Skocz do zawartości

BTR 80-A Zvezda 1/35

grzes430

Rekomendowane odpowiedzi

Walka z BTR-em nadal trwa. Dołożyłem trochę czarnego, poprawiłem bazowym bo efekt po nałożeniu czarnego był fatalny. Na początku postanowiłem prysnąć XF-01. Farba nie chciała trzymać się humbroli, rozpływała się na wszystkie strony. Spróbowałem pędzlem poprawić ale efekt ten sam. Przez takie coś znów musiałem wyciągnąć drobne na czarną humbrola- tych emalii nigdy się nie pozbędę . I tak otrzymałem trójkolorowe -pierwsze w życiu- kamo.

Efekty nie powalają ale pierwsze koty za płoty. Kolejny model będzie też 3-kolorowy ze względu na polskie malowanie - ale to już w czasie wakacji i malowane vallejo+ czarna tamiyi(będą ze sobą współgrać?). Jednak prac malarskich nad tym modelem nie koniec. Powstały straszne zabrudzenia czarną farbą na ciemniejszym zielonym. Zastanawiam się czy nie poprawić ich pędzlem z tego względu, że znów mogę "pocieniować" nie tam gdzie trzeba czyli jaśniejszy zieleń. Dodatkowo dochodzi sprawa maskowania. Albo taśma tamiyi przepuszcza farbę i dlatego te zabrudzenia czarną farbą albo .. no właśnie niczego innego wymyślić nie umiem. W jednym miejscu widać ewidentnie, że zabrudzenie pochodzi z rozpływania się akrylowej farby.

IMG_0156.jpg

IMG_0157.jpg

IMG_0158.jpg

IMG_0159.jpg

IMG_0160.jpg

Jeszcze jedna sprawa. Maskowałem miejsca i efekt po usunięciu taśmy jest taki:

IMG_0161.jpg

Strasznie razi taki przeskok. Jest to spowodowane taśmą czy przy malowaniu czarną prysnąłem w te miejsce i dlatego jest takie ciemniejsze to miejsce? No właśnie, maskujecie samą taśmą + Blutack, czy w te większe dziury zamiast taśmy zasłaniacie np gazetą czy czymś innym?

Chyba zdecyduję się na poprawki pędzlem ale czy to nie będzie zbyt widoczne?

Rozpisuję się niemiłosiernie ale na szczęście nie ma dużo takich postów

• Odpowiedzi 120
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Sorki że ci śmiecę, ale tak maskowałem granta do malowania. Tylko w jednym miejscu słabo docisnąłem folię/taśmę do blue tac i mi trochę zapruszyło. Potem to poprawiłem.

PICT0191.JPG

Na ostatnim zdjęciu ewidentnie widać ślad po chyba taśmie najlepiej to przettrzeć wacikiem jakims nie agresywnym dla farb specyfikiem powinno zejść.Drobniejsze zacieki i podcieki wyrownaj miejscowo drobnym papierem ściernym i miejscowo maskuj i psikaj aerkiem ,ale to tylko moja uwaga.

Koła gotowe.

IMG_0162.jpg

IMG_0163.jpg

IMG_0165.jpg

Zauważycie, że wyjechałem farbą na felgi. Nie będę tego poprawiać z myślą o obiciach.

Dziś jeszcze zamaskuje model do poprawienia kamuflażu na modelu i jutro go psiknę farbą.

Pozostaje jeszcze poprawić te miejsca na modelu, o których wspomniałem we wcześniejszych postach, następnie pomalować narzędzia i na tym skończy się malowanie. Później już tylko sidolux, kalki, wash, lekkie brudzenie.

Będę miał do was kilka pytań odnośnie brudzenia ale to za kilkanaście dni z moim tempem pracy .

Sprawdziłem- nie zmienię tego. Kierunek bieżnika nie będzie się wtedy zgadzał, wypychacze na wszystkich oponach są po tej samej stronie. Kompletnie nie zwróciłem uwagi na wypychacze na oponach, zaszpachlowałbym je. Model będzie stał tak by te 4 koła nie były widoczne.

Sprawdziłem- nie zmienię tego. Kierunek bieżnika nie będzie się wtedy zgadzał, wypychacze na wszystkich oponach są po tej samej stronie. Kompletnie nie zwróciłem uwagi na wypychacze na oponach, zaszpachlowałbym je. Model będzie stał tak by te 4 koła nie były widoczne.

Szkoda kurcze, że Cię nie ostrzegłem wcześniej jak mnie koledzy. Da się tak zrobić aby wszystkie wypychacze były wewnątrz i bieżnik się zgadzał. Wymagać to będzie zmiany kilku oponek ale się da - zapewniam. Spróbuj.

No nie pasują mi te opony. Są tak wykonane, że jeśli położę je wypychaczami do góry, to wszystkie 8 bieżników się zgadza. Nie mam pomysłu jak je ułożyć. Pokombinuję jeszcze do momentu lakierowania siduluxem.

Tymczasem dziś pomalowałem tylne światła, lufę, narzędzia. Pozostaną jeszcze elementy drewniane, i mała poprawka gunmetalem bo nie pokryło dokładnie.

Kalkomania położona.

IMG_0185.jpg

IMG_0188.jpg

IMG_0189.jpg

IMG_0190.jpg

Teraz czas na wash.

Rzucając okiem na pudełko z modelu dostałem olśnienia, że przydałoby się pomalować również wizjery. Nie mam jednak niebieskiej farbki. Mam za to olejną błękit pruski. Będzie dobry efekt gdy wizjery pomaluje właśnie olejną farbą?

Jeśli masz, potraktuj kalkomanie płynem zmiękczającym kalkomanie (np.Sol Micromaster'a), dobrze też zrobi położenie na nie lakieru błyszczącego, np.sido.

Położenie sido na taką powierzchnię nic nie da. Każdy lakier błyszczący musi mieć gładką powierzchnie a tutaj jest ona bardzo chropowata.

Jeśli masz, potraktuj kalkomanie płynem zmiękczającym kalkomanie (np.Sol Micromaster'a), dobrze też zrobi położenie na nie lakieru błyszczącego, np.sido.

Położenie sido na taką powierzchnię nic nie da. Każdy lakier błyszczący musi mieć gładką powierzchnie a tutaj jest ona bardzo chropowata.

Co prawda specjalnie dużego doświadczenia w kwestii kalkomanii nie mam, ale takie 'obmalowanie' kalki Sidoluksem za pomocą pędzelka, niwelowało mi trochę tego garba widocznego przy krawędziach kalek, jak u grzes'ia.

A porowatość swoją drogą i masz rację: gdy powierzchnia pod kalkę nie idealnie gładka, będzie widoczna 'pomarańczowa skórka'.

Panowie o czym mówimy wiem że kalki Zviezdy nie są najlepsze-to raz a dwa Grześ może miałeś za duże cisnienie ustawione i stąd ta chropowatość,po za tym jest to Twój (chyba piąty)model i są one coraz lepsze grunt to się nie poddawać,bo następne będą,o ten jeden dwa kroki lepsze walcz dalej.Pozdrawiam Krzysiek.

Ciśnienie dobre,ja ze swojej strony dodam ,że nigdy nie udało mi się położyc sido aerografem tak ,że by było lustro zawsze był półmat ,za to pedzlem bez problemów 3-4 warstwy i jest OK.

Kalkami się nie przejmuj jest dobrze na koniec i tak filmu nie będzie widać.

To zależy, można pierwszy wash, albo biedronkę Ja robię najpierw biedronkę, czekam aż wyschnie, zabezpieczam sidoluxem, czekam aż wyschnie sido i robię olejnego washa