buźka Napisano 28 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 28 Grudnia 2011 Takie małe porównanie- koło po przeróbce i przed. Na razie tylko jedno gotowe, bo trochę z tym jest zabawy. Myślę że jest ok, ale sami oceńcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert nr1 Napisano 28 Grudnia 2011 Share Napisano 28 Grudnia 2011 dla mnie bomba ,z "nowymi" felgami bardziej dla mnie pasuje do klimatu tej ciężarówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomeka6 Napisano 28 Grudnia 2011 Share Napisano 28 Grudnia 2011 No to po przerobce wyglada najlepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sandi Napisano 28 Grudnia 2011 Share Napisano 28 Grudnia 2011 Jeszcze czarne piasty albo czarne ringi na koła. Zdecydowanie lepiej teraz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Truckerek93 Napisano 28 Grudnia 2011 Share Napisano 28 Grudnia 2011 Piasty czarne i będzie elegancko. Chodź te srebrne też nie wyglądały źle ale na czarnej ramie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grubyjg Napisano 29 Grudnia 2011 Share Napisano 29 Grudnia 2011 No no przeróbka pierwsza klasa, oby następne tak wyszły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
buźka Napisano 30 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 30 Grudnia 2011 Mały aktual. Z kołami prace trwają dość długo, ponieważ okazało się że jest to trudniejsze niż myślałem. Ale jestem na dobrej drodze żeby je skończyć. Żeby nie było, że nic nie robię, to w między czasie zrobiłem tylne błotniki, i światła. Oprócz tego jeszcze parę pierdół ale o tym później. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomeka6 Napisano 30 Grudnia 2011 Share Napisano 30 Grudnia 2011 Swiatla wyszly idealnie, dobra robota! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grubyjg Napisano 31 Grudnia 2011 Share Napisano 31 Grudnia 2011 Światła wyglądają rewelacyjnie, jedyna uwaga to czy nie lepiej było by pomalować ten fragment na błotniku gdzie jest lampa na srebrno? Bo teraz lampa trochę zlewa się z czarnym. Powodzenia w dalszych pracach . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
buźka Napisano 31 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 31 Grudnia 2011 Światła wyglądają rewelacyjnie, jedyna uwaga to czy nie lepiej było by pomalować ten fragment na błotniku gdzie jest lampa na srebrno? Bo teraz lampa trochę zlewa się z czarnym. Powodzenia w dalszych pracach . Zdradzę wam, jak robię lampy. W zasadzie ta technika jest wymyślona przeze mnie, bo nie spotkałem się z tym nigdzie. 1. Wycięty klosz z ramki 2. Pomalowany klosz czerwonym i pomarańczowym markerem 3. Podklejony klosz folią do przyciemniana szyb samochodowych, tam gdzie uznałem że powinno być ciemniej 4. Podklejony klosz samoprzylepną folią imitującą chrom, tym razem całość 5. Klosz podklejony dwustronną taśmą samoprzylepną 6. Gotowa lampa Jeżeli faktycznie czerwony klosz wydaje się za ciemny, to w każdej chwili mogę to poprawić bo wszystko trzyma się na kleju taśm i folii. Nie użyłem ani kropli jakiegokolwiek kleju. Ale wydaje mi się że jest ok, bo zdjęcie było robione w słabym świetle późnym wieczorem. W rzeczywistości w dziennym świetle jest dużo jaśniejszy. A i jeszcze jedno pytanie do was, czy da się na tym forum cytować tylko część wypowiedzi innych? bo coś mi to nie wychodzi i za każdym razem wskakuje mi cała wypowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grubyjg Napisano 31 Grudnia 2011 Share Napisano 31 Grudnia 2011 Technika bardzo ciekawa, może faktycznie jest to wina fotek. A i jeszcze jedno pytanie do was, czy da się na tym forum cytować tylko część wypowiedzi innych? bo coś mi to nie wychodzi i za każdym razem wskakuje mi cała wypowiedź. Da się, po prostu trzeba usunąć niechciany fragment z całości skopiowanego tekstu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 1 Stycznia 2012 Share Napisano 1 Stycznia 2012 Wygląda dobrze, życzę powodzenia w dalszych pracach i pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
buźka Napisano 3 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 3 Stycznia 2012 Nareszcie przednie koła można uznać za skończone. myślę że nie jest źle. Oprócz przerobienia na 5 otworów dorobiłem wentyl. Śruby mocujące koło zrobiłem na szaro, żeby zamiast koloru felg miały jakiś bardziej naturalny kolor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
buźka Napisano 7 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 7 Stycznia 2012 Rama stanęła już na własnych kołach. Jeszcze są założone luzem bo muszę coś wymyślić z tylnymi piastami ale na razie jest tak: Rama jeszcze z nie wszystkimi kabelkami: Tylne światła w dziennym świetle-wydaje mi się że czerwone nie są za ciemne, Chyba że uważa ktoś inaczej to pisać, ja poprawię. Uchwyt koła zapasowego. Nie byłem do końca pewien jak to powinno wyglądać, ale wydaje mi się, że gdzieś w sieci trafiłem na zdjęcie gdzie to było trochę przerobione, więc zrobiłem podobnie, i dorobiłem coś w rodzaju linki nawiniętej na ten wałek. Nie jestem pewien czy to tak powinno wyglądać. I teraz nie wiem, co zrobić z silnikiem. Według prospektu miał on takie malowanie: Doradźcie czy dać silnik w czarny połysk ze złotawymi elementami czy coś kombinować z innym malowaniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Młody Napisano 7 Stycznia 2012 Share Napisano 7 Stycznia 2012 Kolego modelik nawet w fazie budowy robi wrażenie.Good Job! A co do silnika ja bym dał klasyczne malowanie jak na tym zdjęciu. Pozdrawiam!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mark666 Napisano 7 Stycznia 2012 Share Napisano 7 Stycznia 2012 Miodzio Co to za kolorek na ramie ? Kolor to lakier motip. Odcień nazywa się "storczykowy". a możesz mi podać numer lakieru , bo jak zapytałem w sklepie z auto-lakierami to zrobili oczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
buźka Napisano 8 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 8 Stycznia 2012 a możesz mi podać numer lakieru , bo jak zapytałem w sklepie z auto-lakierami to zrobili oczy Oczywiście, na wieczku jest taki nr. L 78 W 862205 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert nr1 Napisano 17 Stycznia 2012 Share Napisano 17 Stycznia 2012 tak jak poprzednik napisał ,już w tej fazie projektu modelik robi robotę ,podoba mi się bardzo i czekam na dalsze aktuale z prac ,powodzenia życzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MartiniOCP Napisano 17 Stycznia 2012 Share Napisano 17 Stycznia 2012 Świetna rzecz ten Twój DAF. Podoba mi się wszystko - od super wykonania, po bardzo interesujący i realistyczny kolor ramy. Z niecierpliwością czekam na resztę grzmota:D pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek_muzzy Napisano 22 Stycznia 2012 Share Napisano 22 Stycznia 2012 Bardzo dobrze Ci wychodzi ten Dafik. Sam zacząłem sklejać takiego, zrobiłem ramę 4 x 2, skleiłem kabinę i.... odstawiłem na półkę na lepsze czasy. Z ciekawością tu zaglądam, oby tak dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz_G Napisano 22 Stycznia 2012 Share Napisano 22 Stycznia 2012 Witaj. Zaglądam tu często i bardzo podoba mi się Twoja praca, szczególnie tylne światła i felgi. Mam natomiast małe spostrzeżenie co do ramy Dafika. Wydaje mi się, że jest na niej bardzo gruba warstwa lakieru co widać po zaokrąglonych narożnikach, kątach, ale to może tylko złudzenie jasnego koloru farby. [...]Doradźcie czy dać silnik w czarny połysk ze złotawymi elementami czy coś kombinować z innym malowaniem?[...] Hmm... moim zdaniem powinieneś zrobić silnik jak na zdjęciu z prospektu. Zrobiłeś ramę takiego samego koloru jak na prospektach, felgi z mniejszą ilością otworów zgadzającą się z dokumentacja zdjęciowa z prospektów młodości Dafa. Robiąc silnik wzorując się na zdjęciu, które zamieś będziesz miał pewność, że zrobiłeś model tak jak schodził z linii produkcyjnej. Namawiałbym Cię również do zrobienia okablowania przewodów ramy i silnika, które bardzo dobrze widać na ramie jasnego koloru. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
voseba Napisano 22 Stycznia 2012 Share Napisano 22 Stycznia 2012 Klosze są czadowe! Rewelacja! Reszta też wygląda świetnie! Jak mogę Ci coś doradzić to trzymaj sie schematu kolorów z prospektu a auto będzie miało klimat tamtych lat, a jak nie to i tak będzie świetnie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
buźka Napisano 22 Lutego 2012 Autor Share Napisano 22 Lutego 2012 Mały aktual. Ostatnio z racji braku czasu i pieniędzy zrobiłem sobie długą przerwę przy modelu. Jednak będąc ostatnio w lakierniczym trafiłem na lakier odcieniem bardzo zbliżonym do tego, którego potrzebowałem do silnika i już jest. Ochota na model też jest, więc powoli wracam do pracy. Tak wyglądają elementy silnika polakierowanie już lakierem bazowym i bezbarwnym: Mam natomiast małe spostrzeżenie co do ramy Dafika. Wydaje mi się, że jest na niej bardzo gruba warstwa lakieru co widać po zaokrąglonych narożnikach, kątach, ale to może tylko złudzenie jasnego koloru farby. To chyba złudzenie takie, bo dałem cieniutką warstewkę podkładu i tylko jedną warstwę bazy, więc nie może być gruba warstwa, bo też nie ma z czego być. W zakamarkach to nawet czarna rama prześwituje. Dziękuję wam za miłe słowa. To bardzo motywuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciol Napisano 22 Lutego 2012 Share Napisano 22 Lutego 2012 no kolor tego silnika właściwie taki sam... może trochę mniej się błyszczy ale to akurat bez większego znaczenia... pozdrawiam i czekam na kabinę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mark666 Napisano 22 Lutego 2012 Share Napisano 22 Lutego 2012 Zapowiada się śliczne Dafiątko. Tylko go skończ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi