Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Do zaimplementowania z erfiksa do italki, to kanały dolotowe do silników, oraz koła z goleniami mlg .A i tak to zrobiłem tylko ze wzgledu na perforacje w komorach podwozia.

Z że tym że jesli ktos ma koła z Mig-23 to lepiej ich uzyc.

• 3 weeks later...
Napisano

Od wczoraj jest dostępny "nowy" Fairey Swordfish w zestawie z 8. farbkami (Humbrol'a), klejem i 2. pędzelkami. Jak dla mnie, rewelacyjny zestaw dla początkujących, ale nie tylko, nie każdy posiada farbki do samolotów RAFu.

zestaw extra

5597.jpg

zestaw standardowy

4843.jpg

Napisano
Czy kalkomanie w tych zestawach są takie same?

Różnią się.

1. zest. extra (wyd. spec.):

A50133_1.jpg

May 26th 1941, the Ark Royal launched its Fairey Swordfish torpedo bombers for an attack on the German battleship Bismarck. In a final attack, almost in darkness at 21:05, a hit by a single torpedo from a Swordfish of 818 NAS (piloted by John Moffat) jammed Bismarck’s rudder and steering gear. Now unable to escape, Bismarck was sunk by HMS King George V and HMS Rodney on the following day.

A04053-A.jpg

K8393/E5A, No.824 Naval Air Sqn, Fleet Air Arm, HMS Eagle, Operation Judgement, Taranto, 11th Nov 40

A04053-B.jpg

K8449, No.820 Naval Air Sqn, HMS Courageous, March 1939

PS. Airfix.Com prawdę ci powie. Zauważ też, że model drugiego zestawu mają dwie wersje, bombową i torpedową.

Napisano

Fajnie, że zapodadzą Sworfisha na baniakach, ale większość z tych modeli to chyba już dawno się ukazało, czy się mylę??

Napisano
le większość z tych modeli to chyba już dawno się ukazało, czy się mylę??

oj, taki np. a-4b skyhawk był robiony przez fujimi, ale od lat już nie widziałem wznowienia,

hobby boss zapowiada od 2011 ale tez go jeszcze nie widać,

także ten model to wg. mnie strzał w dziurę rynkową,

Napisano
No własnie, np Emil-czy go już nie było wcześniej?

Już sobie przypomniałem, obie wersje Swordfishy były już puszczone przez Airfixa i to ze 30 lat temu, pamiętam, że miałem problem z tymi pływakami, nie było wtedy takich klejów jak kropelka, "Pudzian", Cyjanopan. Chyba, że był to Matchbox (??), pamięć już nie ta.

airfix-swordfish-full-colour-picture-box-issue-3183-p.jpg

źródło: http://www.heritageaviationmodelsltd.com (masa zdjęć pudełek modeli z 30+. letnim stażem)

Napisano

ja mam starego Swordfisha z Novo z pływakami. Jeszcze nie sklejałem, więc nie wiem jak ze składalnością.

Napisano
ja mam starego Swordfisha z Novo z pływakami. Jeszcze nie sklejałem, więc nie wiem jak ze składalnością.

Pewnie jak to bywa z Novo-trochę szpachli i ujdzie w tłumie

Napisano
ale większość z tych modeli to chyba już dawno się ukazało, czy się mylę??
Pokazane w skali 1/72 Bf-109E, P-51/F-51 Mustang i Spitfire F22 są "new tool", czyli z nowo opracowanych form. Oczywiście zestawy Messera i Mustanga Airfix miał od dawna w ofercie, ale to będą zupełnie nowe modele.
Napisano

Właśnie oblookałem nowego Swordfisha (MK.I) i jest ... rewelacyjny, masa detali których nie było w starej wersji (posiadam z Allegro), cud miód, jak by to tak można było powiedzieć. W wolnej chwili postaram się o inboxa.

Napisano

A którego masz, tez od bismarka czy taku na tarent?

Bardziej mi zależy na tym drugim

Napisano
A którego masz, tez od bismarka czy taku na tarent?

Bardziej mi zależy na tym drugim

Wersje "podstawową" czyli bez farbek.

Powiem wam, że samo pudło zachęca do kupienia modelu.

A co warte są te farbki dodawane do zestawów ?

Przydadzą się do malowania pisanek.

Co do farbek to bez przesady, zestaw akryli Hubrola i tyle.

Powiem wam, że zestaw sprzedaje się prawie tak samo jak ten bez.

Będąc szczawiem dostałem kiedyś taki zestaw i byłem "osikany" ze szczęścia, że nie muszę czekać tygodnia aż na 'Skrze' kupię farbki, bo takich w sklepach nie było. Na jakimś forum (Armoramy??) widziałem jak jeden koleś odstawił Swordfisha "fabrycznymi" farbkami i .. rewelka. Bardzo sobie je chwalił.

Napisano

Dzięki skala72. Miecznik właśnie trafił na listę do kupienia

Mam na sprzedaż dwa revellowe, chce ktoś?

Napisano