Skocz do zawartości

Łagg 3 Roden 1:72

zloty

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Panowie lotnicy

Przywiało mnie tu z sąsiedniego działu morskiego.Starałem się opierac....ale w końcu wymiękłem i postanowiłem zrobic coś co lata a nie tylko pływa.

Zainspirowany modelem "dewertusa" http://pwm.org.pl/viewtopic.php?f=13&t=13360

z sąsiedniego pwm-u zapragnąłem miec tekiego samego fińskiego Łaga!

Może model nie pierwszej jakości(spasowanie, instrukcja,kalki) ale północne klimaty Finlandii i szpachla zawsze były mi bliskie.

-Największy minus dla Rodena za kalki!!!(kolory i rozmyte krawędzie swastyk)To skłoniło mnie do poszukiwania inne wersji malowania.Więc powstanie prawdopodobnie samolot Leonida Galchenko z czarnym kotem.

Kilka zdjec dotychczasowej pracy;

22.jpg

33.jpg

44.jpg

pozdrowaśki

• 2 weeks later...

Witaj zloty (choć to nieco spóźnione powitanie) w dziale lotniczym. ŁaGG będzie mnie interesował, bo radzieckie konstrukcje drugowojenne mają w sobie sporo uroku, a linia ŁaGG - ŁaG - Ła szczególnie.

Napisz proszę czego oczekujesz po tym lotniczym epizodzie, czy model będzie prosto z pudła i czy to próba przed ewentualną zmianą działki - choć z tego co piszesz - powinieneś w pierwszej kolejności uderzyć w jakieś samoloty pokładowe, a co najmniej łódź latająca - zawsze to zachowanie ciągłości

Witaj zloty (choć to nieco spóźnione powitanie) w dziale lotniczym. ŁaGG będzie mnie interesował, bo radzieckie konstrukcje drugowojenne mają w sobie sporo uroku, a linia ŁaGG - ŁaG - Ła szczególnie.

Napisz proszę czego oczekujesz po tym lotniczym epizodzie, czy model będzie prosto z pudła i czy to próba przed ewentualną zmianą działki - choć z tego co piszesz - powinieneś w pierwszej kolejności uderzyć w jakieś samoloty pokładowe, a co najmniej łódź latająca - zawsze to zachowanie ciągłości

Model powstanie bez szaleństw blaszkowych które zarezerwowane są u mnie dla projektów niszczycieli 1:700.Po prostu modele samolotów 1:72 są wystarczająco uszczególowione i dobrze wyglądają zrobione prosto z pudła.

Planuje oczywiście jakieś drobne ulepszenia, rozwiercone wyloty kmów , działko w dziobie,rurka pitota itp

Rzeczywiście myślałem o lotnictwie pokładowym Ale na razie padło na rosyjskie i włoskie maszyny...choc np jakis pokładowy dwupłat z "Saratogi" pewnie kiedyś się przydarzy

• 5 weeks later...

Łagg praktycznie gotowy pod malowanie.

Poprawiłem delikatnie oryginalne nity i wytrasowałem kilka nowych linii blach podziału. Dodałem też"przedłużenie" maski silnika i tu popełniłem błąd, bo powinienem przedłużyć kołpak i tak przygotowany element dopiero przyklejać.

DSC01144.JPG

DSC01145.JPG

pozdrowaśki

• 4 weeks later...
Całkiem nieźle to wygląda, ale na jednej z fotek widzę wgłębienie w kołpaku. Chyba Ci się nóż omsknął.

Podwozie wymiata .

Rzeczywiście łączenie kołpaka z kadłubem nie jest idealne.

W pierwszym odruch zrobiłem to połączenie na gładko .....i musiałem wytrasować nową dosyć głęboką linię.Zobaczę co uda mi się jeszcze z tym zrobić

Malarskie próby

green2.JPG

green1.JPG

green3.JPG

i dól

ble.JPG

blue1.JPG

Dolne powierzchnie pomalowałem dwoma odcieniami niebieskiego i przetarłem zgodnie z kierunkiem lotu drobnym papierem ścierny na gąbce.Wyszło dość subtelnie ,niestety mój telefon nie jest wstanie tego uchwycić.

pozdrowaśki

Witaj,

szczerze powiedziawszy nieco się zdziwiłem obserwując, jak walczysz z tym bardzouproszczonym i słabospasowanym wytworem młotka i siekierki...

Mogłeś wybrać bardziej "przyjazny" temat...

Ale pomimo to- kibicuję

siema,

chyba za bardzo widać szpary między łączeniami górnych i dolnych części skrzydeł ?

(na krawędziach natarcia) - będziesz to jeszcze szpachlować ?

pozdrawiam !

PS. model ma fajowy klimat

siema,

chyba za bardzo widać szpary między łączeniami górnych i dolnych części skrzydeł ?

(na krawędziach natarcia) - będziesz to jeszcze szpachlować ?

pozdrawiam !

PS. model ma fajowy klimat

Szpar żadnych nie ma ....na krawędziach jest podklejona taśma więc stąd to złudzenie.

Oj Łagg ma klimacik ma:kot na ogonie ,brak gwiazd,zamalowane boczne numery,nietypowy kamuflaż,jest kilka smaczków

galachenko2pl.jpg

pozdrowaśki

• 2 weeks later...

Koniec malowania

Ciesze się że udało mi się uzyskać taki efekt przy dość skomplikowanym malowaniu (do tej pory aerograf to widziałem tylko na obrazkach)

Niestety większość suchych pigmentów zniknęła pod lakierem ,ale i tak drewniana sklejka ma jakieś zróżnicowanie.

Teraz pozostało mi tylko czekać na czarnego kota.

DSC00087.JPG

DSC00088.JPG

DSC00090.JPG

DSC00094.JPG

DSC00096.JPG

pozdrowaśki

Biorac pod uwage zestaw z ktorego zaczoles to model wychodzi bardzo sympatycznie. Jedyne co mi troche przeszkadza to troche "offroadowe" opony. Czekamy na KOTA!

Faktycznie oponki mogłem ostrzej potraktować papierem

,ale chciałem jak najszybciej zobaczyć efekt mojej pracy i się pośpieszyłem.

Podoba mi się to malowanie.

A co z ramkami osłony kabiny?

I dwie kwestie:

- przy takim sprawnym malowaniu postuluję większą staranność co do detali, nie byłoby wtedy żadnych zastrzeżeń ;

- daj fotki na jednolitym tle - deseczka trochę psuje odbiór.

Ładny ŁaGG

Podoba mi się to malowanie.

A co z ramkami osłony kabiny?

I dwie kwestie:

- przy takim sprawnym malowaniu postuluję większą staranność co do detali, nie byłoby wtedy żadnych zastrzeżeń ;

- daj fotki na jednolitym tle - deseczka trochę psuje odbiór.

Ładny ŁaGG

Dzięki za miłe słowa

Jeżeli chodzi o ramki osłony kabiny to jest to pozostałość po zimowym kamuflażu.

Jest to mój pierwszy model samolotu więc detal nie jest na najwyższym poziomie,chodziło mi przedewszystkim o to żeby go skończyć przed upływem obecnej pięciolatki Więc czasem odpusciłem.

• 2 weeks later...