Wojciechu Napisano 3 Sierpnia 2007 Autor Share Napisano 3 Sierpnia 2007 A czy do tych farb potrzebny jest rozcieńczalnik?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek330 Napisano 3 Sierpnia 2007 Share Napisano 3 Sierpnia 2007 To są farbki spirytusowe i sa pół przezroczyste. Ja ich nie rozcieńczałem i może dlatego ciężko się nimi malowało pędzlem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojciechu Napisano 3 Sierpnia 2007 Autor Share Napisano 3 Sierpnia 2007 Ale były gęste? I zostawały Ci np. jakieś smugi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek330 Napisano 3 Sierpnia 2007 Share Napisano 3 Sierpnia 2007 Jak napisałem są to farbki spirytusowe. Szybko schną i "gluty" się robią jak się maluje pędzlem. Teraz mi oświeciło, najłatwiej jest malować markerami. Ale co do tego to się nie bede wypowiedać bo nigdy nie malowałem nimi. Inni napewno coś doradza co do nich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miqs Napisano 3 Sierpnia 2007 Share Napisano 3 Sierpnia 2007 Bardzo ciekawa kolorystyka wnętrza. Może nie jest za pięknie pomalowane, ale nie jest też brzydkie. Jedno wiadomo na pewno, łanie się prezentuje w czerwonym Manie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojciechu Napisano 3 Sierpnia 2007 Autor Share Napisano 3 Sierpnia 2007 Dzięki. Pierwszy mój model w tej skali, więc staram sie jak najbardziej moge. Drugi będzie mam nadzieje lepszy, a będzie to Scania R. Pozdro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek Tul Napisano 3 Sierpnia 2007 Share Napisano 3 Sierpnia 2007 (edytowane) Wszystko ładnie i pięknie, życzę powodzonka w dalszej budowie, czekam na laptopa w kabinie. Edytowane 3 Sierpnia 2007 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elefantes Napisano 3 Sierpnia 2007 Share Napisano 3 Sierpnia 2007 Tak, szkoda, że są te smugi, ale kolorystyka jest bardzo fajna Malowanie też bardzo ciekawe. Robi wrażenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Truckerek93 Napisano 4 Sierpnia 2007 Share Napisano 4 Sierpnia 2007 wyglad przypomina prwaie jak prawdziwego, ale te smugi są do "luftu", popracuj nad nimi moze coś poprawisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojciechu Napisano 6 Sierpnia 2007 Autor Share Napisano 6 Sierpnia 2007 Jakich wy używacie sprayów chromowych żeby była jakość jak najlepsza i nie zostawały na nich odciski?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojciechu Napisano 6 Sierpnia 2007 Autor Share Napisano 6 Sierpnia 2007 Jakich wy używacie sprayów chromowych żeby była jakość jak najlepsza i nie zostawały na nich odciski?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek Tul Napisano 6 Sierpnia 2007 Share Napisano 6 Sierpnia 2007 Sprej z Firmy Motip-Akrylowy, lub emaliowy ze Śnieżki chromo nikiel, akryl 15-30min i masz suchy element, natomiast emalia 24 godz. ze śnieżki ja zostawiam, jak pomaluję elementy grubiej na 3 dni do wyschnięci na dużym słońcu, wystawiam lub zimą koło kaloryfera zostawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojciechu Napisano 9 Sierpnia 2007 Autor Share Napisano 9 Sierpnia 2007 Czy jak pomaluję klosze lamp błyszczącymi humbrolami to będzie to w miarę przyzwoicie wyglądało? Bo już takie zamówiłem... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cimek Napisano 9 Sierpnia 2007 Share Napisano 9 Sierpnia 2007 Czy jak pomaluję klosze lamp błyszczącymi humbrolami to będzie to w miarę przyzwoicie wyglądało? Bo już takie zamówiłem...Pozdrawiam. Nie. Zaopatrz się w farby przezroczyste (Humbrol też je robi) i/lub markery np. do płyt CD. Da to dużo lepszy efekt. PozdrawiaM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojciechu Napisano 9 Sierpnia 2007 Autor Share Napisano 9 Sierpnia 2007 Aha. To mnie pocieszyłeś-pięniądze poszły na marne. A może się przydadzą farbki w przyszłych modelach . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojciechu Napisano 11 Sierpnia 2007 Autor Share Napisano 11 Sierpnia 2007 Witam. zabrałem sie za naklejanie kalkomani, czego najbardziej nie trawie robić. Już po pierwszym naklejonym elemencie mnie trzęsie z nerwów i mam pytanie do was-co sądzicie jak kalkomania tak naklejona, bo mi sie wydaje że jest troche krzywo: Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paffko Napisano 11 Sierpnia 2007 Share Napisano 11 Sierpnia 2007 Z całym szczacunkiem dla Ciebie ale "troche krzywo" to jest za mało powiedziane. Kalki sie rozjechały w dwie różne strony. Ale to ćwiczenie czyni mistrza więc z każdą kolejną nałożoną kalką będzie lepiej Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojciechu Napisano 11 Sierpnia 2007 Autor Share Napisano 11 Sierpnia 2007 Kurde to pięknie sobie spieprzyłem model, ale na instrukcji jest podobnie A z tej strony jak wam się widzi? Tylko prosiłbym szczerze, bo jak jest brzydo to ja to ździeram: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pszczółka Napisano 11 Sierpnia 2007 Share Napisano 11 Sierpnia 2007 Daj to mnie ja lubię kłaśc kalkomanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinw49 Napisano 11 Sierpnia 2007 Share Napisano 11 Sierpnia 2007 Niestety też krzywo . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 11 Sierpnia 2007 Share Napisano 11 Sierpnia 2007 A jak to wygląda w oryginale? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piter Napisano 11 Sierpnia 2007 Share Napisano 11 Sierpnia 2007 Wojtek - jest fatalnie krzywo ale nic straconego. Kalki można z powodzeniem zdjąć i położyć na nowo. Delikatnie namocz miejsce kalki i zostaw na chwile - po takiej operacji będzie można podważyć któryś z rogów. Potem zdejmij kalke bardzo delikatnie mocząc troszeczke miejsce odrywania. Jeśli już uda Ci się ta operacja musisz ją przykleić na jakiś papier pokryty klejem (najlepiej gumą arabską) bądź też na wolne miejsce na orginalnym arkusiku kalkomanii. Troszku to niebezpieczne zadanie ale w chwili obecnej chyba konieczne. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojciechu Napisano 11 Sierpnia 2007 Autor Share Napisano 11 Sierpnia 2007 Troszke poprawiłem-będzie tak??: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 11 Sierpnia 2007 Share Napisano 11 Sierpnia 2007 Chyba, że kabina i kalki zostały już polakierowane, wtedy będzie trudniej je zdjąć. Kalkomanie można kłaść bezpośrednio na gumę arabską, kiedyś tak robiłem. Nie wiem, jak to się sprawdza z innymi klejami (rozpuszczalnymi w wodzie), ale guma arabska, jako podkład do kładzenia kalkomani, sprawdzał się kiedyś całkiem dobrze. Może jednak oryginalny pojazd miał tak krzywo położone napisy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojciechu Napisano 11 Sierpnia 2007 Autor Share Napisano 11 Sierpnia 2007 Żdzieram całkiem tą kalkomanię. Nie podejmę się takiego czgoś co mi radzicie ponieważ jestem za mało doświadczonym modelarzem i... nie bardzo sobie z tym poradze co mi proponujecie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi