mieszko988 Napisano 17 Stycznia 2012 Share Napisano 17 Stycznia 2012 Ja jadę bez podkładu kilka cienkich warstw i ładnie się pokryje Ładnie Twój MiG wygląda, Widać, że czysto jest sklejany Jeszcze trochę i już będzie z górki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 17 Stycznia 2012 Share Napisano 17 Stycznia 2012 (edytowane) pod akryl powinien być podkład bo jak będziesz maskował do malowania anten to może odejść ,daj ze spraya podkład jakiś samochodowy Motip albo inny i pomaluj alu tylko dobrze rozcieńcz najlepiej wódeczką EDIT: zaszpachluj zaznaczone miejsce i wygładz patyczkiem nasączonym zmywaczem do paznokci Edytowane 17 Stycznia 2012 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fallstart Napisano 17 Stycznia 2012 Share Napisano 17 Stycznia 2012 Również maluję Pactrami pędzlem i podkładu praktycznie nie stosuję - z wyjątkiem bardzo dużego kontrastu (np. jasna farba na bardzo ciemny plastik). Farbę z owiewki można zmyć zmywaczem Wamodu do akryli, można też spróbować spirytusem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 18 Stycznia 2012 Share Napisano 18 Stycznia 2012 Mialem możliwość malowania pactra aluminium i zostawia smugi...ciężko malowac jedna warstwą a kazda kolejna optycznie pogrubia powłokę i "zaciera" linie podziału,przynajmniej malując pedzlem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BigJ Napisano 19 Stycznia 2012 Share Napisano 19 Stycznia 2012 Również maluję Pactrami pędzlem i podkładu praktycznie nie stosuję - z wyjątkiem bardzo dużego kontrastu (np. jasna farba na bardzo ciemny plastik). Farbę z owiewki można zmyć zmywaczem Wamodu do akryli, można też spróbować spirytusem. Można też Cleanluxem (chyba tak to się nazywa - ogólnie zmywacz do Sidoluxa). Nie musisz zmyważ całej farby - jak potrzesz kilka razy zacieki nasączonym pędzlem, to farba powinna się w tym miejscu złuszczyć i dać zetrzeć (przetestowałem tą metodę na mastercraftowym F-16 i było ok). Jak dobrze pójdzie, to nawet nie będziesz musiał poprawiać malowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jkorjat Napisano 19 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 19 Stycznia 2012 z modelem stoję w miejscu ale postanowiłem trochę zaśmiecić forum ;P kupiłem dziś dawce organów do przeszczepu podwieszenia, ale jak otworzyłem pudełko to się załamałem : te niżej to nowo zakupione, nie wiem czy jest sens je "ratować" . Ja wiem że ten model kosztuje tyle co kebab, ale naprawde.... ech. Jedynym plusem jest instrukcja malowania i nowa kalkomania, co zachęca mnie do jego zmiany.W sumie mamy dokładnie trzy takie same migi w tym konkursie to : albo to mniej patriotycznie i trudniej dla mnie : swoją drogą, ciekawe czy ktoś kto robił instrukcje do modeli mastrcrafta widział w ogóle kiedyś wypraski bo czegoś takiego próżno szukałem w pudełku idę szpachlować dziubać szlifować i walić głową w ścianę dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mieszko988 Napisano 19 Stycznia 2012 Share Napisano 19 Stycznia 2012 Ja wiem że ten model kosztuje tyle co kebab, kebab z colą nawet :P Ale te zasobniki to tragedia kontrola jakości jest na wysokim poziomie Kalki są fajne i przynajmniej jest godło :P Czeskie malowanie jest bardzo ciekawe może fajnie mig wyglądać w takim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 19 Stycznia 2012 Share Napisano 19 Stycznia 2012 jkorjat jeśli na kalkach masz godło 41 plm. to mile widziane było by to malowanie jak możesz daj dokładny skan malowania fotela KM 1 z instrukcji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jkorjat Napisano 20 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 20 Stycznia 2012 Witam Zaśmiecania ciąg dalszy ;) Przejrzałem sporo zdjęć czeskiego malowania, i kusi oj kusi. Na razie przygotuje miga do malowania, pokryje go pierwszą warstwą aluminium i będę myślał bo numer boczny 9110 też kusi :P ( ale już mam chętnego na te kalki więc jakby co się nie zmarnują :P ) Póki co zastanawiam się, i szukam informacji na jego temat, może ktoś coś wie?! Mój czeski jest raczej słaby a dokładniej nie znam go ni w ząb ;) wyszperałem na razie tyle : Eduard robi go w tym malowaniu w 1:48 jest to malowanie z 1991 roku dla 11 regimentu myśliwców w bazie powietrznej Zatec. Samolot w został wyprodukowany w 1972 roku ( nr serii: 965212 w 2002 zakończył żywot z wymontowanym silnikiem i aktualnie stanowi całkiem ładny pomnik. ( jak będę w domu to wrzucę zdjęcia. ) Zastanawia mnie tylko to logo z "40" przy dziobie, bo nie mam pojęcia co ono oznacza a nie chciał bym walnąć gafy robiąc coś " niestosownego" nie wiem za bardzo co niestosownego miał bym zrobić, ale profilaktycznie wolał bym wiedzieć :P a no i pytanie kompletnego laika w wątku 1:1 znalazłem w spisie polskich migów coś takiego : Mikojan Gurewicz MiG-21PFM 94A5212 5212 34 plm Rozumiem że to tylko zbieżność numerów bocznych ( inna seria ) Co do malowania fotela wrzucę jutro rano jak znów będę miał w rękach instrukcje Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
young Napisano 20 Stycznia 2012 Share Napisano 20 Stycznia 2012 jak możesz daj dokładny skan malowania fotela KM 1 z instrukcji A co Ty chcesz z tym zrobić Robercie? Trzy kolory, w tym jeden czerwony, do niczego to nieprzydatne. Dobry schemat malowania KM-1 był w Mini Replice ;) malowanie z 1991 roku dla 11 regimentu myśliwców Regime...co? Oni chyba mieli tam pułki, jak my... 94A5212 to wersja PFM. Twój 965212 to MF. No i nie ma się co dziwić, nawet u nas latały maszyny różnych wersji z takim samym numerem bocznym. Np. PFM i MF 7904 itd. Przy liczbie wyprodukowanych s-tów nie ma się co dziwić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 20 Stycznia 2012 Share Napisano 20 Stycznia 2012 A co Ty chcesz z tym zrobić Robercie? Trzy kolory, w tym jeden czerwony, do niczego to nieprzydatne. Dobry schemat malowania KM-1 był w Mini Replice ;) Mam ten numer ,z resztą z innymi fotelami też mam ,tak chciałem skonfrontowac i zobaczyć co tam MC wymyslił bo rysunek dość ciekawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jkorjat Napisano 21 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 21 Stycznia 2012 malowanie z 1991 roku dla 11 regimentu myśliwców Regime...co? Oni chyba mieli tam pułki, jak my... Tak jak mówiłem, pytanie laika tłumaczyłem bezpośrednio z angielskiego No. 5212, MiG-21MF, 11th Fighter Regiment, Zatec Air Base, Czechoslovakia, October, 1991 Na swoją obronę zacytuje wikipedie : "Regiment – termin z zakresu wojskowości, używany często wymiennie z terminem pułk, jednak nie zawsze z nim tożsamy." Ale generalnie mea culpa, mea maxima culpa logo z 40 to symbol upamiętniający 40 lecie 11 pułku Aktualnie wygląda tak : i jedno zdjęcie w locie : Chyba jednak zrezygnuje z tego malowania ale nie na zawsze, ostrze sobie ząbki na jakiś ludzki zestaw z migem 21 bo mi się ta maszyna spodobała i takim malowaniu, ojj będzie piękna ( o ile marne zdolności pozwolą :P) Tak więc sorry za zawracanie głowy ;) Zdjęcie z instrukcji dotyczące malowania fotela : co by nie było to nie przypomina to tego co znaleźliśmy wszyscy w tym zestawie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jkorjat Napisano 22 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 22 Stycznia 2012 ostatnie ujęcia przed malowaniem owiewka nieprzyczepiona, przykleję ja po pierwszej warstwie farby widać a tych zdjęciach jak wiele muszę się jeszcze nauczyć, i raczej dumny z niego być nie mogę, ale rozpoczęty to i musi być skończony, walkowerem się nie poddam lecę po wódeczkę, pół litra na jedna pactre starczy ? za dużo ? nie , bo co zostanie to dla mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mieszko988 Napisano 22 Stycznia 2012 Share Napisano 22 Stycznia 2012 powodzenia przed malowaniem bo mój mig średnio wygląda po pactrze :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zaszczyt Napisano 22 Stycznia 2012 Share Napisano 22 Stycznia 2012 Czekam z niecierpliwością na wyniki malowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 22 Stycznia 2012 Share Napisano 22 Stycznia 2012 Mieszko a spróbuj prze polerowac srajtasmą tą pactre może cos pomoże. jkorjat a o OCP nie zapomniałeś wkleisz pózniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 22 Stycznia 2012 Share Napisano 22 Stycznia 2012 Osłonę radaru przydałoby się zaostrzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 22 Stycznia 2012 Share Napisano 22 Stycznia 2012 Osłonę radaru przydałoby się zaostrzyć. Klasa standard ;) W tych modelach wszystko zdałoby się poprawić, ale takie zabawy tylko w open. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 22 Stycznia 2012 Share Napisano 22 Stycznia 2012 ostatnie ujęcia przed malowaniem Jak nie masz aero, to sugerowałbym użycie aluminiowego spray'u, może być nawet samochodowy np Motip. Wymalowanie równej srebrnej powierzchni pędzlem to sztuka, która rzadko komu się udaje... Poza tym ja wszelakie podwieszenia (które maluję oddzielnie) , często też podwozie wklejam dopiero po wymalowaniu bryły modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 22 Stycznia 2012 Share Napisano 22 Stycznia 2012 Osłonę radaru przydałoby się zaostrzyć. Klasa standard ;) W tych modelach wszystko zdałoby się poprawić, ale takie zabawy tylko w open. No nie Michał to tylko kilka ruchów papierem sciernym i wygląd osłony bliższy oryginałowi ,nie wydaje mi sie żeby to w OPENa wchodziło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 22 Stycznia 2012 Share Napisano 22 Stycznia 2012 Ten sam zestaw - dwa dni roboty, jeden dzień klejenie i szpachlowanie, drugi malowanie - Pactra, pędzel. Mój pierwszy MiG, - dawno w koszu, później już tylko aerograf. Mały detalik można pomalować farbą metaliczną ale cały model? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zaszczyt Napisano 22 Stycznia 2012 Share Napisano 22 Stycznia 2012 jak osiągnąłeś taki wyniki malowania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jkorjat Napisano 22 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 22 Stycznia 2012 jkorjat a o OCP nie zapomniałeś wkleisz pózniej nie zapomniałem, stwierdziłem że mało będzie to to wygodne przy malowaniu, i czeka sobie w pudełku ;) w przyszłości podobnie zrobię z podwieszeniami tak jak radzi Banny . Co do osłony radaru... wymaga zeszlifowania, tak jak spora lista innych rzeczy w tym modelu, wiec trzymam się standardu do przesady ;) en sam zestaw - dwa dni roboty, je O ja pierdziele tyle powiem ;) dobra zdjęcia po pierwszej warstwie i wnioski ;) po1. zbieram na aerograf po2. podwieszenie powinno sobie czekać w pudełeczku bo tylko mnie wkurzało po3. coś z partolilem z rozrobieniem farby, wyszly takie jakieś dziwne drobne grudki :( po4. ja pierdziele :( bijcie śmiało, jestem gotowy na "ochrzan" ale miejcie na względzie że dobiero uczę się trudnego fachu sklejactwa ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 22 Stycznia 2012 Share Napisano 22 Stycznia 2012 Żaden ochrzan, prace cały czas w toku. Widać miejsca szpachlowania na połączniue kadłub-skrzydło (albo to kwestia zdjęć) i kadłub-statecznik pionowy. Skoro malujesz pędzlem to sądzę, że nie będzie wielkim problemem przeszlifowanie tych miejsc i pomalowanie jeszcze raz. Zamaskuj sobie taśmą ok 5. mm od miejsca łączenia, przeszlifuj, zdejmij maskowanie i pomaluj jeszcze raz. Druga sprawa, popraw malowanie osłony kabiny, kolor wnętrza przebija w kilku miejscach. No i przyklej OCP na nosie. Nie ma co się załamywać, im więcej pracy wkładasz w model tym lepszy efekt, byle nie po łebkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fallstart Napisano 23 Stycznia 2012 Share Napisano 23 Stycznia 2012 Ja bym jeszcze dodatkowo spróbował lekkiej polerki po całości. Generalnie pierwsze koty za płoty - jak chłopaki piszą - tragedii nie ma. Mój pierwszy MiG wyglądał podobnie - też Pactra i pędzel. Gdyby nie paskudnie odłażące kalki (wówczas nie wiedziałem jeszcze o sidoluxie, płynach, itp.) to może odważyłbym się zrobić fotki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi