Robert Ostrowski Napisano 9 Czerwca 2012 Napisano 9 Czerwca 2012 Dziękuję Mikołaj, a ktoś robi kalki do tych malowań? Jeszcze nikt ale Adam /Pepsi Adam/ już nad tym na bank pracuje Cytuj
karambolis8 Napisano 10 Czerwca 2012 Autor Napisano 10 Czerwca 2012 Już się pojawiły Biorę komplet do swojego następnego MiGa-29 Cytuj
Marcinej Napisano 11 Czerwca 2012 Napisano 11 Czerwca 2012 Już się pojawiły Gdzie, co i jak ? viewtopic.php?f=59&t=33424&hilit=nowe+migi Cytuj
karambolis8 Napisano 8 Lipca 2012 Autor Napisano 8 Lipca 2012 Kalki już położone Dysze też gotowe Cytuj
Mikele Napisano 8 Lipca 2012 Napisano 8 Lipca 2012 Malowanie pierwsza klasa, te poprawki malarskie z oryginału wyglądają po prostu bombowo. Cytuj
karambolis8 Napisano 8 Lipca 2012 Autor Napisano 8 Lipca 2012 Jak pomalowałem dysze: Najpierw Surfacer i czarny gloss od Gunze. Chociaż mi wyszedł bardziej semi-gloss, może nie potrafię jeszcze tym malować. Zasadnicze farby to metalizery Model Master: Titanium, Gunmetal, Jet Exhaust, Burnt Metal i Magnesium. W zasadzie wszystkie kolory na dyszach to mieszanki, trzeba dobrać na oko. Dodam tylko że Burnt Metal sam w sobie wygląda słabo, ale domieszany do czegoś daje super kolor. Jaśniejsze blaszki dyszy po wyschnięciu pociągnąłem jedną warstwą Tensocrom Kerosene z pędzla. Po położeniu każdego koloru kładę pędzlem sidolux. Generalnie suchy pędzel Steelem był na wszystko. Przez to zniknęło trochę błysku po sidoluxie i elementy nabrały takiego bardziej metalicznego wyglądu. Po suchym pędzlu i wnętrza dysz nie lakierowałem. Polecam spróbować, bo na zdjęciach nie wyglądają tak metalowo jak w rzeczywistości. Cytuj
Mikolaj75 Napisano 8 Lipca 2012 Napisano 8 Lipca 2012 Dobrze Robert prawi, malowanie ładne. Teraz tylko zachowaj ostrożność na linii "dobre ślady eksploatacji"-"modny model" Cytuj
Robert Ostrowski Napisano 8 Lipca 2012 Napisano 8 Lipca 2012 ..."dobre ślady eksploatacji"-"modny model" Mikołaju widzę poraz kolejny ,że strasznym przeciwnikiem łosza jesteś ,w/g mnie to żadna moda a bardzo przydatna technika modelarska która przybliza model do repliki a nie plastikowej zabawki Cytuj
Mikolaj75 Napisano 8 Lipca 2012 Napisano 8 Lipca 2012 Hmm... Robert, a czy w moim poście było coś o łoszu? Ale jeśli już o tym - tak w ogóle to nie o samego łosza chodzi a o schematyzm jego stosowania. W tej chwili MiG jest fantastyczny, a ja uważam, że łosz winien być stosowany z umiarem i dużą rozwagą. Zwróć uwagę na Wildcata Mosesa - elegancko wszystko wyszło bez kąpieli łoszowych. Popatrz też jak koledzy często narzekają - a tu nie weszło, a tam weszło za bardzo, a tu nie mogłem zmyć, a tam wyżarło farbę itp. Nabłyszczenie powierzchni przed łoszem w zasadzie utrudni wszelkie inne prace o subtelniejszym charakterze które można czynić na matach. Podsumowując - stosować owszem, ale bez ulegania schematowi. Poza tym wzywam do lotniczych aktualizacji, co to w ogóle ma być, Sokół na avatarze, Złoty w podpisie, Foka na Antarktydzie, nieładnie! Cytuj
Robert Ostrowski Napisano 8 Lipca 2012 Napisano 8 Lipca 2012 Poza tym wzywam do lotniczych aktualizacji, co to w ogóle ma być, Sokół na avatarze, Złoty w podpisie, Foka na Antarktydzie, nieładnie! Churchila zaczełem w pancernych/wspólny warsztat z innymi kolegami/ Mikołaj po łoszu dajesz mat i dalej możesz sie bawić jedno w drugim nie przeszkadza ,a łosz jak każda technika wymaga obeznania ,rozwagi w jej stosowaniu Cytuj
karambolis8 Napisano 28 Lipca 2012 Autor Napisano 28 Lipca 2012 Witam. Pewnie część z Was będzie zawiedziona, ale niestety nie dołożę już więcej zdjęć do tego wątku. Galerii też nie będzie. Odbiorca naciskał i nie zdążyłem zrobić żadnych zdjęć przed spakowanie i wysłaniem modeli. Na pocieszenie dodam, że w swojej szafie też mam ten zestaw i z pewnością za jakiś czas stanie on na mojej osobistej półce ;) Niemniej serdecznie dziękuję za pomoc okazaną mi w tym wątku i przez PW. Pozdrawiam, Adam Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi