tomeka6 Napisano 27 Lutego 2012 Share Napisano 27 Lutego 2012 (edytowane) Witam wszystkich, w miedzyczasie konczenia mojej Scanii - hakowca, zaczalem kolejny projekt, o ktorym dlugo myslalem. Jest to Volvo FH (mark 2, nie 3 jak na zdjeciu oryginalu) w barwach finskiej firmy "Lasse Tynjala OY" z Alajarvi. Jak dotad udalo mi sie zrobic rame do Volva, jak i rame pomocnicza do skrzyni. Wiele elementow ramy, zawieszenia nie jest zgodne do konca z oryginalem jaki oferuje producent, ale dla mnie odpowiada taka wersja. Tak w ogole to rama nie jest jeszcze w pelni skonczona. Zdjecie oryginalu, na ktorym bazuje: I model: Edytowane 27 Lutego 2012 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil4721 Napisano 27 Lutego 2012 Share Napisano 27 Lutego 2012 Witam Bardzoładnie to wszystko wygląda... ...a nawet lepiej będzie przyczepka? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomeka6 Napisano 27 Lutego 2012 Autor Share Napisano 27 Lutego 2012 WitamBardzoładnie to wszystko wygląda... ...a nawet lepiej będzie przyczepka? Pozdrawiam Nie planuje przyczepy jak na razie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamilex5 Napisano 27 Lutego 2012 Share Napisano 27 Lutego 2012 Bardzo fajny model sobie wybrałeś. Kiedyś też na niego polowałem i chciałem zrobić coś podobnego, ale jak na razie wstrzymam się z nim, może kiedyś uda mi się go skleić. Życzę powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
buźka Napisano 27 Lutego 2012 Share Napisano 27 Lutego 2012 No i to mi się podoba. Uwielbiam oglądać relacje z tego typu przebudowami. Jakiej grubości poliestyrenu używasz do wykonania podłużnic? Powodzenia z tym modelem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomeka6 Napisano 27 Lutego 2012 Autor Share Napisano 27 Lutego 2012 Jakiej grubości poliestyrenu używasz do wykonania podłużnic? 1 mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciol Napisano 27 Lutego 2012 Share Napisano 27 Lutego 2012 to jest italeri? to byl w orginale juz tandem czy z siodlowego przerabiales? pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomeka6 Napisano 27 Lutego 2012 Autor Share Napisano 27 Lutego 2012 to jest italeri? to byl w orginale juz tandem czy z siodlowego przerabiales? pzdr. Italeri nr 3849 "Sandro Munari" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek_muzzy Napisano 28 Lutego 2012 Share Napisano 28 Lutego 2012 Wow, Tomek jestem pod dużym wrażeniem. Podczas oglądania ramy a zwłaszcza tylnego zawieszenia moja szczęka z łoskotem opadła na klawiaturę! Oby tak dalej, naprawdę wygląda świetnie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
copycat Napisano 28 Lutego 2012 Share Napisano 28 Lutego 2012 Kable i praca z polistyrenem rewelacyjne. Aż wstyd mi moje prace pokazywać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grubyjg Napisano 28 Lutego 2012 Share Napisano 28 Lutego 2012 Ciekawy projekt się zapowiada. Rama PIERWSZA KLASA, obróbka polistyrenu i dokładność powala na kolana. takie pytanie nakrętki/nity robiłeś samemu czy są z jakiegoś zestawu? Powodzenia w dalszych pracach i czekam na więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciol Napisano 28 Lutego 2012 Share Napisano 28 Lutego 2012 Italeri nr 3849 "Sandro Munari" oo, właśnie go zamówiłem, już leci pocztą oczywiście nie będzie tak okazały, ale cóż , inny poziom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomeka6 Napisano 28 Lutego 2012 Autor Share Napisano 28 Lutego 2012 Dziekuje wszystkim za mile komentarze. Copycat, dziekuje Ci za komentarz, wiele znaczy dla mnie. Co do Twoich warsztatow to absolutnie genialne jest to co robisz z modelami, zarowno scratch jak i brodzenie. Tak ostatnio myslalem zeby delikatnie przybrodzic rame w moim Volvie, ale nigdy tego nie robilem wczesniej wiec.....chyba Ci go wysle do zrobienia profesjonalnego brudzenia. Grubyjg, te nity/nakretki sa dostepne w KFS (PE 89), ale szczerze to nie jestem do konca z nich zadowolony, wiec chyba zaczne robic swoje. Raz jeszcze dziekuje za komentarze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RapToWny Napisano 1 Marca 2012 Share Napisano 1 Marca 2012 Kocham patrzeć jak modelarze dbają o najmniejszy szczegół. To co wykonałeś do tej pory to miazga. Czekam na kolejne postepy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vwmen Napisano 1 Marca 2012 Share Napisano 1 Marca 2012 Świetna robota jak sobie przejżałem zdjęcia to straciłem wene na moją scanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MartiniOCP Napisano 1 Marca 2012 Share Napisano 1 Marca 2012 Świetnie się to wszystko prezentuję. Robienie tego wg wymiarów to na pewno ciężka sprawa, a jeszcze, żeby tak rewelacyjnie na koniec wyglądało - respect. pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mark666 Napisano 2 Marca 2012 Share Napisano 2 Marca 2012 Very good job Trzymam kciuki za pomyślny finał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomeka6 Napisano 2 Marca 2012 Autor Share Napisano 2 Marca 2012 Dziekuje za mile komentarze. Mark666, do konca jeszcze daleka droga, czeka mnie jeszcze dokonczenie wnetrza, no i buda tez od scratcha, moze jakies orurowanie z przodu, wiec roboty jeszcze sporo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mark666 Napisano 2 Marca 2012 Share Napisano 2 Marca 2012 Dziekuje za mile komentarze. Mark666, do konca jeszcze daleka droga, czeka mnie jeszcze dokonczenie wnetrza, no i buda tez od scratcha, moze jakies orurowanie z przodu, wiec roboty jeszcze sporo. Wiem że to będzie < perfect > Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yemas Napisano 13 Marca 2012 Share Napisano 13 Marca 2012 i migotanie lewego przedsionka w jednej chwili!!! Hmmm....co tu dużo pisać...Wirtuoz!! Z pewnością będę tu często zaglądał Powodzenia i wytrwałości do końca!! Pozdrawiam!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomeka6 Napisano 24 Marca 2012 Autor Share Napisano 24 Marca 2012 Witam wszystkich, czas na mala aktualizacje. W miedzyczasie podlubalem troche przy zderzaku i kabinie, a przede wszystkim zaczalem juz bude, ktora i tak czeka jeszcze wiele przerobek. Dzisiaj przypadkowo natrafilem na dosc fajny lakier, ktory chcialbym uzyc w tym modelu, jednak mam dylemat - czy znalezc w miare podobny odcien czerwonego do tego, ktory jest na oryginale, czy uzyc tego co mam..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mark666 Napisano 24 Marca 2012 Share Napisano 24 Marca 2012 Kużwa , dzwonię po Pogotowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
copycat Napisano 24 Marca 2012 Share Napisano 24 Marca 2012 Rewelacja, to lubię, skąd Ty plany bierzesz. Masz może jakąś budę, która by mi pasowała do Mercedesa 1628s z Revella. Mam windę z Italerii i z chęcią bym coś takiego stworzył. Myślałem już o zakupie kartonowego modelu i zrobieniu na jego podstawie jakiegoś scratchu. Marku w tym szpitalu to chyba razem wylądujemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RapToWny Napisano 24 Marca 2012 Share Napisano 24 Marca 2012 To jest piękne, to co robisz . Co do koloru to ten chyba lepiej z czarnym wygląda aczykolwiek jeśli trzymasz się oryginału bardzo mocno to tamten ;D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomeka6 Napisano 24 Marca 2012 Autor Share Napisano 24 Marca 2012 Rewelacja, to lubię, skąd Ty plany bierzesz. Masz może jakąś budę, która by mi pasowała do Mercedesa 1628s z Revella. Mam windę z Italerii i z chęcią bym coś takiego stworzył. Myślałem już o zakupie kartonowego modelu i zrobieniu na jego podstawie jakiegoś scratchu.Marku w tym szpitalu to chyba razem wylądujemy. Plany mam od znajomego z Finlandii. Pracuje dla czasopisma transportowego "Raskas Kalusto" i udostepnil mi mnostwo fotek jak i szczegolowe wymiary podwozia, budy, przyczepy, itp. od wlasciciela firmy, wiec bazuje na tym. Poza tym polecam odwiedzic www.anttiranta.com . Budy niestety nie posiadam, ale jak znajde cos, nawet wymiary, itp. to napewno Ci je przesle. RapToWny - mnie sie tez to zestawienie kolorow bardziej podoba, ale bazuje na oryginale wiec nie wiem, chyba jednak sie zdecyduje na ten kolor co w oryginale. Dziekuje za komentarze . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi