jarek38 Napisano 27 Kwietnia 2012 Share Napisano 27 Kwietnia 2012 Przyczepa paliwowa Ursus Przyczepa paliwowa przeznaczona była do przewozu trzech beczek z benzyną i dwóch pojemników na olej. Użytkowana była w latach 1936 – 1939 i najczęściej sprzęgana była z Ursusem A30. Model zbudowany został dwa lata temu od podstaw z różnych materiałów dostępnych w każdym warsztacie modelarskim, koła zostały odlane z żywicy po zrobieniu koła wzoru, resory są z blaszki, podobnie jak wszystkie okucia i profile na modelu, skrzynka na pompę ze zużytej karty, pojemniki na olej to skuwki igieł iniekcyjnych, jedynie beczki, to przerobione gotowe elementy. Do zrobienia modelu zainspirował mnie Krzysztof Skibicki, który tę przyczepę zrobił w Skali 1/48 i można ją zobaczyć na plastikowe.pl. Jest to mój pierwszy model wystawiany w dziale pojazdów, witam więc pasjonatów dwóch, trzech, czterech i więcej kółek. Powstały też w tym samym czasie dwa wózki manewrowe, jeden w 1/72, drugi w 1/48, oba również po oglądnięciu pracy K. Skibickiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 27 Kwietnia 2012 Share Napisano 27 Kwietnia 2012 Ciekawy, nietypowy model, ale wpisujący się w miedzywojenną tematykę Jarków . Przepraszam bardzo, a gdzie śmigło? Czy to w ogóle wypada bez śmigła? No chyba, że wzorem VaBanku, do tej przyczepy kolega przyczepi przewód paliwowy, pompę, a następnie do przewodu przyczepi model samolotu ze śmigłem . To wtedy będzie gitara Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek38 Napisano 27 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 27 Kwietnia 2012 Przepraszam bardzo, a gdzie śmigło? Czy to w ogóle wypada bez śmigła? Ugotowałeś mnie, normalnie mi głupio, czemu zapomniałem choćby oprzeć kawał drzewca i już byłoby oki. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 28 Kwietnia 2012 Share Napisano 28 Kwietnia 2012 72 od podstaw, no, ... no. Piekny pojazd niebojowy. Pomagam się reszty występującej z przodu przyczepki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek38 Napisano 28 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 28 Kwietnia 2012 Domagam się reszty występującej z przodu przyczepki. Nie myślałem o tym, gdyż przyczepka ma służyć jako dodatek przy ekspozycji samolotów. Pomyślę o tym dodatku z przodu, zwłaszcza, że kółka odlałem raptem dwa tygodnie temu i przyczepka u mnie jest wciąż w kręgu interesujących mnie i oglądanych modeli, spojrzę na Ursusy i ich ceny i coś czuję, że się skuszę. Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Prop Napisano 28 Kwietnia 2012 Share Napisano 28 Kwietnia 2012 Widziałem na własne oczy to cudeńko w Inowrocławiu. Naprawdę kawał świetnej roboty, gratuluję pomysłu jak i wykonania! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 28 Kwietnia 2012 Share Napisano 28 Kwietnia 2012 Bardzo nietypowy model, ale łądnie wykonany. Czekam zatem na tę resztę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek38 Napisano 29 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 29 Kwietnia 2012 Dzięki za dobre słowo panowie bazylms i Prop. Spojrzałem na modele Ursusa A i A 30 i dużego wyboru nie mam - Part w 1/72. Za to w 1/35 widziałem piękny komplet Ursusa z przyczepką paliwową, bardzo ładnie się to prezentowało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi