Skocz do zawartości

Tygrys DRAGON 1/72

czak45

Rekomendowane odpowiedzi

Dostałem od Mikołaja.

Tygrys z zestawu z Kubelwagenem.

Rozwiercone koła napędowe. Dodane liny od Tygrysów Królewskich. Doklejona przednia zapasowa gąsienica.

Generalnie projekt ligh'towy.

Kubelwagena zastawiam sobie na deser.

tiger1wn.jpg

tiger2d.jpg

Pozdrawiam.

O nareszcie coś dla mnie do komentowania ;]

Te liny od KT troche nie pasują, nie wiem czy je przykleiłeś ale powinny być dosunięte maksymalnie do krawędzi pancerza.

Średnio ten model wyglada, może tragedia to to nie jest ale szału też nie ma, błotniki z tyłu wygladaja zabawkowo. Kopułka dowódcy widze odlana w całości. Tak samo wizjer ładowniczego :/ Podejrzanie wygladaja też boczne wizjery wieży, szczególnie na pierwszym zdjeciu, wygladaja mało subtelnie i sa jakby za wysoko. Uchwyty na plycie silnikowej przydałoby się wymienić na druciki bo są odlane jako całość. Gaski sie ladnie ułozyly ; )

Edytowane przez Gość

Tą line już poprawiłem (zobaczyłem dopiero na zdjęciu)

Tomek masz rację szału tu nie ma, ale dostałem model więc go zrobię bez większych przeróbek.

Nie jest to nowy Tiger Dragona i nigdy nim nie będzie.

Pozdrawiam.

Model praktycznie jest już gotowy do modelowania, więc nadszedł czas na wykonanie malej podstawki.

Tym razem ma ona kształt owalny i jest bardzo prosta do wykonania.

Wygląda to tak:

tigerr1.jpg

tigerr2.jpg

Mam też pytanko.

Chciałbym przedstawić w.w. model w zimowym kamuflażu.

Wiadome jest, iż TYGRYSY w tej wersji malowane były już na "żółto".

Jednak pozdzierany kolor biały, który odkryłby te piaskowa plamy nie wchodzi w grę, bo jak robić zdarte zimowe kamo to tylko na Panzer Grau

Kiedyś widziałem też fotki pojazdów malowanych na biało pistoletem natryskowym przy zastosowaniu (chyba) zwykłej niezmywalnej farby.

I tak też chciałbym pokazać mój model tzn. świeży pojazd z nowym pełnym zimowym malowaniem bez obdarć i przetarć.

Czy jest to realna sprawa?

Znalazłem coś takiego na missing-lynx:

http://www.missing-lynx.com/gallery/german/tiger1_niklaus.html

http://www.missing-lynx.com/gallery/german/rltig.htm

http://www.missing-lynx.com/gallery/german/dctiger.htm

Niby są troszkę poprzecierane.

Myślę iż baza, czyli ten krótko mówiąc "żółty" też powinien być ciemniejszy jak nawet może i brązowawy.

Pozdrawiam.

Czak nie wiem cz to czasem nie fantazja autorów modeli... Ja bym zrobił tak baza piaskowy zaimpregnowany lakierem bezbarwnym plus sido na to biały akryl i przecieramy ( na zimerincie powinno wyjść super plus oleje potem ) trochę to zajmuje ale efekt fajny zwłaszcza ze tygrys nie jest mały wiec może być super ;)

Skikut robiłem już coś takiego i nie lubię się powtarzać. Tym bardziej, iż uważam, że takie przecierki najlepiej wychodzą na szarym lub zielonym kamuflażu (kontrast)

Tymczasem.

Zdecydowałem się na podstawkę w zimowym klimacie, a ponieważ w galerii z zimowym Panzer IV usłyszałem krytyczne słowa odnośnie samej bardzo minimalistycznej podstawki, dlatego tym razem zająłem się większym jej urozmaiceniem.

A mianowicie mają być to krzaki czy też wysokie trawy zasypane-zawiane śniegiem.

Jak zwykle zdjęcia zacząłem oglądać już po zrobieniu w 80% podstawki :(

Znalazłem coś takiego.

6czolg.jpg

6kot.jpg

6trawa.jpg

Popróbowałem sobie podobne efekty na nadwyżkowych kępkach traw.

Te ze strzałką chyba będzie najlepsza, ale na końcowy efekt trzeba poczekać, aż całość wyschnie.

5rozsadaprby.jpg

Kępki zrobiłem z dawno nie stosowanej waty stalowej.

"Posadziłem" je przy pomocy wikolu na kawałku sklejki.

5rozsadabezmalowania.jpg

Całość pomalowałem.

5rozsadapomalowana.jpg

Oderwałem i umieściłem na podstawce, która to wcześniej pokryłem śniegiem.

Wygląda to tak.

5rozsadanadioramcezgory.jpg

5rozsadanadioramcezboku.jpg

Mam nadzieje, że wygląda to ciekawiej?

Choć już wiem, iż teraz rośliność zrobiłbym podobnie, ale inaczej.

Ale jak to mówią pierwsze koty za płoty.

Pozdrawiam.

Ja robiłem śnieg podobną metodą kiedyś, że najpierw nanosiłem wikol na podstawkę i posypywałem po prostu sodą, efektem czego po pewnym czasie zamiast biały to śnieg był żółty . U Ciebie na podstawce w miejscu po gąskach śnieg wygląda na nadtopiony. Mógłbyś powiedzieć jak uzyskałeś taki efekt? Czy po prostu mieszałeś sodę z wikolem w różnych proporcjach?

Ogólnie to dodałem za dużo wody, a miejsca po gąsienicach robiłem na końcu resztkami i tak wyszło.

Dlatego też uważam, iż nadtopiony śnieg uzyskamy dodając więcej wody do mieszaniny i nakładając ją cienkimi warstwami. Najlepiej jest potestować przed położeniem finalny.

Jeśli chcesz uzyskać fajny efekt topniejącego śniegu to całość po wyschnięciu pomaluj np, Sidoluxem lub innym lakierem.

Tak zrobiłem tutaj.

91208469.jpg

Dzięki za komentarze.

Lufa zresztą jak cały zestaw nie jest najlepsza.

Ale z reguły nie wymieniam ich na toczone.

Jedynie w ISU nie miałem już wyjścia.

Apropos waty stalowej jej największym minusem jest rdza, która to pojawia się po kontakcie z wodą.

Pół biedy jeśli robimy jakiegoś potwora z bagien.

Wiadomo na brązowym tle rdzy nie widać, ale wiadomo co będzie działo się na białym śniegu :(

Ten problem miałem już przy pracy nad tą dioramką.

flaszkadetale.jpg

I powiem, że dokładne i trwałe pomalowanie załatwia sprawę.

Dioramka stała u mnie kilka miesięcy i rdza nie pojawiła się.

Ale w tym wątku pojawił się pewien problem.

Bo na tych spreparowanych na desce kępkach, które posłużyły mi do testów pojawiły się ślady rdzy.

Ale nie na wszystkich.

Pojawiły sie tylko na tych które powygniatałem w celu pokazania ciężaru śniegu.

Wiadomo farba poodskakiwała i tyle.

Na pracy docelowej też musiałem powygniatać kępy traw (szkoda, że nie zrobiłem tego przed ich malowaniem)

Po wygnieceniu farba poodchodziła hmmm... Starałem się ją podmalować, ale mogłem użyć tylko pędzla.

Do pokrycia trawy śniegiem rozrobiłem już miksturę o mniejszej zawartości wody.

A po nałożeniu intensywnie suszyłem suszarką.

Ale i tak pewnie zardzewieje.

Nic, będę martwił się jutro.

Może coś uda się wykombinować.

Na teraz wygląda to tak:

tankga.jpg

Pozdrawiam.

Trawa, a raczej śnieg nie zardzewiał.

Obecnie zastanawiam się mocno nad malowaniem. Oglądam fotki i przekonuje się do bardzo ciemnej bazy wręcz brązowej.

Oczywiście na ten brąz pójdzie biała.

Model Radka bardzo mi się spodobał.

Oglądając warsztat zauważyłem, że tu baza jest właśnie taka ciemna.

radekx.jpg

Dla kontrastu pokazuje model z forum missing-linx (baza bardzo jasna, delikatnie mówiąc średni mi się podoba)

zle.jpg

I jeszcze skan z książki Jacka Solarza pt. TYGRYSY W WALCE

tygrysywwalcejaceksolar.jpg

Tutaja baza nie jest może, aż tak ciemna, ale nie jest też za jasna.

Trzeba pamiętać, iż zimowy kamuflaż nakładany był w warunkach polowych na pojazd zabrudzony letnim kurzem, a potem zachlapany jesiennym błotem.

Pozdrawiam.

Model pomalowany zgodnie z w.w. przemyśleniami.

Baza pod Sidolux i biały kamuflaż.

malowanieczolg.jpg

malowaniewieza.jpg

A i jeszcze przed Sidoluxem psiknę całość rozwodnionym bazowym, ażeby troche rozjaśnić gąsienice i elementy pomalowane na czarno.

Pozdrawiam.