuje Temu Ci tylko radzimy. Chcemy tak jak ty, aby Twój model wyglądał jak najlepiej. Niemcy nie walczyli w Wietnamie, więc, jedyne logiczne wytłumaczenie twojego wyboru to pył ceglany .Ale nawet jeśli to pył z cegieł, to jak na moje oko jest go o wiele za dużo. Chyba, że miała to być rdza (ale ta opcja chyba totalnie odpada - zbyt jednolity kolor, a poza tym, to nie jest wrak). Na przyszłość jak dajesz ślady zużycia na pojazd to dawaj też na działo - dziwnie to wygląda. Ok, bo nik się o samym pojeździe nie wypowiedział z tego wszystkiego. Model ładnie, czysto sklejony, pomalowany. Przydał by mu się intensywniejszy wash (ale to już kwestia osobistego widzi mi się). Jednym słowem nie biorąc pod uwagę pigmentów model mi się podoba . Czekam na kolejne pracę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eljazz Napisano 11 Grudnia 2011 Share Napisano 11 Grudnia 2011 Najpierw prosisz o komentarze jak się pojawiły to twierdzisz że o gustach się nie dyskutuje i słusznie, tylko podobnie jak Ty inni też mają gusta a forum jest po to żeby się wypowiedzieć. pozdr eljazz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lkmiec Napisano 11 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 11 Grudnia 2011 Ano widzisz, teraz to inna rozmowa ;) Jedni sklejaja nieprawdziwki, inni robią naprawdę dziwne kamo (w sensie wzoru), a ja zawsze lubiłem bawić sie z kolorami ziemi i kurzu. Wbrew pozorom taki kolor nie tylko w Wietnamie występuje. We Francji są miejsca gdzie "czerwonej" ziemi przypisuje sie zbawienny wpływ na smak lokalnych win Zobacz jakie kolory maja gleby w beskidach, w chorwacji itp Wszystko kwestia składu chemicznego, a glownie zawartosci zwiazkow zelaza. Reasumujac chce tylko powiedzieć, ze rozumiem wasze zdanie, ale pozwolę sobie nadal uważać, ze nie tylko brązowy kurz jest rzeczywisty Dzięki za miłe słowa o modelu Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GeraltofPoland Napisano 11 Grudnia 2011 Share Napisano 11 Grudnia 2011 Ale nie zmienia to faktu, że jak na mój gust jest go nieco za dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 11 Grudnia 2011 Share Napisano 11 Grudnia 2011 I jest trochę za jednolity. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad C Napisano 11 Grudnia 2011 Share Napisano 11 Grudnia 2011 Kolor pigmentu to kwestia gustu, a o gustach się nie dyskutuje. Wojna toczyła się w różnych krajach, w różnych warunkach glebowych, więc nie ma tutaj jedynie słusznej prawdy i jest duże pole do popisu dla modelarza. Takich wyjaśnieni nie rozumiem a ta "sałatka marchewkowa" naprawę psuje wygląda tego modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lkmiec Napisano 11 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 11 Grudnia 2011 Takich wyjaśnieni nie rozumiem a ta "sałatka marchewkowa" naprawę psuje wygląda tego modelu. Ok, to jeszcze raz - kolor występuje w naturze, cegła wszak tez powstaje ze składników naturalnych. Niemcy operowali od atlantyku po Kaukaz. A modelarstwo to jakaś namiastka sztuki plastycznej. Tyle mojego zdania. Oczywiście cenie wszystkie rzeczowe komentarze, przecież po to wrzucam foty na forum. Co nie zmienia faktu, ze mam trochę lat i doświadczeń na karku, i będę bronił swoich prac. I nic w tym przecież złego. Przy następnym sprobujemy delikatniejsze pigmenty. Ale to raczej już po świętach Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrix94 Napisano 11 Grudnia 2011 Share Napisano 11 Grudnia 2011 Witam, model sklejony schludnie, za to duży plus. W kwestii pigmentu wszystko zostało wyjaśnione, najważniejsze, że tobie się podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 11 Grudnia 2011 Share Napisano 11 Grudnia 2011 Witam! Model zlepiony jest OK (znam ten model Italeri we wszelkich wersjach uzbrojenia). Pomalowany też OK. Pobrudzony tak sobie..... Wbrew pozorom taki kolor nie tylko w Wietnamie występuje. We Francji są miejsca gdzie "czerwonej" ziemi przypisuje sie zbawienny wpływ na smak lokalnych win Zobacz jakie kolory maja gleby w beskidach, w chorwacji itp Oczywiście masz rację i model możesz upaprać wszystkimi kolorami tęczy, w deseń taki jaki chcesz. Ale ten jest za czerwony i naprawdę to wygląda jak jak żelazowa gleba w Wietnamie. Zrób go na podstawce wśród winorośli, lub Beskidach albo górach Chorwacji. Może wtedy nie będzie tak walił po oczach! Pokazując modele na forum wystawiamy się do odstrzału i nie dziw się, że opinie są różne. Mnie ta czerwień nie odpowiada. Jest od czapy. Poza tym model jest OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lkmiec Napisano 11 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 11 Grudnia 2011 ^^ ok, w takim razie proponuje zamknąć dyskusję nad pigmentem (w następnym postaram się bardziej trafić w gusta publiczności ;)), a tymczasem skupmy się na reszcie - jakieś inne uwagi co do weatheringu? Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 11 Grudnia 2011 Share Napisano 11 Grudnia 2011 Model sklepowy ładnie, choć jakoś brak mi torchę bardziej wyrazistego washa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomko10 Napisano 12 Grudnia 2011 Share Napisano 12 Grudnia 2011 Witam. A może dioramka w zrujnowanej cegielni ?, brudzing idealny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 12 Grudnia 2011 Share Napisano 12 Grudnia 2011 A i tematyka oryginalna . Ale boję się, że za bardzo by w oczy raziło . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lkmiec Napisano 12 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 12 Grudnia 2011 ^^ hehe, może i tak trzeba będzie zrobić w ramach "dystansu" do swojej pracy ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter Napisano 12 Grudnia 2011 Share Napisano 12 Grudnia 2011 Co nie zmienia faktu, ze mam trochę lat i doświadczeń na karku, i będę bronił swoich prac Problem w tym że tych lat nie widać, a to ze lepisz x lat to dla mnie tak samo mocny argument jak to że mama pochwaliła mój model. Lata doświadczenia powinny dać twoim modelom zdolność obrony samych siebie. Co do modelu to nie widzę żadnych zabiegów poza kurzem (monotonnym przez co nierealnym) i zaciekami na masce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lkmiec Napisano 12 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 12 Grudnia 2011 ^^ a może spuść trochę powietrza, bo ciśnienie dyskusji niepotrzebnie rośnie? chodziło mi o lata doświadczeń życiowych, a nie w modelarstwie - bo jak można było przeczytać wcześniej jest to mój drugi model po 15 letniej przerwie zapewniam, że na modelu są różne techniki, mniej lub bardziej widoczne Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 12 Grudnia 2011 Share Napisano 12 Grudnia 2011 niestety, są mniej widoczne. są dwa rozwiazania - lepsze zdjęcia lub bardziej wyraziste techniki (czasem delikatne zastosowanie jakiejś techniki jest za słabe, aby uzyskać pożądany efekt). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lkmiec Napisano 12 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 12 Grudnia 2011 ^^ coś tam jednak widać, chociaż rzeczywiście nie na wszystkich zdjęciach porównując sie do ostatnich prac kolegi "cloner16", dużo jeszcze przede mną - w nastęnej sztuce będzie mniej pigmentu, a więcej innych efektów (przynajmniej taki jest plan ;)) Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 12 Grudnia 2011 Share Napisano 12 Grudnia 2011 - w nastęnej sztuce będzie mniej pigmentu, a więcej innych efektów (przynajmniej taki jest plan ;)) Pzdr Tak bez ciśnienia A ja bym proponował na poczatek czyste sklejenie modelu i odpowiednie pomalowanie bez udziwnień Na tym jednym zdjęciu pomimo marnej GO ,baboli sporo/slady po wypychaczach należy zaszpachlować a lusterko upodobnić do lusterka / Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi