grzes430 Napisano 15 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 15 Czerwca 2012 Wash zrobiony. Efekt raczej mizerny( nie inaczej w moim wykonaniu ). Mogę to pozostawić tak do jutra? Dziś mi się już nie chce używać patyczków i poprawiać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 15 Czerwca 2012 Share Napisano 15 Czerwca 2012 Wygląda jakby sido nie wszędzie dobrze siadło. Jeżeli tak, to jutro możesz już tego nie wyczyścić. Sugerowałbym też trochę ciemniejszy brąz, ale poczekaj na opinie innych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 15 Czerwca 2012 Share Napisano 15 Czerwca 2012 Ojoj a czy Ty czasem tego łosza na mat nie robiłeś bo na fotce matowy,lepiej zetrzyj dzisiaj... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzes430 Napisano 15 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 15 Czerwca 2012 Tak jak wcześniej pisałem, sidolux aerografem 1 warstwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 15 Czerwca 2012 Share Napisano 15 Czerwca 2012 Tak jak wcześniej pisałem, sidolux aerografem 1 warstwa. Wybacz nie doczytałem. Jedna warstwa z aero /zreszta z pedzla też/ to stanowczo za mało ja jak juz pisałem nigdy nie udało mi sie z aero uzyskac połysku pomimo kilku warstw ,po jednej to jest normalny mat i do łosza się nie nadaje.Spróbuj zetrzec tego łosza jeszcze dzisiaj jeśli nie jest za pozno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzes430 Napisano 15 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 15 Czerwca 2012 Benzyną do zapalniczek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 15 Czerwca 2012 Share Napisano 15 Czerwca 2012 może byc. model musi być porządnie pokryty sidoluxem, na błyszcząco i przyzwoicie wyschnięty. najlepiej robić to pędzlem. wash sugeruję ciemnobrązowy np. brąz van Dyck to bardzo dobry kolor, pewnie byłby tez niezły AK wash for NATO vehicles (ale ten drugi może być za ciemny). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzes430 Napisano 15 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 15 Czerwca 2012 Używam washa AK dark brown. Zabieram się za czyszczenie, efekty przedstawię jutro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzes430 Napisano 16 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 16 Czerwca 2012 Tyle udało się uratować. Do reszty miejsc po prostu nie da się dojść patyczkami. I tak dla porównania z lampą: Może nie jest tak źle, uznajmy ten wash jako pewny element pobrudzenia pojazdu. Czekam na wasze opinie czy coś jeszcze zrobić. Ja już kładłbym sido, ale wolę się upewnić zanim znów coś nie wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DARTH Napisano 16 Czerwca 2012 Share Napisano 16 Czerwca 2012 wrócę jeszcze do sido. Nie jestem jakimś znawcą ale jak kładłem aero to dopiero po piątym razie uznałem że model jest nabłyszczony. Koledzy zawsze mówią lepiej kilka cieniutkich warstw co do modelu to zawsze mi się ten kacap podobał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pankot13 Napisano 16 Czerwca 2012 Share Napisano 16 Czerwca 2012 Najlepsza do washa jest farba olejna+terpentynka bezzapachowa. Schnie błyskawicznie. Psikanie sido z aero to też nieporozumienie.Psikniesz za dużo i zaraz w tym miejscu się skrapla. Tylko pędzelek wtedy pokryjesz równo całą powierzchnię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzes430 Napisano 16 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 16 Czerwca 2012 To co, nakładać sidolux? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pankot13 Napisano 16 Czerwca 2012 Share Napisano 16 Czerwca 2012 Ja bym jeszcze nasączył patyczki higieniczne terpentyną lub jakims podobnym medium i podocierał jeszcze ten wash. Następnie dał bym sido z pędzla i powtórzył wash tylko zrobiony z normalnej farbki olejnej.Dobry jest Brąz VanDycka. Raz kupiłem washe Miga na próbę.I więcej nie powtórzę tego błędu.Za mała ilość pigmentu w stosunku do medium. Rozlewał się po całym modelu zamiast zbierać się w zagłębieniach tworząc bardzo tłusty długo schnący osad. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzes430 Napisano 16 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 16 Czerwca 2012 Nie zrobię washa bo sklep dla plastyków jest nieczynny do 22 czerwca z powodu urlopu. Powtórzę zabieg czyszczenia, a potem sidolux. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pankot13 Napisano 16 Czerwca 2012 Share Napisano 16 Czerwca 2012 To poszukaj w sklepach papierniczych. Często maja takie tanie podstawowe kompleciki farb olejnych. Nie musi to być zaraz jakaś markowa farba.Ja sam takich używam no name. Prawdopodobnie made in china. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzes430 Napisano 16 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 16 Czerwca 2012 Ile odczekać by nakładać kolejne warstwy sidoluxu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twitch Napisano 16 Czerwca 2012 Share Napisano 16 Czerwca 2012 Jedni ci powiedzą że dobę inni że dwanaście godzin... ja zawsze czekam o dwóch do czterech godzin i nigdy nie sparzyłem się na tym. Zaś co do wykonania washa to zamiast farby olejnej i terpentyny można na upartego wykorzystać farbki humbrola solidnie rozcieńczone terpentyną... kiedyś tak robiłem zanim zakupiłem olejne farby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzes430 Napisano 18 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 18 Czerwca 2012 2 warstwy sidoluxu. Dodać jeszcze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 18 Czerwca 2012 Share Napisano 18 Czerwca 2012 Ma sie błyszczeć,jeszcze jedna na pewno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzes430 Napisano 20 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 20 Czerwca 2012 http://www.mojehobby.pl/products/Pla-plate.html Czy właśnie z tego robi się różne dodatki i waloryzacje do modeli? I jeszcze jedna sprawa. Mam zamiar później trochę przykurzyć model. Coś na wzór tego http://imageshack.us/photo/my-images/225/malutkibtr80a21.jpg/ Czy pomogą mi w tym te specyfiki AK np. http://www.mojehobby.pl/products/DUST-EFFECTS.html lub http://www.hobby.szeroka5.pl/product_info.php/info/p8556_AK-interactive-017-Efekt-ziemi.html Te zdjęcia poniżej wydaje mi się odpowiednim rozwiązaniem na przykurzenie. Tylko nie wiem czy oni te "błoto" wlewają do aero, czy moczą pędzel i dmuchają samo powietrze? http://www.hobby.szeroka5.pl/images/product_images/popup_images/8556_1.JPG http://www.hobby.szeroka5.pl/images/product_images/popup_images/8361_1.JPG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dak3000 Napisano 20 Czerwca 2012 Share Napisano 20 Czerwca 2012 Witam! Śledzę twe postępki bo dość ciekiawy model wybrałeś... jeden z mojej listy... A wracając do tematu jak wczytasz się w opis pod zdjęciami na stronie tego sklepu to masz tam każdą z technik dokładnie opisaną ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzes430 Napisano 20 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 20 Czerwca 2012 Faktycznie. Mam taki odruch, że to co po angielsku to nie chce mi się czytać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dak3000 Napisano 20 Czerwca 2012 Share Napisano 20 Czerwca 2012 http://www.hobby.szeroka5.pl/shop_content.php/coID/9000/content/AK-interactive Tu masz wszystko po polsku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzes430 Napisano 22 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 22 Czerwca 2012 Wracając do washa. Ile mniej więcej odczekać ze ścieraniem nadmiaru? I ile warstw sido nałożyć między washem a biedronką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzes430 Napisano 23 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 23 Czerwca 2012 Chyba najprostsza rzecz do zrobienia (wash) a ja nie mogę sobie poradzić. Nie będę tego modelu męczyć dalej. Postanowiłem po weekendzie iść do plastycznego, kupić olejną i na jakimś starym modelu-tylko pomalowanym- zrobić wash od podstaw. Nie wiem czy to tak ma być, ale gdy nakładałem teraz wash AK i chcąc zetrzeć z powierzchni płaskiej patyczkiem higienicznym, automatycznie patyczek zabierał również wash, gdzie miał on zostać. W końcu albo nic nie zostało albo po prostu zostawiłem go tak jak nałożyłem. Kolejnym problemem jest kurz. Podczas schnięcia sidoluxu, kurz się przykleja. Może ktoś to już zauważył na zdjęciach. Muszę coś wymyślić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi