kugelblitz Napisano 25 Marca 2012 Share Napisano 25 Marca 2012 A wiesz Mozes że jest już blaszka do SW-4: tablica, pasy anteny i jakieś inne detale Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 6 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 6 Kwietnia 2012 To zielone na szybkach to maska w płynie Gunze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 8 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 8 Kwietnia 2012 Detale podoklejane (płozy wsadzone na sucho). Po świętach powinienem się już wziąć za malowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 8 Kwietnia 2012 Share Napisano 8 Kwietnia 2012 Andrzej ,ja działałeś z maskolem,nałożyłeś i przycinałeś ? daj fotkę buteleczki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 9 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 9 Kwietnia 2012 Nałożyłem, tam gdzie wyszło poza ramy przyciąłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 9 Kwietnia 2012 Share Napisano 9 Kwietnia 2012 Mam mocno ograniczone zaufanie do tego maskolu. Może na gładkich, płaskich powierzchniach będzie ok, ale uzyłem go kiedyś do zamaskowania wnęk podwozia i wyciągnięcie go póxniej to była przygoda sama w sobie ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 9 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 9 Kwietnia 2012 Ogólnie z tego co zauważyłem używając maskola Humbrola, tego typu specyfiki nie nadają się do maskowania skomplikowanych kształtów. Maski w płynie tylko do w miare płaskich niekomplikowanych powierzchni, a tego Gunze tylko do oszklenia, tak jak producent zaleca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbychm Napisano 17 Kwietnia 2012 Share Napisano 17 Kwietnia 2012 Za fotelem "pierwszego" powinna być czarna osłona (chyba cięgła). Czy będziesz zmieniał malowanie foteli? Może masz, lub ktoś z kolegów ma pomysł na odtworzenie tapicerki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 19 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 19 Kwietnia 2012 Zbychu model będzie prosto z pudła nic od siebie nie będę dodawał. Tapicerka zostaje taka jaka jest. W tej skali może być ciężko zrobić wzór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafalik Napisano 19 Kwietnia 2012 Share Napisano 19 Kwietnia 2012 Co to za kolor? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 19 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 19 Kwietnia 2012 Humbrol 75. Podobno powinien być dobry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbychm Napisano 19 Kwietnia 2012 Share Napisano 19 Kwietnia 2012 To już chyba za późno, ale kolor to RAL6031 czyli Revell 65, lub Vallejo Air: 1 x 006 + 1 x 022. Co do tapicerki, masz rację nie jest łatwo, już dwa razy wszystko zmywałem :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 19 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 19 Kwietnia 2012 Wg http://www.paint4models.com RAL6031 -> FS34077 -> H75 lub H172 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbychm Napisano 19 Kwietnia 2012 Share Napisano 19 Kwietnia 2012 Wg http://www.paint4models.comRAL6031 -> FS34077 -> H75 lub H172 Moses, podana strona wskazuje na H116 a nie 172, z kolei w FSach określa 34079. Katalog Humbrol z kolei przelicza FS34079 na H116 z drugiej strony nie podając odpowiednika RAL. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 19 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 19 Kwietnia 2012 Mi podaje oprócz 34079, 34077 który przelicza na 172 (116 za cholerę nie będzie pasował) 34077 przelicza też na 75. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbychm Napisano 19 Kwietnia 2012 Share Napisano 19 Kwietnia 2012 Mi podaje oprócz 34079, 34077 który przelicza na 172 (116 za cholerę nie będzie pasował) 34077 przelicza też na 75. Ne wiem jak masz ustawienia, ja zaznaczam na dole potrzebne palety barwne i potem sortuję, w tym wypadku sortowanie według FS. Zresztą na dole w podglądzie wychodzi prawidłowy kolor, podobny do tego ze zdjęć (o ile mam dobrze skalibrowany monitor) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 19 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 19 Kwietnia 2012 A wpisz sobie 75 i po sortuj humbrolami i zobaczysz co będzie (RAL się zmienia ale FS zostaje) Zresztą bez przesady nie kłóćmy się o ton, dwa patrząc na zdjęcia na monitorach ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbychm Napisano 19 Kwietnia 2012 Share Napisano 19 Kwietnia 2012 U mnie przelicza H75 na RAL 6007 i FS34077 ??? Mam właśnie przed sobą R65, H116, H117 i nie są to właściwe odcienie :( Uważam, że właściwy jest Gunze TC11 z kompletu NATO. Jeżeli jeszcze masz ochotę się bawić, jutro wypróbuje mieszankę Vallejo i porównam ją do mojego "wzorca". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 19 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 19 Kwietnia 2012 Jak dla mnie jest ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbychm Napisano 19 Kwietnia 2012 Share Napisano 19 Kwietnia 2012 I to jest najważniejsze nie wiem jaki to faktycznie jest kolor, po prawdzie według fotki to jak kładę puszkę na klawiaturce to idealnie pasuje mi to na H117 czyli bzdura. Może mógłbyś zrobić fotki przy świetle dziennym? Jak uporam się z dziurawieniem kadłuba pod blaszki to też mnie to czeka (malowanie) a potem będziemy mieli w W-wie stadko puszczyków . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 19 Kwietnia 2012 Share Napisano 19 Kwietnia 2012 http://lotnictwo.net/foto.php?id=130780 A nie lepiej oceniać kolorystykę na podstawie wrażeń wizualnych a nie oznaczeń farb? ;) Na moje oko też jest w porządku, jak pójdzie na to wszystko bezbarwny mat to będzie jak ta lala ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 19 Kwietnia 2012 Share Napisano 19 Kwietnia 2012 Sory Andrzej ale kolor nie trafiony/ chyba że balans bieli na fotce skopany/ ,H 116 już bliższy jeśli upierasz sie przy Humbrolkach ale najbardziej odpowiedni to vallejo Model Color nr 095 US Dark Green 70893 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 19 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 19 Kwietnia 2012 To jest foto robione w dniu dzisiejszym bez lampy około godziny 1500. Kolor dobierał Tomek z Martoli, wspomagaliśmy się też przelicznikami. Może to kwestia glossa, bo patrząc na fotki oryginału jest ok. Zobaczymy jak pokryje model matem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 19 Kwietnia 2012 Share Napisano 19 Kwietnia 2012 (edytowane) W takim razie kolor na Puszczyku w/g mnie nie ten /na moim kompie laptop Toshiba/ Masz rację z tym matem to może zmienić odbiór tak samo z matrycą w kompie już nie raz na tym się przewiozłem ze swoimi modelami Edytowane 19 Kwietnia 2012 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 19 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 19 Kwietnia 2012 Patrze na fotkę którą wkleiłem trzymając model w ręku i wygląda okej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi