Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Czas rozpocząć jakiś warsztacik, taki spokojny, nie zobowiązujący. I padło na model I-15 bis.

Ten modelik ma zamiar skleić prosto z pudła,bez pospiechu, bez wielkich przeróbek i poprawek. No chyba że w trakcie coś tam się urodzi. Malowanie puki co to pudełkowe.

Mały in boksik.

DSCN7052.jpg

DSCN7053.jpg

DSCN7054.jpg

DSCN7055.jpg

DSCN7056.jpg

DSCN7057.jpg

DSCN7058.jpg

DSCN7060.jpg

DSCN7061.jpg

Jak wypraski i elementy wyglądają , widać na fotkach. Będzie troszkę szlifowania.

I to na razie tyle.

cdn...

Napisano

Aż mi się gęba uśmiechnęła

Sprawdź statecznik pionowy, bo może on nieco odbiegać od pionu, uważaj także na kratownice kabiny, bo mogą być problemy choć i tak było łatwiej ją wpasować niż przy standardowej piętnastce. Szlifowania i szpachlowania będzie trochę przy kadłubie, ale to chyba bez znaczenia.

Malowanie pudełkowe? A może coś z tego http://www.papermodels-bg.com/v2/components/com_virtuemart/shop_image/product/Polikarpov_I_15b_4c850aab3a9f3.jpg ? W razie czegoś mam parę fajnych rzeczy, które mogę podesłać.

Napisano

Paranoid ma rację - mi też się gęba uśmiechnęła. Przeurocze są te papuśne Iszaki, jedynie chyba Gee-Bee jest bardziej "pluszowy"

Popatrzę sobie na ten warsztat - ale nie traktuj go tak zupełnie bez zobowiązań

Napisano

I ja sie ciesze, szkoda tyko, że to nie I-16.

Napisano
Aż mi się gęba uśmiechnęła

Sprawdź statecznik pionowy, bo może on nieco odbiegać od pionu, uważaj także na kratownice kabiny, bo mogą być problemy choć i tak było łatwiej ją wpasować niż przy standardowej piętnastce. Szlifowania i szpachlowania będzie trochę przy kadłubie, ale to chyba bez znaczenia.

..... W razie czegoś mam parę fajnych rzeczy, które mogę podesłać.

Dzięki za te uwagi. No to chyba coś tam się pobawię z tą piętnastką.

Napisano
Dołączam do grona ucieszonych ;) . Są jakieś inne malowania poza pudełkowym?

• 4 weeks later...
Napisano

I po dłuższej przerwie spowodowanej zabawą z dużymi modelami latającymi, trzeba odrobinkę uaktualnić temat.

Coś tam zrobiłem,

DSCN7350.jpg

i tutaj uwaga dla innych: ostrożnie z obróbka tych kratownic- bardzo kruchy plastyk, i łatwo się łamie. Mi niestety pękła w dwóch miejscach.

I teraz ma zagwozdkę jak dalej postąpić z montażem: czy na tym etapie skleić połówki kadłuba i wklejać pozostałe elementy, czy wszystko dokleić do jednej połówki i całość próbować zamknąć.

Wstępnie na sucho złożyłem połówki i dolne skrzydło i wiem że będzie troszkę zabawy. Niestety nie jest to taki samo sklejalny się zestaw.

A tutaj baracia mojej "pietnastki bis" nad którymi się później zabawię. Oj będzie mała kolekcja "iszaków".

DSCN7357.jpg

I to by było na tyle.

cdn...

• 9 months later...
Napisano

Nadeszła zima, a jak zima to nachodzi mnie ochota na modelarstwo plastykowe.

Na warsztacie dwa rozgrzebane tematy, które trzeba by zakończyć.

No i padło że najpierw dokończę to maleństwo. Miało być prosto,szybko.

A wyszło jak zawsze. W przypadku tej piętnastki to się zatrzymałem na montażu podłogi i fotela. Jakoś nic mi nie chciało pasować.

DSCN7368_zps22bdb0f3.jpg

wreszcie po jakimś czasie udało mi się wszystko spasować i skleić,

DSCN0108_zps45ff0788.jpg

a nawet pomalować: zieleń i niebieski- aerografem, czarny "niestety" pędzelek.

Wizja maskowania tak małych plamek, szczególnie na kadłubie, po prostu mnie przeraziła.

DSCN0107_zpsfe41b491.jpg

w tzw. między czasie okazało się że modelik utyka na jedną goleń i trzeba było poprawić

DSCN0109_zps67a757be.jpg

DSCN0105_zpsbb9ee756.jpg

silnik tylko przypasowany na sucho,

DSCN0110_zpsf25dc71f.jpg

teraz powoli go pobrudzę znaczy: uplastycznię, a później wszystko skleję w całość.

A tak na marginesie: to jeden z tych modeli co to od samego początku nijak nie chcą współpracować i wszystko idzie nie tak.

cdn.....

Napisano

Powoli,ale do przodu ku końcowi:

DSCN0120_zpsec186308.jpg

DSCN0121_zps1629b3c3.jpg

DSCN0122_zpsc46b3bc5.jpg

coś tam przybrudziłem pastelami, położyłem Sido,całą pozostałą galanterię potrzebną do montażu - przygotowałem.

Czas na kalki.

Napisano

Nadszedł czas nakładania kalek i............

DSCN0129_zpsf1035d72.jpg

coś czułem że tak będzie.

Te ICMowskie kalki zaczęły się sypać,

DSCN0131_zpsbf633500.jpg

ale nałożenie odpowiedniego preparatu załatwiło sprawę, ale i tak musiałem uważać- dwie gwiazdy i jedna"30" się troszkę posypały przy naklejaniu

DSCN0133_zpsa380bf75.jpg

DSCN0138_zpsd7dacfc7.jpg

DSCN0140_zpsa6e6f529.jpg

kalki nałożone i całe szczęście że tych kalkomanii było tylko tyle.

Otworki pod naciągi wykonane.

Powoli zmierzam ku końcowi.

Napisano
Ładnie wyszło i kalki pięknie odratowane. PS: piękny Devastator w tle.

Kalki jakoś dało się odratować, ale jak sobie pomyślę że z każdym kolejnym ICM-em będę tak miał to.... a jeszcze kilka ich czeka w kolejce do sklejenia.

A ten Airfiksowski Devastator to wreszcie się kończy po kilku latach leżakowania, a wszystko przez kalki które się .....rozpadły.

A z Iszakiem powoli do końca, dzisiaj tylko tyle:

DSCN0142_zps1fade1aa.jpg

DSCN0143_zps51038f51.jpg

górne skrzydło spasowane i wklejone.