dumapolski Napisano 10 Stycznia 2012 Share Napisano 10 Stycznia 2012 A skoro dobry spaw jest gładki, to opłaca się go robić na modelu w 1/72? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 10 Stycznia 2012 Share Napisano 10 Stycznia 2012 Jak pisałem na pawach się nieznam Janusz. Wiem tylko że jak mój dziadek, a był spawaczem całe życie ospawał sobie pies węglowy do C.O. to spawy były na coś co wyglądało jak rybia łuska. Myślę że jak ich nie zrobisz i tak będą dobre. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twitch Napisano 10 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 10 Stycznia 2012 A skoro dobry spaw jest gładki, to opłaca się go robić na modelu w 1/72? Wiesz jak ktoś ma cierpliwość... to czemu nie. Tylko ja bym sobie darował robienie "faktury" na nich (przy tej skali) Jak pisałem na pawach się nieznam Janusz. Wiem tylko że jak mój dziadek, a był spawaczem całe życie ospawał sobie pies węglowy do C.O. to spawy były na coś co wyglądało jak rybia łuska. Myślę że jak ich nie zrobisz i tak będą dobre. Ja się wypowiadam na temat techniki z dnia dzisiejszego... kto wie jak wyglądało to w tamtych czasach. Może faktycznie wyglądały jakby były "nasmarkane" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kub Napisano 10 Stycznia 2012 Share Napisano 10 Stycznia 2012 A może weź bardzo rozcieńczoną szpachlówkę nałóż ją i za pomocą wykałaczki zrób fakturę pułki będzie mokra. Kiedy będzie zasychała zmniejszy objętość i złagodzi fakturę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 11 Stycznia 2012 Share Napisano 11 Stycznia 2012 Mój tata jest spawaczem - jak ktoś chce to podeślę fotki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twitch Napisano 12 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 12 Stycznia 2012 Mój tata jest spawaczem - jak ktoś chce to podeślę fotki. Ostatnia próbka z odnowienia kursu I jak tu się zdecydować ma wygląd spawu... jakieś propozycje ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
liec Napisano 12 Stycznia 2012 Share Napisano 12 Stycznia 2012 Jeśli chodzi o panceria drugowojenne, może chodzi tu o mniejszą staranność wykonania, może gorsze materiały i narzędzia, może większą "skalę", wagę spawanych części, nie wiem nie znam się na tym, ale na oryginałach pancernych znajdują się jednak mimo wszystko czasem brzydsze, czasem ładniejsze, ale widoczne - spawy. Prawda - Odwzorowywanie ich w skali 1/72 i podobnych jest często nieuzasadnione. Jednak, w skali 1/35 w mojej opinii można śmielej próbować takich praktyk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twitch Napisano 13 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 13 Stycznia 2012 Zdjęcia tak na szybko... wiem że nie jest to jakaś rewelacja, spawy nie są rewelacyjne, konstrukcja pozostawia wiele do życzenia... ale to jest statysta do dioramki i moja pierwsze podejście do zrobienia czegoś od podstaw Wyrok ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 14 Stycznia 2012 Share Napisano 14 Stycznia 2012 Spawy za wielkie.W rzeczywistości miały by kilka cm szerokości - jak nie więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jurgen75 Napisano 14 Stycznia 2012 Share Napisano 14 Stycznia 2012 Fakt - musisz troszkę je odchudzić. Co do samej technologii spawania - nie szukajcie analogii pomiędzy spawaniem płyty pancernej paro - paronasto centymetrowej grubości metodami bez mała z przed 100 lat ze spawaniem kątownika grubości paru milimetrów TIG-iem, albo MIG-iem. Nawet elektrodą. Nie ma żadnych analogii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twitch Napisano 14 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 14 Stycznia 2012 Dobra spawy się odchudzi a tak poza tym ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol_Max Napisano 14 Stycznia 2012 Share Napisano 14 Stycznia 2012 A tak poza tym jest fajnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dumapolski Napisano 14 Stycznia 2012 Share Napisano 14 Stycznia 2012 Rzeczywiście, nie licząc spawów, to całkiem nieźle wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
templess Napisano 14 Stycznia 2012 Share Napisano 14 Stycznia 2012 Zgadzam się z poprzednikami. Spawy mocno przesadzone. Reszta całkiem ok. Po przeszlifowaniu i pomalowaniu, nawet podkładem będzie wyglądać już całkiem przyzwoicie. Trzymam kciuki i kibicuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skikut87 Napisano 14 Stycznia 2012 Share Napisano 14 Stycznia 2012 Zgadzam się spawy przesadzone. Zrób je z pozostałości ramek czyli podgrzej wydłuż i te cienkie paski przyklejaj potem smaruj klejem i rób fakturę. Co do spawów pionowych ja osobiscie spawał bym je w pozycji PG a te jak wiadomo posiadają ładne. gładkie lico P.S Ładne lico Twich czy to spawanie TIGiem?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twitch Napisano 14 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 14 Stycznia 2012 P.S Ładne lico Twich czy to spawanie TIGiem?? MAG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twitch Napisano 12 Lutego 2012 Autor Share Napisano 12 Lutego 2012 Środek wanny już mam ukończony i w podkładzie... pytanie na jaki kolor ją malować, minia czy coś innego ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 12 Lutego 2012 Share Napisano 12 Lutego 2012 Dla mnie extra!Powiedz-jak teraz będziesz się zachowywał w czasie alarmu powietrznego lub innego?(patrz-materiał do budowy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twitch Napisano 12 Lutego 2012 Autor Share Napisano 12 Lutego 2012 Dla mnie extra!Powiedz-jak teraz będziesz się zachowywał w czasie alarmu powietrznego lub innego?(patrz-materiał do budowy) Mam jeszcze jedną taką planszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 12 Lutego 2012 Share Napisano 12 Lutego 2012 a to co innego!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twitch Napisano 17 Lutego 2012 Autor Share Napisano 17 Lutego 2012 Prace z wanną brną nadal do przodu... wiem że nie jest ona rewelacyjna ale to mój pierwszy w życiu projekt zrobienia czegoś od podstaw... proszę o łagodny wymiar kary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 17 Lutego 2012 Share Napisano 17 Lutego 2012 Coś ty to pociął - ,,alarm powietrzny", ,,podać nazwę skażenia" Są lekkie zwichrowania ale nie jest źle. Podoba mi się. Po farbie będzie dobrze wyglądać.Tylko te ściany zewnętrzne musisz dokleić i będzie super . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 17 Lutego 2012 Share Napisano 17 Lutego 2012 A może go całego zrobisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 17 Lutego 2012 Share Napisano 17 Lutego 2012 Wydaje mi się, że może być problem z dorobieniem kół i innych detali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twitch Napisano 17 Lutego 2012 Autor Share Napisano 17 Lutego 2012 Coś ty to pociął - ,,alarm powietrzny", ,,podać nazwę skażenia" Są lekkie zwichrowania ale nie jest źle. Podoba mi się. Po farbie będzie dobrze wyglądać.Tylko te ściany zewnętrzne musisz dokleić i będzie super . Dzięki że się podoba ściany zewnętrzne dokleję jak skończę z górą (jeszcze kilka cięć będzie) no i jak wymaluje do końca środek. A może go całego zrobisz? Tak jak Grzesiek pisał w niektórych kwestiach byłby już mega problem... no i podejrzewam że by mnie to już przerosło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi