pilex7 Napisano 7 Lutego 2012 Share Napisano 7 Lutego 2012 niestety, moje umiejętności nie pozwalają mi jeszcze na takie zabawy, chcę w miarę dobrze zrobić ten model w standardzie takie pytanko - w czym najlepiej myć pędzle po malowaniu Pactrą? W acetonie, zmywaczu do paznokci, zmywaczu Wamodu, Cleanluxie, denaturacie, rozpuszczalniku nitro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smialus Napisano 7 Lutego 2012 Share Napisano 7 Lutego 2012 Czyli nie zdecydujesz się na wypełnienie okien? Szkoda bo to piękny model. W swoich modelach wypełniasz okna?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
u4an Napisano 7 Lutego 2012 Share Napisano 7 Lutego 2012 Na razie nie maiłem okazji, ale Concorde będzie miał wypełniane okna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smialus Napisano 7 Lutego 2012 Share Napisano 7 Lutego 2012 Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
u4an Napisano 7 Lutego 2012 Share Napisano 7 Lutego 2012 Nie rozumiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smialus Napisano 7 Lutego 2012 Share Napisano 7 Lutego 2012 Jestem bardzo ciekawy Twojego sposobu wypełniania owych okien Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
u4an Napisano 7 Lutego 2012 Share Napisano 7 Lutego 2012 Jestem bardzo ciekawy Twojego sposobu wypełniania owych okien Taśma malarska i nakładanie a na koniec szlifowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smialus Napisano 7 Lutego 2012 Share Napisano 7 Lutego 2012 (edytowane) To zdolności manualne widzę,że posiada kolega jak chce kleić to na taśmę Żeby nie było OT. Z silnikami będziesz miał trochę zabawy. Szczególnie wewnętrzna strona. Bez mozolnego szlifowania się nie obejdzie. Przy pasażerach właśnie zabawy z silnikami nie lubię. Powodzenia. Edytowane 7 Lutego 2012 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 7 Lutego 2012 Share Napisano 7 Lutego 2012 To zdolności manualne widzę,że posiada kolega jak chce kleić to na taśmę Odpuść sobie dyskusję z tym kolegą ,nie warto ,szkoda prądu do komputera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
u4an Napisano 7 Lutego 2012 Share Napisano 7 Lutego 2012 Taśna po to, by było równe i nie trzeba było tyle szlifować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
u4an Napisano 19 Lutego 2012 Share Napisano 19 Lutego 2012 W Polsce Humbrol Acrylics są chyba w ogóle niedostępne, a Revell Aqua tylko w paru sklepach i w wąskim asortymencie. Większości modelarzy kojarzą się te dwie firmy raczej z farbkami olejnymi, a nie wodorozcieńczalnymi. http://www.humbrol.com/paints/enamel-paints/ http://www.revell.de/index.php?id=891&L=1 Otóż akrylówki Humbrola są np. dostępne w sklepie Model Fan w Łodzi po ok. 4 za sztukę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krystianeq Napisano 4 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 4 Kwietnia 2012 Witam, żeby nie było że nic nie robię, bo robię, ale czasu niestety brak, bo żeby mieć potem $$ na modele trzeba skończyć studia ;) No więc powolutku robię sobie silniki, czeka je jeszcze przynajmniej jedna warstwa farby: Gondole silników (ich obudowę, nie wiem czy się dobrze wysłowiłem ;) ) pomaluję na biało. Po pomalowaniu silników będę chciał nałożyć na nie kalki - nakładać po prostu na farbę, czy znacie jakieś domowe sposoby na nakładanie kalek? (Niestety nie będę w sklepie modelarskim i nie będę mógł kupić w najbliższym czasie specyfików do kalek), i czym je zabezpieczyć po nałożeniu, żeby nie odkleiły się z czasem? Przez święta będę chciał skończyć silniki, ale tego nie gwarantuję. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krystianeq Napisano 12 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 12 Kwietnia 2012 Witam, zacząłem CFM-y, części wycięte, szpachla nałożona, zbieram się za malowanie co niektórych części: I pytanko, czy miał ktoś styczność z płynami do kalek Wamod-u (jeden pod, drugi na kalkę)? Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
u4an Napisano 12 Kwietnia 2012 Share Napisano 12 Kwietnia 2012 Nie polecam. Ja używam Decalfix od Humbrola. Dobra ochrona. Edit: A który silnik włożysz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krystianeq Napisano 12 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 12 Kwietnia 2012 Włożę CFM-y, bo takie powinny być w A320 ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 12 Kwietnia 2012 Share Napisano 12 Kwietnia 2012 Nie polecam. Ja używam Decalfix od Humbrola. Dobra ochrona. tylko ,ze to nie jest ochrona dla kalek a plyn wspomagajacy ich nakładanie. Krystian kup seta i sola z Microskale Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woit Napisano 12 Kwietnia 2012 Share Napisano 12 Kwietnia 2012 (...)I pytanko, czy miał ktoś styczność z płynami do kalek Wamod-u (jeden pod, drugi na kalkę)? Tak, ja miałem i wciąż mam bo jestem z nich zadowolony. Kupiłem Wamod bo Microscale'i akurat nie było. Z ich pomocą położyłem kalki na 4 modele i jestem zadowolony. Obecnie, stosuje głównie płyn na kalki wyłącznie. Kalki kładę na model pomalowany i zabezpieczony jedną bądź dwiema warstwami Sidoluxu. Sidolux'em zabezpieczam również kalki po ich wyschnięciu. Poniżej zamieszczam moje doświadczenia z płynami do kalek Wamodu: I tak: płyn pod kalki rozpuszczał zabezpieczającą warstwę Sidoluxu (x2) pomimo 24-godzinnego schnięcia. Po jakimś tygodniu (takie mam tempo prac Rolling Eyes) było już lepiej, obserwowałem jedynie lekkie zmatowienie w miejscu maźnięcia tym płynem.Płyn na kalki, pomimo obfitego nakładania (całe krople spoczywały na kalce i okolicy) nie wchodził w żadne reakcje z Sidoluxem. Kalka pod jego wpływem leciutko się marszczyła w niektórych miejscach ale po przyklepaniu wacikiem wszystko było OK - błona ładnie się układała w zagłębieniach i liniach podziału (płyn pod kalki jest bezwonny ale ten "na" lekko podśmierduje, wielkiej tragedii nie ma ale jak ktoś jest bardzo wyczulony to może mu nie podejść atmosfera pracy z tym specyfikiem). Powyższy opis pochodzi z mojego wątku warsztatowego dotyczącego F-14A Tomcat, Revell, 1:144 [04021]. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krystianeq Napisano 14 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 14 Kwietnia 2012 Witam, jak mogę najszybciej uzyskać Revellowski kolor B przeznaczony do pomalowania silników (m.in. łopatek)? Do dyspozycji mam Pactry: A02 A74 A75 A94 A07 A11 A54? Prosiłbym i jak najszybszą odpowiedź, bo warsztat rozłożony Z góry dzięki! No i jeszcze jakby ktoś miał patent na Revellowski "L" na Pactrach, to byłbym jeszcze bardziej wdzięczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dart Napisano 26 Czerwca 2012 Share Napisano 26 Czerwca 2012 Jakieś postępy są? Widziałem takiego Arbuza Edelweissa na lotnisku w Analii w Turcji i muszę Ci powiedzieć, że czerwony na kalkach jest wg. mnie za jasny (szczególnie napis Edelweiss) Trzeba go matowym bezbarwnym potraktować. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LimaOscar Napisano 26 Czerwca 2012 Share Napisano 26 Czerwca 2012 Jakieś postępy są? Widziałem takiego Arbuza Edelweissa na lotnisku w Analii w Turcji i muszę Ci powiedzieć, że czerwony na kalkach jest wg. mnie za jasny (szczególnie napis Edelweiss) Trzeba go matowym bezbarwnym potraktować. Pozdro Przepraszam, ale czy potraktowanie matowym bezbarwnym spowoduje, że kolor stanie się ciemniejszy ? Też widziałem na żywo ten samolot (w Bazylei). Wg mnie kolor jest dobry. Zwróćcie uwagę, że to model, więc jeśli jest nieco jaśniejszy, tylko wyjdzie mu na dobre ;). A w ogóle to jak prace nad modelem? Zostanie ukończony? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dart Napisano 27 Czerwca 2012 Share Napisano 27 Czerwca 2012 Szkoda, że zdjęcia nie cyknąłem, ale z drógiej strony był zmierzch więc raczej był jaśniejszy, ale na pewno nie aż tak jak na kalkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LimaOscar Napisano 27 Czerwca 2012 Share Napisano 27 Czerwca 2012 Samolot, szczególnie duży, zawsze inaczej wygląda w realu, a inaczej na fotkach . Ja bym się odcieniem tak bardzo nie przejmował. http://www.airliners.net/search/photo.search?cx=partner-pub-8297169501225184%3Aa05n2n-tzky&ie=ISO-8859-1&q=Edelweiss&sa=Submit&search_active=1&search=&sheadline=&search_field=datedesc&submit=&siteurl=www.airliners.net%2F&ref= Wg mnie kalka jest taka jak zdjęcia z linku. Swoją drogą miałem kiedyś niezłą jazdę usiłując dobrać kolor do Fokkera 100 w malowaniu Helvetica (też szwajcarski, nomen omen). Na każdej fotce ten kolor wyglądał inaczej. W końcu machnąłem ręką i kupiłem farbkę Xtracolora ;). I wilk syty i owca cała (a sumienie czyste - próbowałem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krystianeq Napisano 12 Lipca 2014 Autor Share Napisano 12 Lipca 2014 Po dość długiej przerwie - czas powrócić do modeli oby tym razem na stałe chociaż będzie trudno Odkurzyłem model, oglądnąłem, i czas na ciąg dalszy szpachlowania: Okropna dziura pod przednią szybą: Niedopasowane krawędzie skrzydeł: Nikt nie mówił że będzie lekko łatwo i przyjemnie... ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Teppis Napisano 13 Lipca 2014 Share Napisano 13 Lipca 2014 Panie, co Pan sklejasz? Sklejałem ten model, żaden błękitny, żaden szmaragdowy, skąd Ty masz te kolory?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krystianeq Napisano 14 Lipca 2014 Autor Share Napisano 14 Lipca 2014 Ale ja nie mam żadnego błękitnego ani szmaragdowego koloru w tym modelu i nie zamierzam takowych stosować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi