dak3000 Napisano 28 Stycznia 2012 Share Napisano 28 Stycznia 2012 Witam ! Trochę ochłonąłem po ostatnim konkursowym projekcie, więc czas coś podłubać. ten projekt był w planach ,a raczej w mojej głowie juz od dłuższego czasu, ale zawsze coś mnie od niego odciągało. Zakładam że będzie to projekt długo terminowy bo jestem w trakcie magazynowania dokumentacji. Zamierzam zaaranżować taką mała scenkę, a co z to wyjdzie ... Problem na jaki ma na starcie ,to taki jak rozwiązać w miarę estetycznie formę zawisu. Chciałem to zrobić na zasadzie napiętych lin, ale liny które zamierzam użyć są zbyt wiotkie by utrzymać Chinooka. Może macie jakieś propozycję ? Oto zestawy jakie zamierzam wykorzystać do budowy . Pozdrawiam i zapraszam do dyskusji i składania propozycji . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
u4an Napisano 28 Stycznia 2012 Share Napisano 28 Stycznia 2012 Może umieścisz go na dioramce z Blackhawkiem Stealth z misji Geronimo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 28 Stycznia 2012 Share Napisano 28 Stycznia 2012 Perwersyjnie uwielbiam czytać te bezsensowne posty kolegi u4an Dak3000 - może coś Ci pomogą doświadczenia Adama z budowy tej dioramy: viewtopic.php?f=81&t=13373 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
u4an Napisano 28 Stycznia 2012 Share Napisano 28 Stycznia 2012 To była sugestia. Bardzo ładnie by to wyglądało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dak3000 Napisano 28 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 28 Stycznia 2012 też juz to oglądałem ... ale tu jest plus tego ze to są liny zjazdowe i one są stosunkowo grube, a transportowe są co najmniej o połowę cieńsze. Chodzi mi po głowie jakiś klej który by w miarę usztywnił mi moja line (mam ją w pracy więc nie moge wam teraz pokazać jak ona się zachowuje), ale w poniedziałek ją zwiozę i powiem gdzie takiej szukać i nie będzie to sklep Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 28 Stycznia 2012 Share Napisano 28 Stycznia 2012 Dak pomysł kompletnie z dupy. MH-60 latają w 160SOAR czyli pułku do zadań specjalnych, wspierający siły specjalnie SOCOMu czyli wszelakie Delty, SEALsów, MARSOCów, Rangersów. NIGDY nie było by sytuacji takie że transportowały by jakąś haubice. Jeżeli chcesz zrobić taką scenkę zrób ją z normalnym Chinookiem Może umieścisz go na dioramce z Blackhawkiem Stealth z misji Geronimo? Misja Geronimo, Irene.... K*&^% mać ludzie nie róbcie z siebie idiotów. Jak nie wiecie jaki misja miała kryptonim nie zmyślajcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamkijak Napisano 28 Stycznia 2012 Share Napisano 28 Stycznia 2012 Witam No coz pomysl zacny, nie powiem ze myslalem nad podobnym tylko ze Uh-60 i Humvee. Niemniej jednak wracajac do twojego projektu to pomysl nad szprychami (wydaje mi sie ze wystepuja w roznej grubosci), powinny bez problemu utrzymac twoj model. W momencie "wejscia" w kadlub nie ucinaj tylko zagnij pod katem 90 stopni i wykorzystaj jak wewnetrzy szkielet do utrzymania smiglowca, jezeli model ten ma kadlub wewnetrzny i skorupe zewnterzna tak jak model w skali 1:48 to ladnie to ukryjesz. Jezeli chodzi o nasaczanie linki klejem to przerabialem i raczej nic z tego. Innym pomyslem moze byc linka metalowa, taka do wieszania obrazow itp, jest ladnie spleciona wiec wygladalo byto estetycznie, moze mozna ja polutowac zeby wzmocnic. Zwroc uwage na post Moses-a, pomimo ze zgrubej rury chlopak wali to ma racje co do wersji modelu. W sumie to "cofniecie" tej wersji do standardowej nie powinno byc trudne, poprostu nie montuj dodatkow typu czujniki, radar, uzbrojenie (interpretacja wizualna powinna wystarczyc) Pozdrawiam i chetnie posledze twoj watek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 29 Stycznia 2012 Share Napisano 29 Stycznia 2012 W sumie to "cofniecie" tej wersji do standardowej nie powinno byc trudne, poprostu nie montuj dodatkow typu czujniki, radar, uzbrojenie (interpretacja wizualna powinna wystarczyc) Ale jest to zbędne. Z chęcią odkupię tego MH, ew kupie i podeśle DAKowi Chinnoka w prawilnej wersji a on w zamian podeśle mi SOARowskiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
u4an Napisano 29 Stycznia 2012 Share Napisano 29 Stycznia 2012 Dak pomysł kompletnie z dupy. MH-60 latają w 160SOAR czyli pułku do zadań specjalnych, wspierający siły specjalnie SOCOMu czyli wszelakie Delty, SEALsów, MARSOCów, Rangersów. NIGDY nie było by sytuacji takie że transportowały by jakąś haubice. Jeżeli chcesz zrobić taką scenkę zrób ją z normalnym Chinookiem Może umieścisz go na dioramce z Blackhawkiem Stealth z misji Geronimo? Misja Geronimo, Irene.... K*&^% mać ludzie nie róbcie z siebie idiotów. Jak nie wiecie jaki misja miała kryptonim nie zmyślajcie Jeżeli chodzi Ci o misję sprzątnięxia Bin Ladena to się nazywała "Trójząb Neptuna", ale mo chodziło o nazwęzestawu Dragona, gdzie są te helikoptery. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamkijak Napisano 29 Stycznia 2012 Share Napisano 29 Stycznia 2012 No to problem rozwiazany jezeli Moses chce sie wymienic. Swoja droga to dokup jeszcze Humvee i podwies go razem z haubica, beda dwa punkty podparcia. Tak bedzie stabilniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dak3000 Napisano 29 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 29 Stycznia 2012 Moses dzięki za sprostowanie, na razie z te moje błędy merytoryczne są dość rażące ale pracuje nad tym ;D Przyznam się że zastanawiałem się dla czego nie znalazłem żadnej fotki tej wersji Chinooka z jakimś ładunkiem, ale w planach budowy miałem taki zamiar wykorzystać wątek, który poruszył "adamkijak" czyli przerobienia na zwykła wersje. Ale twój pomysł Moses też mi przypadł do gustu. Jak coś napisz na PW co proponujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dak3000 Napisano 29 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 29 Stycznia 2012 Moses- przeanalizowałem cały ten zestaw i wniosek jest taki, że ten zestaw posiada część do wersji Chinooka od "A-E" tylko plan budowy tego nie uwzględnia tylko wersie "E" więc znalazłem plan budowy wersji "D" w skali 1:48 Jest bardziej dokładny i pokazuje wszystkie pierdoły i ich dokładne rozmieszczenie. A więc zostaje przy tym zestawie, ale wielkie dzięki za otwarcie oczu. I kolejna prośba do was ,ma ktoś może schemat rozmieszczenia kalek w wersji "D" bo co znalazłem jest mało czytelne ( interesował by mnie skan w dobrej rozdzielczości) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dak3000 Napisano 16 Lutego 2012 Autor Share Napisano 16 Lutego 2012 Witam! coś się ruszyło w temacie więc cos tu wrzucę. Projekt jest na etapie analizowania , haubica się robi, a oto kilka przymiarek ... nie zamierzam tu robić wiele zmian, ale są rzeczy które tego wymagają na pewno tego wymagają np. sprężyny. Ps. wciąż czekam na sugestie co do podwieszenia Chinooka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 16 Lutego 2012 Share Napisano 16 Lutego 2012 Ps. wciąż czekam na sugestie co do podwieszenia Chinooka A myślałeś, żeby zastosować szprychę (z koła rowerowego bądź motocyklowego, w zależności, jaki wymiar by był potrzebny po przeskalowaniu)? Szprycha będzie sztywna, więc powinna utrzymać model, jeśli zastosowałbyś kilka tworząc ramę sądzę, że nie powinno być problemów ze sztywnością konstrukcji nosnej. Rdzeń ze szprychy owiń drutem miedzianym, bądź w ogóle wpuść w jakąś plecionkę (przykładowo z ekranowania przewodu elektrycznego), sklej to razem i polakieruj i powinno być OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KilY Napisano 16 Lutego 2012 Share Napisano 16 Lutego 2012 Mikele ma rację, użyj jakiegoś sztywnego drutu, metal ma to do siebie, że jest sztywny i dużo udźwignie. Nie ma co kombinować z usztywnianymi klejem linkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 16 Lutego 2012 Share Napisano 16 Lutego 2012 Dak czy kąt nachylenia lufy nie jest za duży? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dak3000 Napisano 17 Lutego 2012 Autor Share Napisano 17 Lutego 2012 Moses to dopiero przymiarki i nic nie jest na stałe jeszcze przytwierdzone, ale by cię uspokoić i pokazać, że panuje nad sytuacją powiem ci że odpowiedzialnym za kąt działa podczas transportu jest ten element. Nie wiem jak to fachowo nazywać, ale jest co co w rodzaju dystansera, gdzie podczas transportu zapina się działo do ramy. sprężyny też są zrobione na długość działa w spoczynku. Co do tej szprychy, pomysł ok ale gdy juz ja zacznę czymś owijać to nabierze ona nie naturalnych rozmiarów. Chyba że sa jakieś cieniutkie szprychy by pasowała do projektu bo nawet nie wiem jakie są grubości szprych i jak ja bym potrzebował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KilY Napisano 17 Lutego 2012 Share Napisano 17 Lutego 2012 Szprycha to tylko przykład. Idź do metalowego, gdzie sprzedają kable i druty i poszukaj czegoś, co przy odpowiedniej sztywności i przekroju da ci stabilny udźwig jakiego potrzebujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skoti Napisano 17 Lutego 2012 Share Napisano 17 Lutego 2012 To szprychy węglowe mavica, tylko one kosztują tyle co model Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robertas Napisano 19 Lutego 2012 Share Napisano 19 Lutego 2012 dak3000, z wersji MH-47E niezrobysz CH-47D. Amerykanskie CH-47D niemajo dlugiego "nosa" z radarem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dak3000 Napisano 19 Lutego 2012 Autor Share Napisano 19 Lutego 2012 (edytowane) Może i masz racje że amerykanie takie wersi nie mieli, ja sie sugerowałem tymi fotkami. http://www.cybermodeler.com/aircraft/h-47/h-47_walk.shtml http://aircraftwalkaround.hobbyvista.co ... hinook.htm Ale wciąż szukam jakiś fotek może mi się trafi jakiś amerykaniec z takim nosem . A jak coś to przeróbka nosa chyba nie będzie wielkim kłopotem, ale do tego bym potrzebowała już dokładnych planów by zachować profil. Czy ktoś dysponuje tak owymi planami?? Edytowane 19 Lutego 2012 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robertas Napisano 19 Lutego 2012 Share Napisano 19 Lutego 2012 Może i masz racje że amerykanie takie wersi nie mieli, ja sie sugerowałem tymi fotkami.http://www.cybermodeler.com/aircraft/h- ... walk.shtml http://aircraftwalkaround.hobbyvista.co ... hinook.htm Ale wciąż szukam jakiś fotek może mi się trafi jakiś amerykaniec z takim nosem . Pierszy link niedziala, na drugim Holandiec. Amerykana s takim nosiem nietrafi, ale to jesze nie wszystko.. Model Italeri ma lopati wyrnika starego typu (metalowe), na CH-47D i požnejszich modifikacjach so kompozitowe, majo inna forme. Ježeli chcesz zbudowac prawidlowy CH-47D musisz kupic Trumpeter http://www.scalemates.com/products/prod ... ?id=102680 albo nowy Airfix. http://www.scalemates.com/products/prod ... ?id=109398 Majo prawidlowe lopaty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dak3000 Napisano 1 Marca 2012 Autor Share Napisano 1 Marca 2012 Witam! Oto efekt walki z haubicą , nie wiem czy efekt jest taki jak powinien ale czas najwyższy zabrać się za "wodza". Bez podkładu... ... z podkładem ...efekt końcowy... na razie z haubicą koniec, przy dobrych wiatrach ;D( może żona fasolkę ugoruje) to w sobotę coś sie ruszy przy śmiglaku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dak3000 Napisano 11 Marca 2012 Autor Share Napisano 11 Marca 2012 Witam ponownie po krótkiej przerwie ... Co sie ruszyło, no i od razu tysiące myśli i pomysłów, a co za tym idzie tyle samo problemów Na początek kokpit ... wybaczcie za jakość figurantów, ale to pozostałości z COBRY tylko takimi dysponowałem pilotami mam nadzieje że jakoś sie będą prezentować . ... tylny przedział, tez planuje kilka modernizacji, ale na razie powoli... ... na tylnej ściance tez wyląduje trochę sprzętu elektronicznego ... No i największy problem na jaki na razie natrafiłem to dziób ... bo tak jak jeden z kolegów pisał wersja "D" w jednostkach amerykańskich nie posiada dziobu z radarem, ale ten zestaw jest o tyle super świetny że można w nim wykonać prawie wszystkie wersje. Ale nie zawsze jest tak pięknie i kolorowo bo ten zestaw przewidział oszklenie tylko do jednej wersji ... Nie mam pojęcia jak wykonać dolne oszklenie kokpitu bo za cienki w uszach jestem ... nie mam żadnego wzorca, a boje się ,że jak zacznę wycinać to z jakiegoś celofany czy innego gu... to coś z chrzanie . ... i tu rodzi się prośba do was. Może jest ktoś ,kto posiada zbędne oszklenie do wersji "D" lub jest w stanie zrobić mi odbitkę w jakimś przezroczystym materiale. Pozdrawiam I czekam na jakieś propozycje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dak3000 Napisano 16 Marca 2012 Autor Share Napisano 16 Marca 2012 Witam! wszystkich obserwatorów... nooo szalu niema las rąk też się nie posypał w temacie mojej poprzedniej prośby, więc nic mi innego nie pozostaje jak podjąć samemu wyzwanie i coś pokombinować, ale na to przyjdzie jeszcze czas... Teraz ciąg dalszy zmagań z wnętrzem( siedziska ) Dziś jak czas pozwoli zrobi się pozostały stelaż do siedzisk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi