Skocz do zawartości

Pz.Kpfw.III Ausf.N Dak- 1/72 Dragon

nicpon

Rekomendowane odpowiedzi

Jeden warsztat zakończyłem, na Shermana jakoś weny brakuje, więc otwieram nowy warsztat.

Zacznijmy od in-boxa:

DSC01429.JPG

DSC01434.JPG

DSC01435.JPG

DSC01438.JPG

DSC01441.JPG

DSC01443.JPG

DSC01445.JPG

DSC01448.JPG

Zacząłem od wieżyczki:

DSC02033.JPG

DSC02037.JPG

Teraz mały problem z kolorem podstawowym. Zestawienie farb w instrukcji wskazuje na Olive Drab, co oczywiście jest babolem. Natomiast plansza barwna też w instrukcji wskazuje H402 z palety Gunze http://www.mojehobby.pl/products/402-Green-Brown-Flat-Ger.-WWI.html. Nie jest to trochę za ciemne? Mam na składzie H79 z Gunze http://www.hobby.szeroka5.pl/product_info.php/info/p6600_Gunze-Hobby-Color-H079-Dark-Yellow--Sandy-Yellow---p---mat-.html może będzie lepsze?

Wszystko zależy w jakim stopniu będziesz używał farb olejnych, pigmentów itd.

Ja malując swoją czwórkę użyłem nieco rozjaśnionej Tamiyi XF-60 z domieszką jakiegoś brązu, która wyglądała bardzo podobnie do zaproponowanej przez ciebie H79. Resztę regulowałem już farbami olejnymi i pigmentami.

Wygląda naprawdę fajnie a jak już o farbkę Tamiya XF-60 to zamów sobie jeszcze białą X-2... XF-60 trzeba jednak troszkę rozjaśnić

A uchwyty na wieży to są zestawowe?

Wszystko jest z pudła, zero dodatków.

Zdjęcia troche kiepskawe.

Jakoś za cholerę aparat nie chciał dzisiaj złapać ostrości. Zrobiłem ponad 60 zdjęć i większość do wywalenia. Podejrzewam że siostra coś poprzestawiała.

Wieżyczkę dzisiaj prysnę tym Gunze H79 to zobaczymy jak to będzie wyglądać.

Wieżyczkę pomalowałem, ale aparat pojechał na majowy weekend i zdjęcia będą po...

Przeglądając zawartości sklepów wpadłem na produkty AK, słyszałem że są dobre. Szczególnie zainteresowanie wzbudziły:

http://www.mojehobby.pl/products/Africa-Korps-Weathering-Set.html

http://www.mojehobby.pl/products/Africa-Dust-effects.html

Może jakiś komentarz czy rada dotycząca tych specyfików

A uchwyty na wieży to są zestawowe?

Wszystko jest z pudła, zero dodatków.

Jeżeli te zestawowe uchwyty są ( na wieży) odlane jako całość, że się tak wyrażę bez prześwitów, to musisz koniecznie je usunąć i dorobić z drutu.

Na zdjęciu jest akurat wersja panzer III z miotaczem płomieni, ale wiadomo o co chodzi.

pzgr-div-gd-flamm31.jpg

Może ktoś pamięta w jakich mniej lub więcej proporcjach mieszał XF-60 z X-2 ?

DSC02314.JPG

I tak w ramach ciekawostki próba porównania Gunze H79 z Tamiya XF-60. Wygląda jakby XF był taki bardziej żółtawy.

DSC02321.JPG

Masz zamiar łoszować model ?? Bo jeżeli tak, to nie wiem czy jest sens dobierać idealnie kolory i tak ulegną przekłamaniu.

Nowe uchwyty na wieżyczce, cudu nie ma ale chyba lepiej niż zestawowe. Dwa zdjęcia z 40, aparat wysiada przy takich zbliżeniach...

DSC02329.JPG

DSC02332.JPG

Masz zamiar łoszować model ?? Bo jeżeli tak, to nie wiem czy jest sens dobierać idealnie kolory i tak ulegną przekłamaniu.

Tak, w zamiarze mam spróbować ile się da z tego całego weatheringu, a dobór koloru to raczej pod dalsze zabiegi niż pod poprawność z historią. Głównie będę bazował na tych specyfikach:

DSC02349.JPG

Nowe uchwyty odpadły w trakcie malowania Nie wiem czy będę je montował znowu.

Aktualny stan prac:

DSC02382.JPG

DSC02389.JPG

DSC02390.JPG

DSC02393.JPG

Chyba zrezygnuje z robienia zdjęć w sztucznym świetle...

Na razie sama wieżyczka na próbę, czekam na komentarze i sugestie.

Całkiem ciekawie ci to wyszło. Napisz trochę jak robiłeś te ślady zurzycia. Co do koloru to chyba jest ok (zdjęcia trochę ciemne).

Daj dłuższy czas naświetlania i wtedy zdjęcia wyjdą lepiej.

Przykleiłeś włazy w wieżyczce dowódcy na lewą stronę :( Uchwyty odpadły bo nie nawierciłeś otworów i nie "wpuściłeś" ich w plastik. Drapanki mi się podobają.

Faktycznie włazy chyba są odwrotnie, nie wiem jak mogłem to przeoczyć. Miałem nadzieje że CA będzie trzymać uchwyty, jednak ciśnienie aerografu było silniejsze. Spróbuje to jeszcze poprawić, chociaż z włazami może być ciężko.

Całkiem ciekawie ci to wyszło. Napisz trochę jak robiłeś te ślady zurzycia. Co do koloru to chyba jest ok (zdjęcia trochę ciemne).

Daj dłuższy czas naświetlania i wtedy zdjęcia wyjdą lepiej.

Ślady zużycia robione na cilit ,a dokładniej coś takiego tylko delikatniej

Zdjęcia, nie mogę sobie z tym na tą chwile poradzić... jutro zrobię jeszcze kilka, dzisiaj było pochmurnie. Musze powiedzieć że w sztucznym świetle model wyglądał jakby go ktoś na żółto pomalował.

• 3 weeks later...