Skocz do zawartości

Sd Kfz 10 + PAK, Italieri, 1:35

lkmiec

Rekomendowane odpowiedzi

Czołem,

nierówna walka z modelem Italieri zakończona, planuję jeszcze niewielkie poprawki pigmentowe przy okazji malowania przyczepki (chciałbym stworzyć taki nietypowy zestaw - widać na niektórych zdjęciach)

co do "prawdy historycznej" to niestety material zdjęciowy do tego pojazdu jest bardzo ubogi, szczególnie że większość Demagów z Pakiem to frontowe przeróbki - stąd nie udaję, że można go przypisać do konkretnej jednostki

proszę o łagodny wymiar kary ;)

t1a.jpg

pta.jpg

pt3a.jpg

pt1a.jpg

prawya.jpg

pp4a.jpg

pp3a.jpg

pp1a.jpg

p1a.jpg

lt1a.jpg

lp2a.jpg

lp1a.jpg

lewya.jpg

detal3a.jpg

detal2a.jpg

detal1a.jpg

zestaw7a.jpg

zestaw6a.jpg

zestaw5a.jpg

zestaw4a.jpg

zestaw3a.jpg

zestaw2a.jpg

Pzdr

Pigment dobry na kurz, ale w Wietnamie, poza tym tak zakurzony model bez podstawki wygląda jak wyrwane z niewiadomo jakiej przestrzeni, jak sie porywamy to na całego ;)

^^ Dzięki za komentarze (poza tym o spryskaniu farbką - kompletny brak zrozumienia tematu), ale nic nie będę raczej zmywał. Kolor pigmentu to kwestia gustu, a o gustach się nie dyskutuje. Wojna toczyła się w różnych krajach, w różnych warunkach glebowych, więc nie ma tutaj jedynie słusznej prawdy i jest duże pole do popisu dla modelarza.

Co do podstawki - racja, winietka powstanie, ale drugi jej bohater czeka jeszcze na malowanie, a ja nie chciałem tak długo czekać z pokazaniem modelu

Pzdr

to kwestia gustu, a o gustach się nie dyskutuje

Temu Ci tylko radzimy. Chcemy tak jak ty, aby Twój model wyglądał jak najlepiej. Niemcy nie walczyli w Wietnamie, więc, jedyne logiczne wytłumaczenie twojego wyboru to pył ceglany .Ale nawet jeśli to pył z cegieł, to jak na moje oko jest go o wiele za dużo. Chyba, że miała to być rdza (ale ta opcja chyba totalnie odpada - zbyt jednolity kolor, a poza tym, to nie jest wrak). Na przyszłość jak dajesz ślady zużycia na pojazd to dawaj też na działo - dziwnie to wygląda.

Ok, bo nik się o samym pojeździe nie wypowiedział z tego wszystkiego. Model ładnie, czysto sklejony, pomalowany. Przydał by mu się intensywniejszy wash (ale to już kwestia osobistego widzi mi się). Jednym słowem nie biorąc pod uwagę pigmentów model mi się podoba . Czekam na kolejne pracę.

Ano widzisz, teraz to inna rozmowa ;)

Jedni sklejaja nieprawdziwki, inni robią naprawdę dziwne kamo (w sensie wzoru), a ja zawsze lubiłem bawić sie z kolorami ziemi i kurzu. Wbrew pozorom taki kolor nie tylko w Wietnamie występuje. We Francji są miejsca gdzie "czerwonej" ziemi przypisuje sie zbawienny wpływ na smak lokalnych win Zobacz jakie kolory maja gleby w beskidach, w chorwacji itp

Wszystko kwestia składu chemicznego, a glownie zawartosci zwiazkow zelaza. Reasumujac chce tylko powiedzieć, ze rozumiem wasze zdanie, ale pozwolę sobie nadal uważać, ze nie tylko brązowy kurz jest rzeczywisty

Dzięki za miłe słowa o modelu

Pzdr

Kolor pigmentu to kwestia gustu, a o gustach się nie dyskutuje. Wojna toczyła się w różnych krajach, w różnych warunkach glebowych, więc nie ma tutaj jedynie słusznej prawdy i jest duże pole do popisu dla modelarza.

Takich wyjaśnieni nie rozumiem a ta "sałatka marchewkowa" naprawę psuje wygląda tego modelu.

Takich wyjaśnieni nie rozumiem a ta "sałatka marchewkowa" naprawę psuje wygląda tego modelu.

Ok, to jeszcze raz - kolor występuje w naturze, cegła wszak tez powstaje ze składników naturalnych. Niemcy operowali od atlantyku po Kaukaz. A modelarstwo to jakaś namiastka sztuki plastycznej. Tyle mojego zdania.

Oczywiście cenie wszystkie rzeczowe komentarze, przecież po to wrzucam foty na forum. Co nie zmienia faktu, ze mam trochę lat i doświadczeń na karku, i będę bronił swoich prac. I nic w tym przecież złego.

Przy następnym sprobujemy delikatniejsze pigmenty. Ale to raczej już po świętach

Pzdr

Witam!

Model zlepiony jest OK (znam ten model Italeri we wszelkich wersjach uzbrojenia). Pomalowany też OK. Pobrudzony tak sobie.....

Wbrew pozorom taki kolor nie tylko w Wietnamie występuje. We Francji są miejsca gdzie "czerwonej" ziemi przypisuje sie zbawienny wpływ na smak lokalnych win Zobacz jakie kolory maja gleby w beskidach, w chorwacji itp

Oczywiście masz rację i model możesz upaprać wszystkimi kolorami tęczy, w deseń taki jaki chcesz. Ale ten jest za czerwony i naprawdę to wygląda jak jak żelazowa gleba w Wietnamie.

Zrób go na podstawce wśród winorośli, lub Beskidach albo górach Chorwacji. Może wtedy nie będzie tak walił po oczach!

Pokazując modele na forum wystawiamy się do odstrzału i nie dziw się, że opinie są różne. Mnie ta czerwień nie odpowiada. Jest od czapy.

Poza tym model jest OK

^^ ok, w takim razie proponuje zamknąć dyskusję nad pigmentem (w następnym postaram się bardziej trafić w gusta publiczności ;)), a tymczasem skupmy się na reszcie - jakieś inne uwagi co do weatheringu?

Pzdr

Co nie zmienia faktu, ze mam trochę lat i doświadczeń na karku, i będę bronił swoich prac

Problem w tym że tych lat nie widać, a to ze lepisz x lat to dla mnie tak samo mocny argument jak to że mama pochwaliła mój model. Lata doświadczenia powinny dać twoim modelom zdolność obrony samych siebie. Co do modelu to nie widzę żadnych zabiegów poza kurzem (monotonnym przez co nierealnym) i zaciekami na masce.

^^ a może spuść trochę powietrza, bo ciśnienie dyskusji niepotrzebnie rośnie? chodziło mi o lata doświadczeń życiowych, a nie w modelarstwie - bo jak można było przeczytać wcześniej jest to mój drugi model po 15 letniej przerwie

zapewniam, że na modelu są różne techniki, mniej lub bardziej widoczne

Pozdrawiam

niestety, są mniej widoczne. są dwa rozwiazania - lepsze zdjęcia lub bardziej wyraziste techniki (czasem delikatne zastosowanie jakiejś techniki jest za słabe, aby uzyskać pożądany efekt).

detal3a.jpg

^^ coś tam jednak widać, chociaż rzeczywiście nie na wszystkich zdjęciach

porównując sie do ostatnich prac kolegi "cloner16", dużo jeszcze przede mną - w nastęnej sztuce będzie mniej pigmentu, a więcej innych efektów (przynajmniej taki jest plan ;))

Pzdr

- w nastęnej sztuce będzie mniej pigmentu, a więcej innych efektów (przynajmniej taki jest plan ;))

Pzdr

Tak bez ciśnienia

A ja bym proponował na poczatek czyste sklejenie modelu i odpowiednie pomalowanie bez udziwnień

Na tym jednym zdjęciu pomimo marnej GO ,baboli sporo/slady po wypychaczach należy zaszpachlować a lusterko upodobnić do lusterka /

detal3a.jpg