awiatik Posted March 12, 2012 Share Posted March 12, 2012 Witam Czas rozpocząć jakiś warsztacik, taki spokojny, nie zobowiązujący. I padło na model I-15 bis. Ten modelik ma zamiar skleić prosto z pudła,bez pospiechu, bez wielkich przeróbek i poprawek. No chyba że w trakcie coś tam się urodzi. Malowanie puki co to pudełkowe. Mały in boksik. Jak wypraski i elementy wyglądają , widać na fotkach. Będzie troszkę szlifowania. I to na razie tyle. cdn... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
plastikk Posted March 12, 2012 Share Posted March 12, 2012 Będę śledził postęp prac. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Paranoid Posted March 12, 2012 Share Posted March 12, 2012 Aż mi się gęba uśmiechnęła Sprawdź statecznik pionowy, bo może on nieco odbiegać od pionu, uważaj także na kratownice kabiny, bo mogą być problemy choć i tak było łatwiej ją wpasować niż przy standardowej piętnastce. Szlifowania i szpachlowania będzie trochę przy kadłubie, ale to chyba bez znaczenia. Malowanie pudełkowe? A może coś z tego http://www.papermodels-bg.com/v2/components/com_virtuemart/shop_image/product/Polikarpov_I_15b_4c850aab3a9f3.jpg ? W razie czegoś mam parę fajnych rzeczy, które mogę podesłać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mikolaj75 Posted March 12, 2012 Share Posted March 12, 2012 Paranoid ma rację - mi też się gęba uśmiechnęła. Przeurocze są te papuśne Iszaki, jedynie chyba Gee-Bee jest bardziej "pluszowy" Popatrzę sobie na ten warsztat - ale nie traktuj go tak zupełnie bez zobowiązań Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Konrad C Posted March 12, 2012 Share Posted March 12, 2012 I ja sie ciesze, szkoda tyko, że to nie I-16. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
awiatik Posted March 12, 2012 Author Share Posted March 12, 2012 Aż mi się gęba uśmiechnęła Sprawdź statecznik pionowy, bo może on nieco odbiegać od pionu, uważaj także na kratownice kabiny, bo mogą być problemy choć i tak było łatwiej ją wpasować niż przy standardowej piętnastce. Szlifowania i szpachlowania będzie trochę przy kadłubie, ale to chyba bez znaczenia. ..... W razie czegoś mam parę fajnych rzeczy, które mogę podesłać. Dzięki za te uwagi. No to chyba coś tam się pobawię z tą piętnastką. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
LordDisneyland Posted March 12, 2012 Share Posted March 12, 2012 Dołączam do grona ucieszonych ;) . Są jakieś inne malowania poza pudełkowym? PS - Dzięki, Mikołaju 75, przypomniałeś mi, że mam jeszcze gdzieś w zapasie GeeBeeka! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mikolaj75 Posted March 12, 2012 Share Posted March 12, 2012 No to Lordzie - dawaj z Gee-Bee-owym warsztatem! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
LordDisneyland Posted March 12, 2012 Share Posted March 12, 2012 Ta jasne Najpewniej zostanie sprzedany, chociaż....Hm. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
crustian Posted March 13, 2012 Share Posted March 13, 2012 Dołączam do grona ucieszonych ;) . Są jakieś inne malowania poza pudełkowym? SĄ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
awiatik Posted April 7, 2012 Author Share Posted April 7, 2012 I po dłuższej przerwie spowodowanej zabawą z dużymi modelami latającymi, trzeba odrobinkę uaktualnić temat. Coś tam zrobiłem, i tutaj uwaga dla innych: ostrożnie z obróbka tych kratownic- bardzo kruchy plastyk, i łatwo się łamie. Mi niestety pękła w dwóch miejscach. I teraz ma zagwozdkę jak dalej postąpić z montażem: czy na tym etapie skleić połówki kadłuba i wklejać pozostałe elementy, czy wszystko dokleić do jednej połówki i całość próbować zamknąć. Wstępnie na sucho złożyłem połówki i dolne skrzydło i wiem że będzie troszkę zabawy. Niestety nie jest to taki samo sklejalny się zestaw. A tutaj baracia mojej "pietnastki bis" nad którymi się później zabawię. Oj będzie mała kolekcja "iszaków". I to by było na tyle. cdn... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
awiatik Posted January 17, 2013 Author Share Posted January 17, 2013 Nadeszła zima, a jak zima to nachodzi mnie ochota na modelarstwo plastykowe. Na warsztacie dwa rozgrzebane tematy, które trzeba by zakończyć. No i padło że najpierw dokończę to maleństwo. Miało być prosto,szybko. A wyszło jak zawsze. W przypadku tej piętnastki to się zatrzymałem na montażu podłogi i fotela. Jakoś nic mi nie chciało pasować. wreszcie po jakimś czasie udało mi się wszystko spasować i skleić, a nawet pomalować: zieleń i niebieski- aerografem, czarny "niestety" pędzelek. Wizja maskowania tak małych plamek, szczególnie na kadłubie, po prostu mnie przeraziła. w tzw. między czasie okazało się że modelik utyka na jedną goleń i trzeba było poprawić silnik tylko przypasowany na sucho, teraz powoli go pobrudzę znaczy: uplastycznię, a później wszystko skleję w całość. A tak na marginesie: to jeden z tych modeli co to od samego początku nijak nie chcą współpracować i wszystko idzie nie tak. cdn..... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
awiatik Posted January 21, 2013 Author Share Posted January 21, 2013 Powoli,ale do przodu ku końcowi: coś tam przybrudziłem pastelami, położyłem Sido,całą pozostałą galanterię potrzebną do montażu - przygotowałem. Czas na kalki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
awiatik Posted January 22, 2013 Author Share Posted January 22, 2013 Nadszedł czas nakładania kalek i............ coś czułem że tak będzie. Te ICMowskie kalki zaczęły się sypać, ale nałożenie odpowiedniego preparatu załatwiło sprawę, ale i tak musiałem uważać- dwie gwiazdy i jedna"30" się troszkę posypały przy naklejaniu kalki nałożone i całe szczęście że tych kalkomanii było tylko tyle. Otworki pod naciągi wykonane. Powoli zmierzam ku końcowi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jpl Posted January 23, 2013 Share Posted January 23, 2013 Ładnie wyszło i kalki pięknie odratowane. PS: piękny Devastator w tle. Powodzenia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
awiatik Posted January 23, 2013 Author Share Posted January 23, 2013 Ładnie wyszło i kalki pięknie odratowane. PS: piękny Devastator w tle. Kalki jakoś dało się odratować, ale jak sobie pomyślę że z każdym kolejnym ICM-em będę tak miał to.... a jeszcze kilka ich czeka w kolejce do sklejenia. A ten Airfiksowski Devastator to wreszcie się kończy po kilku latach leżakowania, a wszystko przez kalki które się .....rozpadły. A z Iszakiem powoli do końca, dzisiaj tylko tyle: górne skrzydło spasowane i wklejone. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts