nicpon Napisano 29 Kwietnia 2012 Share Napisano 29 Kwietnia 2012 Jeden warsztat zakończyłem, na Shermana jakoś weny brakuje, więc otwieram nowy warsztat. Zacznijmy od in-boxa: Zacząłem od wieżyczki: Teraz mały problem z kolorem podstawowym. Zestawienie farb w instrukcji wskazuje na Olive Drab, co oczywiście jest babolem. Natomiast plansza barwna też w instrukcji wskazuje H402 z palety Gunze http://www.mojehobby.pl/products/402-Green-Brown-Flat-Ger.-WWI.html. Nie jest to trochę za ciemne? Mam na składzie H79 z Gunze http://www.hobby.szeroka5.pl/product_info.php/info/p6600_Gunze-Hobby-Color-H079-Dark-Yellow--Sandy-Yellow---p---mat-.html może będzie lepsze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twitch Napisano 29 Kwietnia 2012 Share Napisano 29 Kwietnia 2012 Wprawdzie to 72 ale i tak bardzo chętnie obejrzę warsztat w twoim wykonaniu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek14147 Napisano 29 Kwietnia 2012 Share Napisano 29 Kwietnia 2012 Wszystko zależy w jakim stopniu będziesz używał farb olejnych, pigmentów itd. Ja malując swoją czwórkę użyłem nieco rozjaśnionej Tamiyi XF-60 z domieszką jakiegoś brązu, która wyglądała bardzo podobnie do zaproponowanej przez ciebie H79. Resztę regulowałem już farbami olejnymi i pigmentami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 30 Kwietnia 2012 Share Napisano 30 Kwietnia 2012 Lepiej dać jaśniejszy lekko niż ciemniejszy,który na oko wydaje się ok. Mój po washu zrobił się pomarańczowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 30 Kwietnia 2012 Share Napisano 30 Kwietnia 2012 Te bym sugerowła jako farbę wyjściową Tamiya X-60. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twitch Napisano 30 Kwietnia 2012 Share Napisano 30 Kwietnia 2012 Te bym sugerowła jako farbę wyjściową Tamiya X-60. Krzychy a nie XF-60 ?? jeśli tak to ja bym proponował ją rozjaśnić białą X-2... wiele lepszy efekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 30 Kwietnia 2012 Share Napisano 30 Kwietnia 2012 Janusz, masz rację - XF-60. Pisałem na szybko na moim starym laptopie i klawiatura mi na nim szwankuije. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nicpon Napisano 1 Maja 2012 Autor Share Napisano 1 Maja 2012 Widzę XF-60 zachwalana farba, będzie trzeba zamówić. Wieżyczkę dzisiaj prysnę tym Gunze H79 to zobaczymy jak to będzie wyglądać. Postępy prac: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twitch Napisano 1 Maja 2012 Share Napisano 1 Maja 2012 Wygląda naprawdę fajnie a jak już o farbkę Tamiya XF-60 to zamów sobie jeszcze białą X-2... XF-60 trzeba jednak troszkę rozjaśnić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 1 Maja 2012 Share Napisano 1 Maja 2012 A uchwyty na wieży to są zestawowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 1 Maja 2012 Share Napisano 1 Maja 2012 Zdjęcia troche kiepskawe. Masz na myśli te w okolicy włazów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 1 Maja 2012 Share Napisano 1 Maja 2012 Dokładnie tak. Chodzi mi o te nad włazami na wieży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nicpon Napisano 1 Maja 2012 Autor Share Napisano 1 Maja 2012 A uchwyty na wieży to są zestawowe? Wszystko jest z pudła, zero dodatków. Zdjęcia troche kiepskawe. Jakoś za cholerę aparat nie chciał dzisiaj złapać ostrości. Zrobiłem ponad 60 zdjęć i większość do wywalenia. Podejrzewam że siostra coś poprzestawiała. Wieżyczkę dzisiaj prysnę tym Gunze H79 to zobaczymy jak to będzie wyglądać. Wieżyczkę pomalowałem, ale aparat pojechał na majowy weekend i zdjęcia będą po... Przeglądając zawartości sklepów wpadłem na produkty AK, słyszałem że są dobre. Szczególnie zainteresowanie wzbudziły: http://www.mojehobby.pl/products/Africa-Korps-Weathering-Set.html http://www.mojehobby.pl/products/Africa-Dust-effects.html Może jakiś komentarz czy rada dotycząca tych specyfików Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 1 Maja 2012 Share Napisano 1 Maja 2012 W moim Pz.kpfw.II użyłem obu poza washem - jak dla mnie są ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 1 Maja 2012 Share Napisano 1 Maja 2012 A uchwyty na wieży to są zestawowe? Wszystko jest z pudła, zero dodatków. Jeżeli te zestawowe uchwyty są ( na wieży) odlane jako całość, że się tak wyrażę bez prześwitów, to musisz koniecznie je usunąć i dorobić z drutu. Na zdjęciu jest akurat wersja panzer III z miotaczem płomieni, ale wiadomo o co chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nicpon Napisano 3 Maja 2012 Autor Share Napisano 3 Maja 2012 Dzięki Mierzu, na pewno spróbuje coś z tym zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nicpon Napisano 10 Maja 2012 Autor Share Napisano 10 Maja 2012 Może ktoś pamięta w jakich mniej lub więcej proporcjach mieszał XF-60 z X-2 ? I tak w ramach ciekawostki próba porównania Gunze H79 z Tamiya XF-60. Wygląda jakby XF był taki bardziej żółtawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 11 Maja 2012 Share Napisano 11 Maja 2012 Masz zamiar łoszować model ?? Bo jeżeli tak, to nie wiem czy jest sens dobierać idealnie kolory i tak ulegną przekłamaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nicpon Napisano 11 Maja 2012 Autor Share Napisano 11 Maja 2012 Nowe uchwyty na wieżyczce, cudu nie ma ale chyba lepiej niż zestawowe. Dwa zdjęcia z 40, aparat wysiada przy takich zbliżeniach... Masz zamiar łoszować model ?? Bo jeżeli tak, to nie wiem czy jest sens dobierać idealnie kolory i tak ulegną przekłamaniu. Tak, w zamiarze mam spróbować ile się da z tego całego weatheringu, a dobór koloru to raczej pod dalsze zabiegi niż pod poprawność z historią. Głównie będę bazował na tych specyfikach: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nicpon Napisano 17 Maja 2012 Autor Share Napisano 17 Maja 2012 Nowe uchwyty odpadły w trakcie malowania Nie wiem czy będę je montował znowu. Aktualny stan prac: Chyba zrezygnuje z robienia zdjęć w sztucznym świetle... Na razie sama wieżyczka na próbę, czekam na komentarze i sugestie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 17 Maja 2012 Share Napisano 17 Maja 2012 Całkiem ciekawie ci to wyszło. Napisz trochę jak robiłeś te ślady zurzycia. Co do koloru to chyba jest ok (zdjęcia trochę ciemne). Daj dłuższy czas naświetlania i wtedy zdjęcia wyjdą lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer4 Napisano 17 Maja 2012 Share Napisano 17 Maja 2012 Przykleiłeś włazy w wieżyczce dowódcy na lewą stronę :( Uchwyty odpadły bo nie nawierciłeś otworów i nie "wpuściłeś" ich w plastik. Drapanki mi się podobają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nicpon Napisano 17 Maja 2012 Autor Share Napisano 17 Maja 2012 Przykleiłeś włazy w wieżyczce dowódcy na lewą stronę :( Uchwyty odpadły bo nie nawierciłeś otworów i nie "wpuściłeś" ich w plastik. Drapanki mi się podobają. Faktycznie włazy chyba są odwrotnie, nie wiem jak mogłem to przeoczyć. Miałem nadzieje że CA będzie trzymać uchwyty, jednak ciśnienie aerografu było silniejsze. Spróbuje to jeszcze poprawić, chociaż z włazami może być ciężko. Całkiem ciekawie ci to wyszło. Napisz trochę jak robiłeś te ślady zurzycia. Co do koloru to chyba jest ok (zdjęcia trochę ciemne). Daj dłuższy czas naświetlania i wtedy zdjęcia wyjdą lepiej. Ślady zużycia robione na cilit ,a dokładniej coś takiego tylko delikatniej Zdjęcia, nie mogę sobie z tym na tą chwile poradzić... jutro zrobię jeszcze kilka, dzisiaj było pochmurnie. Musze powiedzieć że w sztucznym świetle model wyglądał jakby go ktoś na żółto pomalował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nicpon Napisano 6 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 6 Czerwca 2012 Ostatnio brakuje mi czasu, ale coś tam zawsze się dzieje w moich zakładach zbrojeniowych Uchwyty dorobione, włazów nie będę ruszał bo mocno siedzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 6 Czerwca 2012 Share Napisano 6 Czerwca 2012 Wiem że skala mała, ale te bandaże na kołach to nie za bardzo równe wyszły. Boki wanny też trochę pomęcz i będzie dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi