Skocz do zawartości

Panzer VIII Maus / Wanna / Od Podstaw / 1:35

Twitch

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 84
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Jak pisałem na pawach się nieznam Janusz. Wiem tylko że jak mój dziadek, a był spawaczem całe życie ospawał sobie pies węglowy do C.O. to spawy były na coś co wyglądało jak rybia łuska. Myślę że jak ich nie zrobisz i tak będą dobre.

A skoro dobry spaw jest gładki, to opłaca się go robić na modelu w 1/72?

Wiesz jak ktoś ma cierpliwość... to czemu nie. Tylko ja bym sobie darował robienie "faktury" na nich (przy tej skali)

Jak pisałem na pawach się nieznam Janusz. Wiem tylko że jak mój dziadek, a był spawaczem całe życie ospawał sobie pies węglowy do C.O. to spawy były na coś co wyglądało jak rybia łuska. Myślę że jak ich nie zrobisz i tak będą dobre.

Ja się wypowiadam na temat techniki z dnia dzisiejszego... kto wie jak wyglądało to w tamtych czasach.

Może faktycznie wyglądały jakby były "nasmarkane"

A może weź bardzo rozcieńczoną szpachlówkę nałóż ją i za pomocą wykałaczki zrób fakturę pułki będzie mokra. Kiedy będzie zasychała zmniejszy objętość i złagodzi fakturę.

Mój tata jest spawaczem - jak ktoś chce to podeślę fotki.

DSC_0061.JPG

Ostatnia próbka z odnowienia kursu

I jak tu się zdecydować ma wygląd spawu... jakieś propozycje ??

Jeśli chodzi o panceria drugowojenne, może chodzi tu o mniejszą staranność wykonania, może gorsze materiały i narzędzia, może większą "skalę", wagę spawanych części, nie wiem nie znam się na tym, ale na oryginałach pancernych znajdują się jednak mimo wszystko czasem brzydsze, czasem ładniejsze, ale widoczne - spawy. Prawda - Odwzorowywanie ich w skali 1/72 i podobnych jest często nieuzasadnione. Jednak, w skali 1/35 w mojej opinii można śmielej próbować takich praktyk.

Zdjęcia tak na szybko... wiem że nie jest to jakaś rewelacja, spawy nie są rewelacyjne, konstrukcja pozostawia wiele do życzenia... ale to jest statysta do dioramki i moja pierwsze podejście do zrobienia czegoś od podstaw

Wyrok ??

DSC_0067%20kopia.jpg

DSC_0065%20kopia.jpg

DSC_0063%20kopia.jpg

DSC_0066%20kopia.jpg

Fakt - musisz troszkę je odchudzić. Co do samej technologii spawania - nie szukajcie analogii pomiędzy spawaniem płyty pancernej paro - paronasto centymetrowej grubości metodami bez mała z przed 100 lat ze spawaniem kątownika grubości paru milimetrów TIG-iem, albo MIG-iem. Nawet elektrodą. Nie ma żadnych analogii.

Zgadzam się spawy przesadzone. Zrób je z pozostałości ramek czyli podgrzej wydłuż i te cienkie paski przyklejaj potem smaruj klejem i rób fakturę. Co do spawów pionowych ja osobiscie spawał bym je w pozycji PG a te jak wiadomo posiadają ładne. gładkie lico

P.S

Ładne lico Twich czy to spawanie TIGiem??

• 4 weeks later...
Dla mnie extra!Powiedz-jak teraz będziesz się zachowywał w czasie alarmu powietrznego lub innego?(patrz-materiał do budowy)

Mam jeszcze jedną taką planszę

Prace z wanną brną nadal do przodu... wiem że nie jest ona rewelacyjna ale to mój pierwszy w życiu projekt zrobienia czegoś od podstaw... proszę o łagodny wymiar kary

DSC_0163.JPG

DSC_0164.JPG

DSC_0165.JPG

DSC_0166.JPG

DSC_0167.JPG

DSC_0168.JPG

Coś ty to pociął - ,,alarm powietrzny", ,,podać nazwę skażenia"

Są lekkie zwichrowania ale nie jest źle. Podoba mi się. Po farbie będzie dobrze wyglądać.Tylko te ściany zewnętrzne musisz dokleić i będzie super .

Coś ty to pociął - ,,alarm powietrzny", ,,podać nazwę skażenia"

Są lekkie zwichrowania ale nie jest źle. Podoba mi się. Po farbie będzie dobrze wyglądać.Tylko te ściany zewnętrzne musisz dokleić i będzie super .

Dzięki że się podoba ściany zewnętrzne dokleję jak skończę z górą (jeszcze kilka cięć będzie) no i jak wymaluje do końca środek.

A może go całego zrobisz?

Tak jak Grzesiek pisał w niektórych kwestiach byłby już mega problem... no i podejrzewam że by mnie to już przerosło