Gadas_75 Napisano 3 Stycznia 2012 Share Napisano 3 Stycznia 2012 Cześć. Ja też, ja też do konkursu. Z modelem, który zawsze chciałem skleić, czyli RWD-5 w malowaniu Aeroklubu Warszawskiego. Będąc małoletnim modelarzem skleiłem kilka RWD-5, ale wszystkie w wersji BIS, ponieważ wycięcie w kadłubie dwuosobowej kabiny wydawało mi się niewykonalne, a zawsze szkoda mi było zepsuć model. Ale dzisiaj jestem dużo starszy, odważniejszy, a 10 zł nie jest już fortuną. Okazało się, że wystarczy proste narzędzie i proszę, pierwsze koty za płoty: Chociaż wydaje mi się, że kiedyś plastyk był twardszy, no chyba, że ja po prostu miałem mniej siły, tak samo jak wydawało mi się, że kiedyś ten model był trochę większy. Jeszcze jedno, różni ludzie, różnie mówią, ale nie znalazłem nigdzie jednoznacznej informacji na temat koloru wnętrza kabiny, wiem, że przez te szybki i tak nie będzie wiele widać, ale jasny od ciemnego na pewno będzie dało się odróżnić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 3 Stycznia 2012 Share Napisano 3 Stycznia 2012 Cześć Gadas! Bardzo się cieszę z wyboru tematu i wpisu na MiG-owej Galerii Masz tu trochę konkurencji. Jest kilka RWD. Jak czegoś nie wiesz, to tak Ci po cichu podpowiem - idź na wątek Jarka38 i tam się wszystkiego można dowiedzieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 4 Stycznia 2012 Share Napisano 4 Stycznia 2012 Kolejny RWD - masz w tym konkursie mocnego konkurenta - życzę powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gadas_75 Napisano 4 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 4 Stycznia 2012 Kadłub sklejony, obrobiony, gdzie nie gdzie jeszcze drobne poprawki, miejsce pilota i pasażera raczej gotowe, chciałoby się dorobić pasy, ale jak standard to standard. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gadas_75 Napisano 5 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 5 Stycznia 2012 Pomalutku do przodu, model siknięty podkładem: Wnętrze niestety nie będzie widoczne, ponieważ podczas obróbki przednia szyba zrobiła mi psikus i rozmnożyła się przez podział , nie chcąc czekać, aż te dwie małe urosną (nie wiem ile taki proces może trwać ) skleiłem je razem i znów jest jedna szyba, jednak z uwagi na skazę została zaszpachlowana i zostanie pomalowana, a z nią reszta oszklenia, mimo wszystko jestem dobrej myśli i mam nadzieję, że będzie fajnie wyglądać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 5 Stycznia 2012 Share Napisano 5 Stycznia 2012 Bardzo fajnie wygląda w tym podkładzie. Estetycznie. Jaka to farba? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gadas_75 Napisano 5 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 5 Stycznia 2012 Czarny podkład od Vallejo: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 6 Stycznia 2012 Share Napisano 6 Stycznia 2012 Czarny podkład od Vallejo: Adam słabo z tym podkładem ,jeśli masz zamiar maskowac a na pewno masz bo ja inaczej tego Aeroklubowego malunku nie widze to będziesz miał problem,ten podkład nie trzyma sie z byt mocno plastiku i najpewniej wszystko odejdzie z maskami./W Super Modelu w którymś z ostatnich jest warsztat " Dany " i jest o tym mowa. To jest podkład akrylowy i trzyma sie słabiutko ,podobnie jak farby Valleyo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gadas_75 Napisano 6 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 6 Stycznia 2012 Dzięki za czujność, ale robiłem próby i wypadły pomyślnie, taśma Tamiya odrywana po około 30 godzinach odeszła bez problemu. Dokładniej to jest podkład akrylowo-poliuretanowy, więc jak nazwa wskazuje, powinien być mocniejszy od farby, ale zobaczymy, mam nadzieję, że spisze się jak przy teście i nie zawiedzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drabik Napisano 6 Stycznia 2012 Share Napisano 6 Stycznia 2012 Wnętrze niestety nie będzie widoczne, ponieważ podczas obróbki przednia szyba zrobiła mi psikus i rozmnożyła się przez podział , nie chcąc czekać, aż te dwie małe urosną (nie wiem ile taki proces może trwać ) skleiłem je razem i znów jest jedna szyba, jednak z uwagi na skazę została zaszpachlowana i zostanie pomalowana, a z nią reszta oszklenia, mimo wszystko jestem dobrej myśli i mam nadzieję, że będzie fajnie wyglądać. "Weź no się nie wygłupiaj", szarpnij się na jeszcze jednego RWDziaka i zachowaj się jak kanibal... Jakby co - będziesz miał w zapasie mały składzik części zamiennych... A swoją drogą - całkiem ciekawie wygląda cały w czerni skąpany... NST? (Nocny Samolot Turystyczny) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 6 Stycznia 2012 Share Napisano 6 Stycznia 2012 Kolega drabik ma rację. Nie wyrażamy zgody na pomalowanie szybek! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gadas_75 Napisano 6 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 6 Stycznia 2012 ...szarpnij się na jeszcze jednego RWDziaka i zachowaj się jak kanibal... Tak chciałem zrobić, ale ten był jedyny, dostępny w mojej okolicy i nie zapowiada się, aby w najbliższym czasie pojawił się kolejny, a nie będę szalał z zakupami internetowymi, dla jednego modelu. Nie wyrażamy zgody na pomalowanie szybek! Jak to mówią fachowcy z KMN: „będzie pan zadowoloooony” Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 6 Stycznia 2012 Share Napisano 6 Stycznia 2012 Dzięki za czujność, ale robiłem próby i wypadły pomyślnie, taśma Tamiya odrywana po około 30 godzinach odeszła bez problemu. To albo masz jakiś lepszy podkład albo ja coś robię źle, bo pomimo odtłuszczania dynksem, osłabiania kleju na taśmach czy to tamiyi czy nylonowych zawsze, zostawała farba na taśmie. Z większym g.... do czynienia nie miałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gadas_75 Napisano 7 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 7 Stycznia 2012 Tak mnie zestresowaliście, że aż miałem senne koszmary, śniło mi się jak to nienaruszona farba w całości, jak folia odchodzi od modelu razem z taśmą. Z tego wszystkiego o godzinie czwartej rano z drżącymi rękami przystąpiłem do odrywania taśmy, no i… problemów brak, jedynie przy ogonie czerwona farba podeszła trochę pod taśmę, ale to już poprawię pędzelkiem. Wychodzi na to panowie, że robicie coś nie tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 7 Stycznia 2012 Share Napisano 7 Stycznia 2012 Powiedz Kolego co to za srebrna farba, bo wygląda bardzo dobrze! Na łuku czerwonego i srebrnego troszkę nierówno wyszło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gadas_75 Napisano 8 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 8 Stycznia 2012 Powiedz Kolego co to za srebrna farba, bo wygląda bardzo dobrze! Vallejo Air 71064 Na łuku czerwonego i srebrnego troszkę nierówno wyszło. Na żywo nie jest to tak widoczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gadas_75 Napisano 11 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 11 Stycznia 2012 Kalki położone, jak na takie „grubasy” nawet fajnie siadły Jeszcze kilka drobnych elementów i pora kończyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek38 Napisano 11 Stycznia 2012 Share Napisano 11 Stycznia 2012 Jeśli nie jest za późno, to mam propozycję; wysyłam Tobie pod wskazany adres półtorej kompletu, bo bez przedniego jednego przeszklenia - robi za mustro - oszklenie. W zamian oczekuję przeróbki tego co jest na standard. Jesteś zainteresowany takim interesem? Czekam na adres na PW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 11 Stycznia 2012 Share Napisano 11 Stycznia 2012 Świetnie wygląda. Szkoda tylko że te szyby przyciemniane ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gadas_75 Napisano 13 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 13 Stycznia 2012 Jeśli nie jest za późno, to mam propozycję; wysyłam Tobie pod wskazany adres półtorej kompletu, bo bez przedniego jednego przeszklenia - robi za mustro - oszklenie. W zamian oczekuję przeróbki tego co jest na standard. Jesteś zainteresowany takim interesem? Czekam na adres na PW. Dzięki za propozycje, ale skrzydło jest już na swoim miejscu i myślę, że na tym etapie wymiana oszklenia, mogła by się źle skończyć. A to już ostatni element układanki: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr A Napisano 13 Stycznia 2012 Share Napisano 13 Stycznia 2012 Fajne to śmigło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 13 Stycznia 2012 Share Napisano 13 Stycznia 2012 Szkoda tylko że te szyby przyciemniane ;) Wygląda teraz jak Oszklenie lipa reszta bardzo fajna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek38 Napisano 13 Stycznia 2012 Share Napisano 13 Stycznia 2012 W porządku, gdybyś jednak zmienił zdanie, propozycja cały czas aktualna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drabik Napisano 13 Stycznia 2012 Share Napisano 13 Stycznia 2012 Przyciemniane szyby to standard chińskich samochodzików;) Błagam - zrób jeszcze jednego RWDziaka, takiego z normalnymi szybkami, bo reszta wyszła Ci przezacnie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drabik Napisano 13 Stycznia 2012 Share Napisano 13 Stycznia 2012 W porządku, gdybyś jednak zmienił zdanie, propozycja cały czas aktualna Jarku - może jak masowo wsiądziemy na Adama - to zdanie zmieni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi