Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Jestem nowy i powiem o sklejaniu modeli wiem mało.

Dlatego chcialem sie zapytac czy jest ktos na forum kto poprowadzi mnie za rękę podczas sklejania czołgu Tiger I?

Napisano

Na pewno ktoś jest ! Zapytaj sagitariusa bo jest dobry w tym. A propo możesz podać firme i skale modelu? Bo ja teraz robie Tygrysa z Tamiya 1/35.

Napisano

Zacznij od przejrzenia tego forum. Baaardzo wiele zostalo juz powiedziane. Z cala pewnoscia znajdziesz tu odpowiedzi na wiele nurtujacych Ci pytan i watpliwosci. Zachecam Cie do zapoznania sie zawartoscia, gdyz przy okazji dowiesz sie wielu innych ciekawych rzeczy. A jak nie, to smialo pytaj. Z tym prowadzeniem za reke, to nie jest taka prosta sprawa. Musisz sam zaczac dzialac wedlug tego, co widzisz w instrukcji i wedlug tego, co podpowiada Ci intuicja. Moze zabrzmi to troche okrutnie, ale nie ludz sie, ze za pierwszym razem skleisz swietny model. Niestety w tej dziedzinie nie sprawdza sie do konca powiedzenie "ucz sie na cudzych bledach". Poprostu jak sam czegos nie "zepsujesz", to nie dowiesz sie, jak tego uniknac w przyszlosci. I bacznie obserwuj to, co inni pokazuja w swoich relacjach, bedziesz mial orientacje o co w tym wszystkim mniej wiecej chodzi.

A tak w ogole, na poczatek napisz, jaki dokladnie model chcesz sklejac. W jakej jest on skali i od jakiego producenta. Dzieki temu ci, ktorzy juz go sklejali, beda mogli udzielic Ci garsci wskazowek i zwrocic Ci uwage na pewne rzeczy, np. jakich bledow mozesz sie ustrzec juz w pierwszych etapach budowy.

Jezeli masz aparat, to dzialaj. Klej, pstrykaj fotki i pokazuje je nam, a na biezaco bedziemy udzielac rad i wskazowek.

Ps. A tak w ogole, to witaj na forum.

Napisano

model Toger I z academy 1:35

wiem ze pierwszego modelu nie zloze tak jakbym chcial pieknie a juz napewno nie pomaluje....

pytan mam mnostwo

przede wszystkim nie wiem kiedy malowac,zeby nieprzykleic czegos a pozniej problem...

volsebix dzieki za stronke:))

Napisano
przede wszystkim nie wiem kiedy malowac,zeby nieprzykleic czegos a pozniej problem...
Widzisz, to jest wlasnie moment, kedy musisz zaufac swojej intuicji. Wez to tak na chlopski rozum. Tak w ogole jest taka jedna zasada, ktora wiele moze Ci rozjasnic - zanim skleisz, 5 razy przymierz. Zloz sobie elementy na sucho do kupy, mozesz sobie pomoc tasma klejaca, plastelina, czymkolwiek i wtedy zobaczysz, ktore elementy bedzie Ci latwiej pomalowac po sklejeniu jakiejs wiekszej calosci, a ktore przed przyklejeniem. Generalnie jest tak, ze drobiazki maluje sie osobno, czasami nawet przed wycieciem z ramki, a wieksze czesci, np. elementy kadluba, czy wiezy, jak w przypadku czolgu, maluje sie po sklejeniu ich do kupy, wyszpachlowaniu i wyszlifowaniu, itd. Ponadto, nawet jezeli cos przykleisz, a okaze sie, ze ciezko Ci to bedzie pomalowac (bo jest to jakis malutki drobiazdzek, ktory ma inny kolor, niz cala reszta), zawsze mozesz delikatnie oderwac i przykleic pozniej, po pomalowaniu. Tak naprawde ocena tego co kiedy przykleic, czy pomalowac to jest kwestia wprawy i wyobrazni. Dlatego dobrze jest sobie wszystko jakos tak tymczasowo poskladac razem, zeby widziec jakas wieksza bryle i moc latwiej ocenic, ktore elementy beda w tym samym kolorze i mozna je malowac razem.
Napisano

Szkoda tylko Bartku, że swojej wypowiedzi nie poparłeś relacją z budowy Tygrysa z Academy z wnętrzem, którego obecnie sklejasz .Bardzo ładnie wyszły Ci gąsienice . Lufę trochę zwaliłeś, ale cała reszta jest niezła [to moja zemsta, za ,,piwko przy śmigłach''.] Będziesz na picnicu?

Napisano

Ja mojego tygrysa najpierw skleje potem pomaluje sprayem i nie wiem co z tego wyjdzie więc mam podobne dylematy do twoich boodek_t. Damy rady !!

Chyba .

Napisano
Szkoda tylko Bartku, że swojej wypowiedzi nie poparłeś relacją z budowy Tygrysa z Academy z wnętrzem, którego obecnie sklejasz
Ze tak sie posluze pewnym cytatem... "Dawno Cie ktos nie kopnal"?

Na picnicu nie bede, bo musze wyjechac w sprawach sluzbowych...

Napisano

a czy jest wogole szansa w miare... pomalowac model bez areografu?

Napisano
a czy jest wogole szansa w miare... pomalowac model bez areografu?

Jest. Nie wszyscy "wysoko-levelowi" modelarze używają aerka a mimo to, uzyskują przecudne efekty. Zresztą chyba większość z nas zaczynała od pędzli.

Napisano

Majek czołga robi !!! Przecież to to nawet skrzydeł nie ma i wlociku powietrza też nie. I jeszcze tygrys... to sie filozofom nawet nie śniło .

Napisano

Majku nie pracuję w klimatyzowanych pomieszczeniach. A swoją drogą pomyśl o jakichś gąsienicach, czasami warto oderwać się od monotonni. Pancerka też ma swoje uroki

Napisano

Co ja słyszę no to Majku ja tu cichutko sobie siedze i o niczym nie wiem, a tu sie tygrysa za plecami buduje Pokazuj, pokazuj ino szybko co tam już wyrzeźbiłeś, bo mnie ciekawość zżera

Napisano

Tygrysy się mnożą . Ja też chętnie zobaczę co Majek kroi .

Napisano

No zesz kurczaki... Co Wy z tym Tygrysem? Tak sie wlasnie rodzi plotka... Jeden walnie glupote, drugi podchwyci, a pozniej to juz leci... Zbyszek, udalo Ci sie mi dokuczyc.

I oficjalnie dementuje ta plotke. Nie kleje zadnego Tygrysa... Fuj... Moze Leoparda, to predzej... E, nieee....

I chyba poprosimy moderatorow tego dzialu, o wyczyszczenie tego watku z naszych bzdurnych postow o "niby moim" Tygrysie, co?