Skocz do zawartości

PzKpfw IV Ausf. J (SdKfz 161) Mid Product - Dragon 6556 1:35

woto

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 176
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Mnie pasi. Moje będą bez zwisów bo gumisie, ale na zdjęciach widziałem i takie i takie więc chyba będzie ok.

Ja w moim ISie wymodelowałem zwisy w gumowych gąsienicach. Najpierw Przykleiłem je do kółek a potem podgrzewałem suszarką i naciągałem w dół patyczkiem. Jak to wyszło możesz zobaczyć tu: viewtopic.php?f=68&t=31328

Ładnie te gąski ułożyłeś . Tylko na 3 zdjęciu przy napinającym coś dziwnie leży. No chyba, że mi się źle wydaje.

Super blaszki Ci wyszły, szczególnie zawiasy. Jedyne czego bym się czepił to ta blaszka od błotnika prawego kończąca się pod jarzmem kulistym km-u, wygląda jakby w powietrzu lewitowała po stronie jarzma.

schowek02gb.jpg

Ułożenie gąsek jak najbardziej ok.

Pozdrawiam

Ta blaszka nie jest jeszcze sklejona, bo wanna nie jest jeszcze na stałe złączona z górą. Układ jezdny będzie malowany osobno, gąski są poskręcane drucikiem, tak że demontaż jest szybki.

Widzisz, pewno wyda ci się to bardzo śmieszne pytanie, ale ją do tej pory jak kleiłem modele to albo miałem gumowe gąsienica, albo friule. Granta nie liczę, bo tam układ jezdni był robiony inaczej. Chodzi mi o to abyś (o ile możesz) zrobił zdjęcie jak to masz remontowane do malowania. Chciałbym podejrzeć kilka metod pracy z zawieszeniem, bo przy pz.kpfw II jak montowane gąski ogniwkowe i to na zatrzask to mnie szlag jasny trafiał. A może jest dużo łatwiejsza metoda.

Totalny brak czasu , przez to tak mało do przodu. Na ten czas zrobiony jest podkład na wannie, na gąskach i kółkach. Kółka dostały też kolor bazowy i zacząłem malować bandaże.

gesio.jpg

kolka.jpg

dzisiaj jak czas pozwoli dokończę malunki bandaży, a może i gąski nabiorą koloru

Po małej przerwie ruszyłem z malowaniem podwozia. Przy okazji zmieniłem sprężynki bo te w pierwszej wersji były kiepskie, dorobiłem rusztowanie pod boczne pancerze, i parę innych drobiazgów.

66271979.jpg

położyłem szary podkład i coś tam próbowałem pocieniować czarną farbą, nie wiem czy poprawnie to zrobiłem, ale jakoś może przejdzie . Kolor bazowy to Vallejo Dark Yellow 025.

53103022.jpg

52330527.jpg

85372617.jpg

26638082.jpg

96958832.jpg

99870279.jpg

bandaże malowane farbką Dark Rubber 306, natomiast wash na kółkach robiłem gotowcem vallejo Umber Shade 73203. Bandaże do małej korekty, chociaż w realnej skali tego tak nie widać . Gąski narazie pomalowane vallejo Track Primer więc na razie ciemne i nie ma co pokazywać.

Układ jezdny zmontowany na stałe

bok2gaski.jpg

bokgaski.jpg

tylgaski.jpg

Zabrałem się za montaż elementów wieży. Na pierwszy ogień poszła lufa. Po zmontowaniu zostaje duża przerwa, której na instrukcji nie widać, coś pewnie producent pomylił, ale że aż tyle

lufau.jpg

Ubrałem panzera w kolor bazowy. Naprane tego sprzętu na tych błotnikach, że aż trudno wszędzie dojść farbką, żeby nie spowodować zalewajki , a efekt tego jak na załączonych obrazkach.

dsc2917.jpg

dsc2909c.jpg

dsc2916yn.jpg

dsc2913.jpg

kamuflaż zrobię jak mi dojdzie farbka, a do tego czasu podziałam z wieżą

dsc2918s.jpg

Wyglada miodnie ....pod wzgledem detali moja czworka sie nie umywa...niestety.

Ciekawe ze malujesz rozne czesci pojazdu osobno... baza wyglada bardzo solidnie i juz jest ladnie zroznicowana. podoba mi sie

Góra malowana w drugiej kolejności tylko z tego powodu, że nie miałem założonych tylnych klap błotników, gdyż inaczej bym nie wsunął górnej części gąsek. Tylko teraz nie wiem czy jeszcze zrobić jakąś małą modulacje bazowego koloru przed położeniem kamuflażu, czy wystarczy stan jaki jest