Skocz do zawartości

Kenworth "Aerodyne-Conventional" 1:16 ROBBE

Praetorian

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Po długich przemyśleniach zakładam relację z budowy/przebudowy mojego nowego nabytku. Kenworth W-900 AERODYNE.

9d498630b7ba4745.jpg

f1c2173e5078ce79.jpg

930f9e8146b3f721.jpg

ba8cb140a29d7dec.jpg

3d72e924abb40c7e.jpg

Kasta pomalowana na biały gloss. Coś się spierniczyło i się zaczęły robić takie bąbelki powietrza Mam nadzieję, że kolejna warstwa, a następnie szlifowanie 2000 i klar to zamaskują. Jeśli nie, to będzie krecik

Cóż... Kenio jest ROBBE, a więc rama alu wraz z osprzętem, a kabina plastikowa. Niebawem pokażę także wnętrze. Podwozie już było skręcone przez osobę od której odkupiłem Kenia. Kabina była pomalowana tylko jedną warstwą matowego niebieskiego, więcej starczyło ją oszlifować i podkład położyć:)

Na pewno będę poprawiał chromy, których nie widać na fotkach. Silnik i wał z mostem już są, więc wystarczą akumulatory, serwo, regulator prędkości, aparatura i będzie jeździć. Długość całkowita około 52 cm

Pozdrawiam,

Przemek

Edytowane przez Gość

Kasta pomalowana na biały gloss. Coś się spierniczyło i się zaczęły robić takie bąbelki powietrza Mam nadzieję, że kolejna warstwa, a następnie szlifowanie 2000 i klar to zamaskują. Jeśli nie, to będzie krecik

Ja proponuje zrobić papierkiem 2000 ale przed drugą warstwą, zrób to po wyschnięciu 1, i poźniej 2 warstwa może 3 i clear, po dwócg warstwach bąbelki mogą się bardzie utrwalić, mi się taki bąbelek zrobił na filtrze powietrze i też po 1 warstwie i pomyślałem tak jak ty i nałożyłem 2 i 3 warstwe i niestety nie dało już się go usunąć i krecik był

Silnik i wał z mostem już są, więc wystarczą akumulatory, serwo, regulator prędkości, aparatura i będzie jeździć. Długość całkowita około 52 cm

No i gra gitara

No ładny modelik sobie zakupiłeś kolego Mam nadzieję, że z kalek nie zrezygnujesz, bo są wg mnie świetne (choć nie wiem jak spasują do tego kolorku). Życzę powodzenia w dalszych pracach i czekam na kolejne fotki

Kalek niestety nie mam

Model zakupiony od kolegi z PKMC.

Aż mi się nie chce wierzyć w zbyt słabe odtłuszczenie... W zasadzie pierwszy albo drugi raz w życiu odtłuszczałem (wymyłem w wodzie z mydłem pod bieżącą wodą, następnie spłukałem bardzo mocno i zostawiłem do wyschnięcia. Następnym razem jeszcze dokładniej go wymyję i wypłuczę

Glanc jest przepiękny, ale bez kolejnej warstwy i tak się nie obejdzie... Gdzieniegdzie na sleeperze przebija wyszlifowany podkład

Pozdrawiam

Kalek niestety nie mam

Model zakupiony od kolegi z PKMC.

Aż mi się nie chce wierzyć w zbyt słabe odtłuszczenie... W zasadzie pierwszy albo drugi raz w życiu odtłuszczałem (wymyłem w wodzie z mydłem pod bieżącą wodą, następnie spłukałem bardzo mocno i zostawiłem do wyschnięcia. Następnym razem jeszcze dokładniej go wymyję i wypłuczę

Glanc jest przepiękny, ale bez kolejnej warstwy i tak się nie obejdzie... Gdzieniegdzie na sleeperze przebija wyszlifowany podkład

Pozdrawiam

Najlepsza jest benzyna ekstracyjna do odłuszczania

Praetorian ile płaciłeś za ciągnik, bo mój kolega chce coś takiego kupić i nie może, z jakiej firmy jest model i jak możesz to podaj cenę możesz mi wysłać ją na PW.

Wiem

Ale pocieszę Was... muszę wydać MINIMUM 600 Peelenów żeby to pojechało

Ostatnia warstwa białego wyschła i zacząłem kombinować z vinylami

Szablon

8ddba33daa4c41cd.jpg

Oklejanie

8087fb22cb2aeee8.jpg

Malowanie

a1e196a2680f65b2.jpg

Już widzę, że w niektórych miejscach farba powyłaziła

Zobaczymy jak to wyjdzie dopiero po drugiej warstwie czarnego i odklejeniu taśmy...

Pozdrawiam,

Przemek.

• 6 months later...

Ekhe ekhe... Kaszel od kurzu

Jedna biedna fotka, ale zapowiada coś wielkiego. Dzisiaj pomalowałem podkładem samą kabinę. Podkład firmy PPG samochodowy. Coś wspaniałego. Tylko szkoda, że cały domek jest siwy

26dd0ba23ab4fbba.jpg

Pozdrawiam

Maska kompletnie nie wyszła. Farba powyłaziła i w ogóle... Szkoda gadać... Przez ten cały czas przechodziła złożone procesy czyszczenia, a mimo to nie jest całkiem czysta, ale jest dobrze... Kabinkę trochę podszpachluję i podszlifuję, potem znowu podkładzik... Tym razem będę malował całość (na razie sama kabinka jest pomalowana)... Mam wielki wybór lakierów... Jest parę koncepcji, ale nie wiem która wejdzie w życie. Jeśli macie coś nadzwyczaj ciekawego, to możecie zapodać jakimiś fotkami. Ja na razie nie znalazłem nic oszałamiającego, ale dość prostego na necie.

Bądź co bądź prawdopodobnie będzie coś w odcieniach bordo/wiśnia metallic

Zobaczymy... Na razie mam tamkę, ale 10 mm... Powiem, że jest genialnym wynalazkiem Na pewno będzie coś namalowane, ale jeszcze zobaczymy co...

• 1 year later...

Hejas Odkopuję prawdziwą staroć

cc26509f89de0023.jpg

b046cedebfbab7f9.jpg

Kenio z braku laku pomalowany z puszki. Lakier ciemny zielony metallic z palety Daewoo.

Niedługo go postaram się posklecać do kupy. Myślę, aby zrobić go jako cichociemnego killera. Czarne schodki, sporo czarnych dodatków. Może na kabinie wyląduje jakiś winylek z folii ciętej na ploterze.